Laat verdachte huidplek controleren,

ook tijdens corona

30 oktober 2020

Dermatologen van Tergooi in actie tijdens Nationale Huidkankerdag

Laat verdachte huidplek controleren, ook tijdens corona

Door de coronacrisis zijn veel mensen terughoudender om naar het ziekenhuis te komen. Cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie laten in 2020 een lager aantal kankerdiagnoses zien. Bij huidkanker zien we zelfs de grootste daling in het aantal diagnoses. En dat terwijl het aantal huidkankerpatiënten de afgelopen jaren fors gestegen is. Het is belangrijk dat u – ook tijdens corona- een verdacht plekje tijdig laat controleren.

 

Huidkanker: nummer 1 in Nederland

In Nederland is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij volgens het Integraal Kankercentrum Nederland. Dat betekent dat één op de vijf Nederlanders de diagnose huidkanker krijgt. In april en mei daalde het aantal geregistreerde huidkankerdiagnoses met 40 tot 60%.

De belangrijkste reden van het lagere aantal huidkankerdiagnoses is dat mensen vanwege Corona (COVID-19) angstig waren om naar de huisarts en het ziekenhuis te gaan. Wat ook meespeelde is dat mensen de zorg niet wilden belasten. Een combinatie van dit soort factoren zorgde ervoor dat mensen langer wachtten met het zoeken van medische hulp bij een verdacht plekje. Nu we met de tweede Corona-golf te maken hebben, dreigt opnieuw dat mensen mogelijk niet meer naar de huisarts gaan om een plekje te laten beoordelen.

Check je huid

Het is en blijft van groot belang om verdachte huidplekken tijdig te controleren. De meeste huidkanker veroorzaakt geen of weinig alarmerende klachten, zoals jeuk, bloeden of pijn. Daardoor duurt het vaak lang voordat de diagnose huidkanker gesteld wordt.

Het is belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. Let op plekjes waar de huid opeens ruwer wordt of een beetje verkleurt, vooral op plekken die vaak zon zien, zoals uw hoofd, handen en onderarmen. Let op plekjes die gaan jeuken, bloeden of open gaan en daarna slecht of niet genezen. Kijk bij moedervlekken of ze jeuken en of er veranderingen in optreden, zoals verandering van kleur, schilfering, het ontstaan van korstjes of grillige groei, of gemakkelijk bloeden en slecht genezen.

Zelf je huid checken? Dermatoloog Alice Langeveld vertelt hoe.

Huidkanker: soorten, risico’s en behandeling

De dermatologen van het Huidkanker ExpertiseCentrum in Tergooi zijn gespecialiseerd in huidkanker. De meest voorkomende soorten huidkanker in Nederland zijn:

  1. Basaalcelcarcinoom
  2. Plaveiselcelcarcinoom
  3. Melanoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm en is goed behandelbaar. Plaveiselcelcarcinoom en melanoom komen minder vaak voor, maar kunnen wel uitzaaiingen veroorzaken waar patiënten uiteindelijk aan kunnen overlijden.

Laat een verdachte huidplek tijdig controleren

Het is en blijft belangrijk om alert te blijven op een verdachte huidafwijking en deze tijdig te laten controleren, ook in de huidige corona-crisis. Bij huidkanker geldt vaak dat hoe sneller je erbij bent, des te beter deze te behandelen is. Als mensen huidafwijkingen ontdekken of een plekje niet vertrouwen, is het advies de huisarts of behandelend huidarts te raadplegen.

Zon & huid: weren, kleren & smeren

Om huidkanker te helpen voorkomen, is het belangrijk dat de huid niet verbrandt. Maar zelfs als dit niet gebeurt, kan de huid schade oplopen door langdurig zonnen en kan huidkanker ontstaan. Bescherm je huid daarom altijd goed tegen de zon.

Dit kan door weren, kleren en smeren:

  1. Weren: blijf binnen of zoek buiten de schaduw op, zeker tussen 11:00 en 15:00 uur.
  2. Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen;
  3. Smeren: smeer jezelf in met anti-zonnebrandcrème (SPF15 of hoger) en herhaal het insmeren elke twee uur. Smeer ook als je buiten gaat sporten.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief