polikliniek Orthopedie

 

polikliniek Orthopedie

Het orthopedisch team van Tergooi MC houdt mensen in beweging, van jong tot oud. Veel ouderen, komen bij de polikliniek Orthopedie met artrose, ofwel slijtage van de gewrichten. Maar ook jonge mensen kunnen bij ons terecht. Alle orthopeden hebben hun eigen specialisme en aandachtsgebied. In bovenstaande video vertellen orthopedisch chirurgen Laura Kok en Niels Bech er meer over.

Aandoeningen

Door in onderstaande illustratie te klikken op de plek van uw klachten krijgt u informatie over de meest voorkomende klachten en behandelingen binnen dat gebied.

Onze werkwijze

Tijdens uw eerste afspraak bij orthopedie Tergooi MC bespreekt u uw klachten met één van onze orthopeden die gespecialiseerd is in uw klachten. Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en een röntgenfoto gemaakt. Op basis hiervan wordt er besloten of er vervolgonderzoek in de vorm van CT-scan, MRI-scan, botscan of echografie volgt. Bij Tergooi MC kunt u terecht voor al deze onderzoeken. Wanneer de uitkomsten van de onderzoeken bekend zijn, worden de resultaten met u besproken en in samenspraak met u een mogelijke behandeling ingezet.

In sommige gevallen is het niet noodzakelijk om tot een operatie over te gaan en verwijzen wij u door naar een fysiotherapeut, orthopedisch schoenmaker of instrumentmaker om uw klachten te behandelen of verminderen. Ook kunnen de orthopeden u behandelen door het voorschrijven van medicijnen of het toedienen van injecties in het pijnlijke gewricht.

Kwaliteit

Er zijn meerdere manieren om de kwaliteit van onze orthopedische behandelingen in beeld te brengen. De manier waarop wij dat voor u zichtbaar kunnen maken is door het meten van de PROM’s, het bijhouden een complicatieregistratie en aan de hand van uw reacties op zorgkaartnederland.nl.

PROM’s

Binnen ons centrum vinden wij het erg belangrijk van u te vernemen hoe het u vergaat en hoe het resultaat is van een operatieve behandeling. We vragen u een aantal malen voor controle op de polikliniek te komen. Wij houden het resultaat bij via gestandaardiseerde vragenlijsten en onderzoek door een van onze fysiotherapeuten. Voor de operatie zal u gevraagd worden een aantal vragenlijsten in te vullen. Ook na de operatie zullen wij u vragen deze lijsten in te vullen. We noemen dat de PROM’s, Patient Reported Outcome Measures’s. De gegevens worden online, veilig bewaard.

Complicatieregistratie

Bij ons werk doen we er alles aan om te proberen complicaties te voorkomen. De kans op een complicatie is gelukkig erg klein, maar het bijhouden ervan geeft een indicatie van de kwaliteit van ons werk. Het gaat daarbij onder andere om de kans op een infectie, trombose of nabloeding. Al jaren is ons percentage infecties bij knieprotheses lager dan het landelijk gemiddelde.

Zorgkaartnederland.nl

Tot slot zijn er uw ervaringen die u kunt delen op ‘zorgkaartnederland.nl’ en die ons een indruk geven hoe u onze zorg hebt ervaren andere mensen een idee geeft over ons als orthopedische groep. De orthopediegroep van Tergooi MC is gewaardeerd met gemiddeld een 8,5.

Opleiding

Tergooi MC is een opleidingsziekenhuis in samenwerking met Amsterdam UMC en Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het opleiden van nieuwe medisch specialisten is van groot belang voor de kwaliteit van de zorg (wetenschappelijke vernieuwing) en ook om op langere termijn de continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen. Tergooi MC voldoet aan alle hoge eisen om jonge artsen te mogen opleiden.

Ook de afdeling orthopedie leidt artsen op tot orthopedisch chirurg (AIOS). U kunt deze artsen tegenkomen op verschillende orthopedische afdelingen, zoals op de afdeling Spoedeisende Hulp, de polikliniek, de klinische afdelingen en de operatiekamers. Als u door één van onze artsen behandeld wordt, maakt deze zich als zodanig aan u bekend.

De artsen werken, afhankelijk van hun ervaring, grotendeels zelfstandig en maken deel uit van het behandelteam, zowel bij de operaties als bij de voor- en nazorg. Er is altijd een ervaren orthopedisch chirurg aanwezig waarmee de arts-assistenten overleggen. De eindverantwoordelijkheid voor de zorg blijft uiteraard bij uw behandelend specialist.

Regelmatig werken ook coassistenten op de polikliniek orthopedie. Coassistenten zijn studenten geneeskunde die stage lopen. Zij kunnen het vraaggesprek (anamnese) en het lichamelijk onderzoek bij u doen. Coassistenten overleggen altijd met één van de artsen.

Mocht u nog vragen hebben over onze artsen, de coassistenten of over uw behandeling, kunt u terecht bij uw behandelend specialist.

Ons team

Onze wachttijden

Afdeling of Polikliniek

Wachttijd in dagen

Orthopedie

14

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Heupvervanging / totale heupprothese

38

Kijkoperatie knie

27

Knievervanging / totale knieprothese

38

Meniscus operatie /kniebanden

28

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 20-03-2024