Behandeling bij kanker

Behandelwijzer interne oncologie en longoncologie

Behandeling bij kanker

Bij de behandeling van kanker komt er veel op u af. Het kan uw leven flink veranderen. En dat van de mensen om u heen. Met uw arts heeft u al veel besproken. Over uw behandeling en waar u verder mee te maken krijgt. Veel van die informatie kunt u hier nog eens rustig nalezen.

 

Algemene informatie

Wat is kanker?

Elke dag delen dellen cellen zich miljoenen keren in het lichaam. Als zoveel cellen zich delen, kan er iets misgaan. Meestal repareert het lichaam de schade vanzelf. Maar soms gaat dat niet goed. Dan begint een cel zich ongecontroleerd te delen en ontstaat een tumor. Tumor is een ander woord voor zwelling.

Tumoren kunnen goedaardig en kwaadaardig zijn. Alleen bij kwaadaardige tumoren spreken we van kanker. De cellen van een kwaadaardige tumor kunnen zich verspreiden en ergens anders in het lichaam verder groeien. Dit noemen we uitzaaiingen.

Behandeling van kanker

Kanker is op verschillende manieren te behandelen:

  • met een operatie
  • met bestralingen (radiotherapie)
  • met medicijnen (bijvoorbeeld chemotherapie, immuuntherapie of antihormonale therapie).

Soms is een combinatie van behandelingen nodig. Welke behandeling voor u nodig is, ligt aan het soort kanker dat u heeft. Maar ook aan hoe groot de tumor is en waar die zit. En of er uitzaaiingen zijn. Als de behandeling zich richt op genezing, noemen we dat een curatieve behandeling.

Soms is genezen niet meer mogelijk. De behandelingen richten zich dan op het verlengen van het leven en het verminderen van klachten. Dit noemen we een palliatieve behandeling.

Samen beslissen

Vaak zijn bij de behandeling van kanker verschillende opties mogelijk. Uw wensen en voorkeuren zijn hierbij erg belangrijk. U beslist samen met uw arts en eventuele andere zorgverleners welke behandeling voor u het meest geschikt is. Ook kunt ervoor kiezen geen behandeling meer te doen. Natuurlijk blijven we u ook dan medische zorg en begeleiding geven.

Psychische en sociale gevolgen

Kanker kan uw leven flink veranderen. Voor u en de mensen om u heen. U kunt het gevoel hebben dat u minder grip heeft op uw leven. Sommige activiteiten of werk kunt u misschien een tijdje of helemaal niet meer doen. Ook contact met vrienden en familie kan veranderen. Dat kan tegenvallen of juist beter worden.

Tips:

  • Het helpt om te praten. U heeft dan minder het gevoel dat u er alleen voor staat.
  • Durf ook te praten over uw gevoelens van angst, onzekerheid en wanhoop.
  • U hoeft niet alles met iedereen te bespreken. Maak hierin uw eigen keuzes.
  • Bedenk dat mensen om u heen soms niets zeggen omdat ze zelf bang of onzeker zijn.

Kinderen thuis

Heeft u kinderen die nog thuis wonen? Ook zij zullen reageren op uw ziekte en behandeling. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Hoe kinderen reageren, ligt aan hoe oud ze zijn en hoe ze in elkaar zitten. Meestal is het goed om ze te betrekken bij uw ziekte en uw zorgen. En eerlijk tegen ze te zijn. Heeft u hier vragen over? Stel ze gerust tijdens uw gesprekken met de arts of verpleegkundige. Of lees hoe u uw kind begeleid op Kanker.nl

Partner, kinderen, naasten

Uw leven staat extra onder druk. Het is goed als uw partner, zoon of dochter en andere mensen in uw omgeving dat beseffen. U heeft zorgen en onzekerheid over de ziekte en de toekomst. Ook kunt u extra druk zijn door uw behandeling en bezoeken aan het ziekenhuis. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Vraag hulp als dit kan. Blijf met elkaar in gesprek over uw zorgen en gevoelens. Misschien kunt u elkaar dan beter ondersteunen.

Tips voor partners en andere naasten

  • Laat merken dat u betrokken bent, ook als u geen woorden heeft.
  • Onzekerheid is niet erg. Vaak is het al voldoende om er te zijn.
  • Geef geen ongevraagde adviezen.
  • U hoeft niet op alle manieren steun te geven. De een is goed in woorden, de ander in een klusje doen.

Voeding

Goede voeding helpt u om de behandeling goed door te komen. En om zo goed mogelijk te herstellen. De behandelingen bij kanker vragen veel energie van uw lichaam. Meestal is normale, gezonde voeding genoeg. Soms zijn extra eiwitten, voedingsstoffen en vocht nodig. Sommige mensen krijgen door de ziekte of de behandeling problemen met eten en vallen af. De behandeling kan er ook voor zorgen dat u juist zwaarder wordt. Een goede en betrouwbare website over voeding en kanker is de website Voedingenkankerinfo.nl.

Pijn

Kanker kan pijn geven. Vooral als de ziekte zich uitbreidt en u te maken heeft met uitzaaiingen. Heeft u pijn? Wacht dan niet (te) lang met het gebruiken van pijnstillers. Pijn heeft grote invloed op uw dagelijks leven.

U hoeft niet bang te zijn verslaafd te raken. Of dat de pijnstillers niet meer helpen als de pijn erger wordt. Bespreek uw pijnklachten met uw arts of verpleegkundige.

Seksualiteit

De ziekte en behandelingen kunnen invloed hebben op uw seksuele leven. Door angst, spanning en verdriet hebben veel mensen minder behoefte aan vrijen. Ook vermoeidheid en bijwerkingen van medicijnen spelen hierbij een rol. Na een operatie kan ook uw lichaam blijvend veranderd zijn. Dat kan invloed hebben op uw seksuele relatie. Praten over seksualiteit is vaak moeilijk. Toch is het goed om dit te bespreken met uw arts of verpleegkundige. Lees meer over Seksualiteit en kanker op Kanker.nl.

Werken na kanker

Weer aan het werk gaan na een behandeling van kanker is niet altijd makkelijk. Werken kan helpen bij uw herstel. Maar klachten als vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een minder goed geheugen kunnen het werk moeilijk maken. Stel uw vragen hierover aan uw specialist, verpleegkundige of bedrijfsarts. Een maatschappelijk werker, psycholoog of ergotherapeut kan u hierbij begeleiden. Ook zijn er bureaus die u kunnen begeleiden om weer aan het werk te gaan. Uw verpleegkundige kan u hier meer informatie over geven.

Praktische informatie

Beweegprogramma

Het is goed om tijdens en na de behandeling regelmatig te trainen. Denk aan duurtraining of spierkrachttraining. Daardoor kunnen klachten die u door de behandeling heeft afnemen. Vermoeidheid bijvoorbeeld. FysioHolland biedt een oncologisch beweegprogramma aan. Naast trainingen is begeleiding mogelijk voor andere klachten van de behandeling. Het team bestaat uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijk werk, diëtist en psycholoog. Lees meer over de mogelijkheden in de folder van FysioHolland. Bellen kan ook: 088 753 14 50.

Inloopcentrum Viore

Viore is een centrum waar mensen met kanker en hun naasten elkaar ontmoeten en ondersteunen. U kunt op de uren dat het centrum geopend is altijd terecht. Ook zonder afspraak. Bijvoorbeeld voor informatie, koffie of een praatje. Viore organiseert daarnaast verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld schilderen, wandelen en yoga, gespreksgroepen, lezingen en workshops. U leest er meer over op www.viore.org. Het adres is Oosterengweg 44 in Hilversum.

Verpleegkundig huisbezoek

Stichting Care for cancer biedt ondersteuning aan mensen met kanker. De consulenten van Care for cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Zij bezoeken u thuis. Ze beantwoorden vragen over wat diagnose en behandeling voor u betekenen. En geven praktische tips voor thuis en op het werk. Daarnaast geven zij voorlichting over aanvullende zorg. Meld u aan via de website van Care for cancer of via uw verpleegkundige in Tergooi MC.

Workshops 'Look Good Feel Better’

Door de behandeling kan uw uiterlijk veranderen. Viore organiseert zes keer per jaar een workshop waar u tips en adviezen krijgt over uiterlijke verzorging. Daar is ook een haarwerkspecialist aanwezig. Patiënten van Tergooi MC kunnen gratis meedoen. Neem hiervoor contact op met de oncologieverpleegkundige. Die kan u ook meer informatie geven. Of kijk op www.lookgoodfeelbetter.nl of www.viore.org.

Vergoeding

Sommige kosten vergoedt uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld vervoer naar chemotherapie of radiotherapie, fysiotherapie, haarwerk, prothesen. Informeer ernaar bij uw zorgverzekeraar. Heeft u een machtiging nodig voor uw verzekering? U kunt hiervoor terecht bij uw (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Nederlandse Kankerregistratie

Sommige gegevens uit uw medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kan de zorg voor patiënten met kanker verbeteren. De gegevens worden altijd anoniem verwerkt. Meer informatie vindt u bij Nederlandse Kankeregistratie en op iknl.nl/nkr-cijfers.

Mijn Tergooi MC: online uw dossier inzien

Als patiënt van Tergooi MC heeft u toegang tot Mijn Tergooi MC. U logt in met uw DigID. Via Mijn Tergooi MC kunt u bijvoorbeeld uw afspraken en uitslagen bekijken. Of vragenlijsten invullen om u voor te bereiden op een afspraak.

De tekst van deze behandelwijzer komt voor een deel een uitgave van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Wie bellen bij vragen

Via de app

Niet-dringende vragen kunt u stellen via de app BeterDichtbij. Via deze app kunt u ook een herhaalrecept aanvragen.

Vragen over uw behandeling

Voor vragen over uw behandeling of bijwerkingen belt u met de oncologie-, hematologie- of longverpleegkundigen. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en 13:30 tot 16:30 uur op T 088 753 24 63. U krijgt dan een keuzemenu:

  • Wilt u een afspraak maken of verzetten? Toets 1.
  • Belt u voor een herhaalrecept? Toets 2. Spreek de boodschap in na de pieptoon. Vermeld uw naam, geboortedatum en naam van de apotheek.
  • Heeft u een vraag, maar is het geen spoed? Toets 3. Spreek uw naam en geboortedatum in. Wij bellen u terug vanaf 13.30 uur.
  • Wilt u doorverbonden worden met een oncologieverpleegkundige? Toets 4.

Bij spoed buiten kantoortijd belt u met de afdeling/dagverpleging Oncologie: T 088 753 21 40.

Afspraak maken of verzetten

Voor het verzetten of maken van een afspraak belt u met de polikliniek: