Nierfalenpolikliniek

Nierfalenpolikliniek

De nierfalenpolikliniek richt zich op patiënten met nierfalen. Met nieren dus die niet goed meer werken. U kunt tijdens één bezoek aan het ziekenhuis op de nierfalenpoli de nefroloog, maatschappelijk werker, diëtist en nierfalencoördinator bezoeken. We noemen dit ook wel een carrouselpoli. Deze carrouselpoli organiseren we op diverse dagen in de week.

Doel van de nierfalenpolikliniek

Een nefroloog begeleidt u tijdens uw bezoek aan de nierfalenpoli. U krijgt voorlichting over de verminderde werking van uw nieren en over de keuzes die er zijn om dit te behandelen. Ook treffen we hier voorbereidingen voor die behandeling. We geven voorlichting over transplantatie en de mogelijkheid om getransplanteerd te worden voordat een dialysebehandeling nodig is. En ten slotte begeleiden we patiënten met nierfalen die niet voor een behandeling als dialyse kiezen of hiervoor op medische gronden niet in aanmerking komen.

Zorgverleners op de nierfalenpoli

Wie kunt u tegenkomen op de nierfalenpoli?

  • Nefroloog
    Dit is een internist gespecialiseerd in nierziekten en de behandeling daarvan. De nefroloog is uw hoofdbehandelaar.
  • Nierfalencoördinator
    Dit is een dialyseverpleegkundige die gespecialiseerd is om u voorlichting te geven en u te begeleiden bij de voorbereidingen die voor een behandeling nodig zijn.
  • Diëtist
    De diëtist stelt samen met u een persoonlijk dieetadvies op. Dat advies houdt rekening met uw eetgewoonten en persoonlijke omstandigheden. Met het dieet proberen we uw nieren zo lang mogelijk zo goed mogelijk te laten functioneren.
  • Maatschappelijk werker
    Met de maatschappelijk werker bespreken u en uw naasten de grote veranderingen die deze aandoening teweegbrengt op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. Aan de orde komen bijvoorbeeld uw thuissituatie, de behandeling die u kiest, thuiszorg, financiën, vervoer dat vanwege dialyse nodig is, vakantie, werk, transplantatie, verwerking, acceptatie, relatieproblemen en seksualiteit.

Wanneer welke behandeling?

De achteruitgang van de werking van de nier verloopt bij iedereen anders. Uw nefroloog geeft aan wanneer uw nierfunctie zo is teruggelopen dat de voorlichting moet starten over de behandelingen die gaan komen.

Voorlichting

U krijgt informatie over uw nierziekte en de verschillende behandelingsmogelijkheden.

Behandelingsmogelijkheden

Deze behandelingen zijn mogelijk:

  • Hemodialyse
    Dit kan passief of actief, thuis of in een dialysecentrum, overdag of ‘s nachts.
  • Peritoneale dialyse
    Peritoneale dialyse verloopt via het buikvlies en vindt thuis of in een verpleeghuis plaats, passief of actief. Er zijn twee vormen: APD en CAPD. APD  staat voor Automatische Peritoneale Dialyse, CAPD voor Continue Ambulante Peritoneale Dialyse. Het principe van APD-dialyse is hetzelfde als van CAPD, alleen voeren we de APD-behandeling ’s nachts uit met een machine.
  • Niertransplantatie
    Deze operatie gebeurt in één van de academische ziekenhuizen (AMC, LUMC of UMCU). In Tergooi MC kunnen we u op deze operatie voorbereiden. Na de transplantatie gaat u het eerste jaar voor de controle naar het academische ziekenhuis waar u geopereerd bent. Na een jaar kunt u voor de controle en begeleiding weer naar Tergooi MC in Hilversum.
  • Geen behandeling
    Uw keuze kan ook zijn om niet behandeld te worden met dialyse. Ook kan het zijn dat u op medische gronden niet in aanmerking komt voor dialyse. Het behandelteam beidt u ook dan alle begeleiding die u nodig heeft.

Wie geeft u voorlichting?

Uw nefroloog verwijst u naar de nierfalencoördinator. Aansluitend aan de carrouselpoli maakt u kennis met deze coördinator. De nierfalencoördinator legt u uit wat u tijdens uw nierfalentraject kunt verwachten. Daarnaast krijgt u informatie van de diëtist, maatschappelijk werkende en dialyseverpleegkundigen.

Hoe gaat de voorlichting in de praktijk?

De maatschappelijk werker neemt contact op en spreekt een huisbezoek met u af. Zo maakt u kennis met de maatschappelijk werker. De maatschappelijk werker stelt de nierfalencoördinator op de hoogte van dit kennismakingsbezoek. De coördinator neemt daarna contact op om afspraken te maken over de voorlichting. Dit kunnen enkele gesprekken zijn.

Organisatie van de zorg

Dialysecentrum Tergooi MC

We willen graag iedereen actief bij de behandeling betrekken. Vaak verrichten de dialyseverpleegkundigen de dialysebehandeling en de bewaking. Ook begeleiden deze verpleegkundigen u bij de thuisdialyse. Daarnaast behandelen en begeleiden we op de polikliniek patiënten met peritoneale dialyse. Ons centrum beschikt over een Patiëntenadviescommissie en een Klachtencommissie.

Route

Via de hoofdingang
Ga op locatie Hilversum bij de receptie rechts door de klapdeuren. Ga daarna direct rechtsaf de gang in van de afdeling DO (ook door de klapdeuren). Aan het einde van de gang vindt u de dialyseafdeling.

Via eigen ingang
Rechts van het ziekenhuis, tegenover de uitgang van parkeerterrein 1, vindt u de eigen ingang van de dialyseafdeling.

Op het parkeerterrein op de Hilversumse locatie van Tergooi MC geldt betaald parkeren.

Roken

Tergooi MC is een rookvrij ziekenhuis. U mag niet in en rond het ziekenhuis niet roken, niet in de gebouwen en niet op het terrein.

Adressen en telefoonnummers

Telefoonnummer Nierfalenpolikliniek, T 088 753 70 94, maandag en woensdag van 8:00 tot 16:30 uur. Op andere dagen dan maandag en woensdag kunt u ons bereiken via ons secretariaat, T 088 753 24 05.

Tergooi MC

Dialysecentrum Tergooi MC
Van Riebeeckweg 212
1213 RZ Hilversum

Dialysecentrum Tergooi MC

Maandag tot en met zaterdag van 08:00 tot 20:00 uur, op zondag op de even weken van 7:30 tot 13:30 uur, T 088 753 24 05, buiten deze tijden, T 088 753 1 753.

Bureau Klachtenopvang,

T 088 753 14 10.

  • Patiënten Advies Commissie (PAC-cie)

Meer informatie Dialysecentrum Tergooi MC: Dialysecentrum Tergooi MC

Nefrologen

  • mevr. dr. L.E. Gamadia
  • dhr. dr. J.D. Snoep
  • mevr. dr. K. van der Putten
  • dhr. dr. M. Schouten
  • mevr. M.S.S. Yo

Maatschappelijk werk

Diëtetiek

Teammanager

Nierfalencoördinatoren:

Telefonisch te bereiken op maandag en woensdag T 088 753 70 94. Op de andere dagen via ons secretariaat T 088 753 24 05.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel deze dan aan één van de dialyseverpleegkundigen. Zij zijn van maandag tot en met zaterdag telefonisch te bereiken van 08:00 uur ‘s morgens tot 20:00 uur ‘s avonds.

Contact