Darmkanker Bevolkingsonderzoek

Darmkanker Bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek darmkanker startte in Nederland op 1 januari 2014.

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om deel te nemen. Voor onze regio verzorgt het bevolkingsonderzoek Midden-West deze uitnodiging. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en er zijn voor u geen kosten aan verbonden. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Reden

Darmkanker is een ernstige ziekte en is, met borstkanker, de meest voorkomende kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ruim 13.000 mensen te horen dat zij darmkanker hebben. Vijf op de 100 mensen krijgen tijdens hun leven met deze ziekte te maken. Mannen hebben iets meer kans op darmkanker dan vrouwen. In 2011 zijn ruim 5.000 mensen overleden aan de gevolgen van deze ziekte.

Vroegtijdige opsporing

De aanwezigheid van bloed in de ontlasting kan een eerste aanwijzing voor een afwijking in de darm. Dit kan een goedaardige afwijking zijn, bijvoorbeeld een ontsteking of een poliep. Het kan ook een kwaadaardige afwijking zijn, zoals darmkanker. Daarom is aanvullend onderzoek nodig als bloed in de ontlasting wordt gevonden.

Dit aanvullend onderzoek gebeurt in de vorm van een zogenaamde coloscopie, een inwendig darmonderzoek.

Betere vooruitzichten

De overlevingskans bij darmkanker is sterk afhankelijk van het stadium waarin de tumor ontdekt wordt. De behandeling van darmkanker in een vroeg stadium is vaak minder ingrijpend. De verwachting is dat het bevolkingsonderzoek op termijn per jaar 2.400 overlijdens als gevolg van darmkanker kan voorkomen.

Kosteloze deelname

Deelname aan het bevolkingsonderzoek is niet verplicht; u bepaalt zelf of u wilt meedoen. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden. Dit geldt tot en met de uitslag van de ontlastingstest. Indien vervolgonderzoek zoals een coloscopie moet plaatsvinden, dan betaalt uw zorgverzekering de kosten. Afhankelijk van uw eigen risico moet u mogelijk een deel zelf betalen. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hier vragen over heeft.

Procedure bevolkingsonderzoek darmkanker

Hoe gaat het bevolkingsonderzoek in zijn werk?

  1. U ontvangt een aankondiging en een uitnodiging
    Eerst ontvangt u van het bevolkingsonderzoek een brief om u op het bevolkingsonderzoek voor te bereiden. U krijgt de gelegenheid aan te geven dat u niet wenst deel te nemen aan het onderzoek. Indien u geen bezwaar aantekent, ontvangt u twee weken later de uitnodiging voor deelname in een paarse envelop.
  2. U stuurt een buisje met ontlasting op
    Voor het bevolkingsonderzoek doet u een klein beetje ontlasting in een buisje. Het is belangrijk dat u hiervoor de bijgesloten gebruiksaanwijzing doorneemt. Voor de test mag uw ontlasting niet in aanraking komen met water of met uw urine. Het buisje en het ingevulde antwoordformulier stuurt u vervolgens terug in de bijgesloten retourenvelop.
  3. U ontvangt de uitslag van het bevolkingsonderzoek
    Na ongeveer twee weken krijgt u een brief toegestuurd met de uitslag.

Een gunstige uitslag

Er zit geen bloed in de ontlasting. Dat betekent dat er in het kader van het bevolkingsonderzoek geen aanleiding is voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. U hoeft niets te doen. U krijgt over twee jaar opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u vanaf dat moment ouder dan 75 jaar, dan krijgt u geen nieuwe uitnodiging.

Een ongunstige uitslag

Er zit bloed in de ontlasting. Dit kan diverse oorzaken hebben. Het bloed kan afkomstig zijn van aambeien of wijzen op bepaalde darmaandoeningen. Om de oorzaak van het bloed in uw ontlasting te achterhalen, is het nodig de binnenkant van de darmen te onderzoeken. Zo’n inwendig kijkonderzoek, een coloscopie, kan plaatsvinden in de Endoscopie-afdeling van Tergooi MC.

Bovenstaande stappen 1 tot en met 3 vallen onder verantwoordelijkheid van het bevolkingsonderzoek Midden-West. Tergooi MC komt pas in beeld als er aanwijzingen zijn dat aanvullend darmonderzoek nodig is

Vervolgonderzoek bij een ongunstige uitslag

Is de uitslag ongunstig, dan ontvangt u naast de brief met de uitslag van het bevolkingsonderzoek ook een uitnodiging voor een intakegesprek bij een endoscopie-verpleegkundige en een informatiefolder over het onderzoek.

Het bevolkingsonderzoek bepaalt aan de hand van wachttijd en reisafstand waar het vervolgonderzoek plaatsvindt. U kunt zelf de afspraak bij het bevolkingsonderzoek omzetten naar een ander tijdstip of naar het coloscopiecentrum van uw keuze.

Ons team