Veiligheid in Tergooi

Veiligheid in Tergooi

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis staat uw veiligheid voorop. In de eerste plaats zijn artsen en medewerkers alert op mogelijke bedreiging van de veiligheid. Zij zijn ook verplicht onveiligheid te melden.

In onderstaande video geven we tips hoe u zelf kunt bijdragen aan een veilige behandeling in het ziekenhuis. We nodigen u van harte uit zelf ook bij te dragen aan uw eigen veiligheid en die van iedereen in het ziekenhuis. Meer informatie leest u op de pagina help mee aan een veilige behandeling.

Polsbandje

Van de verpleegkundige krijgt u een polsbandje met uw naam, geboortedatum en afdeling. Om fouten door persoonsverwisselingen te voorkomen, is het belangrijk dat u dit bandje altijd draagt. Heeft u het niet gekregen? Vraag er dan naar bij de verpleging.

Eigen geneesmiddelen

U kunt bijdragen aan uw eigen veiligheid door tijdens uw opname geen ‘eigen’ geneesmiddelen in te nemen zonder overleg met uw arts. Heeft u vragen? Twijfelt u of u wel de juiste geneesmiddelen krijgt? Meld dit dan aan uw arts of verpleegkundige.

Schoonmaak

Hygiëne heeft in het ziekenhuis een hoge prioriteit. Toiletruimtes, doucheruimtes, wastafels, vloeren, tafels en stoelen maken we dagelijks schoon. Andere zaken, zoals vensterbanken, bedlampen en gordijnrails, maken we regelmatig schoon. In het ziekenhuis maken we ‘droog’ schoon. Dat is hygiënischer dan met een natte doek.

Infectiepreventie

Een infectie kan ontstaan tijdens of na verblijf in het ziekenhuis. Zo’n ziekenhuisinfectie vormt een klein maar reëel risico. Een ziekenhuisinfectie kan tot complicaties leiden en hierdoor tot een langer verblijf in het ziekenhuis. Tergooi MC doet er alles aan om het risico op een ziekenhuisinfectie zo laag mogelijk te houden. U kunt helpen door bijvoorbeeld:

  • regelmatig uw handen te wassen;
  • wonden, katheters en verbanden zo min mogelijk aan te raken;
  • een goede hoesthygiëne in acht te nemen (gebruik daarom papieren zakdoekje en was vaak uw handen);
  • meld onhygiënische situaties. Bekijk ook de hygiënekaart.

Isolatieverpleging

Bent u in de afgelopen twee maanden opgenomen geweest in een buitenlandse zorginstelling? Woont of werkt u op een bedrijf met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens? Meld dit dan bij de verpleegkundige of uw behandelend arts. Mogelijk bent u dan besmet met MRSA. MRSA is een bacterie die ongevoelig is voor de meeste gangbare antibiotica. De bacterie is dan resistent en moeilijk te bestrijden.
In dat geval moeten we het ziekenhuis bijzondere maatregelen nemen. We verplegen u dan in isolatie totdat uit onderzoek blijkt dat er geen gevaar meer is voor besmetting. In sommige gevallen adviseren we uw bezoek om net als onze zorgmedewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen als ze bij u op bezoek gaan. Laat uw bezoek zich daarom altijd eerst melden bij de balie voor ze naar uw kamer gaan. De verpleging kan dan aangeven of uw bezoek maatregelen moet nemen en kan uitleg geven over het gebruik van de beschermingsmiddelen. Lees meer over verpleging in contactisolatie of strikte isolatie.

Waardevolle eigendommen

Neem geen waardevolle spullen of geld mee. Laat uw sieraden, trouwring en horloge thuis. Wij kunnen ook geen aansprakelijkheid aanvaarden als wij toch meegenomen sieraden of kostbaarheden tijdelijk in bewaring moeten nemen tijdens bijv. een onderzoek of operatie. Wij proberen uw eigendommen zorgvuldig te bewaren, maar als ziekenhuis zijn we hier niet op ingericht, dus het blijft voor uw eigen risico. Doe bij diefstal aangifte bij de politie.

Bij brand

Tergooi MC heeft een automatische brandmeldinstallatie. Als deze afgaat, wordt de brandweer gewaarschuwd en sluiten deuren automatisch, ze worden niet geblokkeerd. Dit geldt ook voor de verpleegafdelingen.

De patiëntenkamers zijn uitgevoerd als subcompartimenten. Dit betekent dat u bij een brand elders op de afdeling zeker een halfuur veilig bent op uw kamer. Op elke afdeling hangt een plattegrond aan de muur waarop de ideale vluchtroute staat.
Als u een brand ziet:

  • waarschuw dan de verpleging of bel het alarmnummer 5555;
  • gebruik de handbrandmelder als u mobiel bent. Deze bevinden zich duidelijk zichtbaar op iedere afdeling. Door het glas in te drukken gaat de brandmelder in werking.

Brandveiligheid

In Tergooi MC vallen om 23:00 uur de branddeuren dicht. Zo testen we elke dag de automatische sturingen van de branddeuren. Met deze test garanderen we in het ziekenhuis de brandveiligheid. De deuren zitten aan het begin en vaak halverwege een afdeling. Het betreft ook de deuren van de verpleegkamers. De deuren gaan niet op slot en kunnen gewoon geopend worden. Wel is het zo dat de deuren van de patiëntenkamers zwaarder opengaan tot ze maximaal geopend zijn. Daarna is de dranger ‘gereset’ en zal de deur weer net zo licht opengaan als altijd.

Eten en drinken

Het verzorgen van eten en drinken in een ziekenhuis is vanuit de wetgeving sterk aan regels gebonden. Deze regels zijn bedoeld om u niet alleen een smakelijke, maar ook een veilige maaltijd te kunnen serveren. Wat zijn die regels?

  • Alle voedingsmiddelen die we serveren moeten binnen één uur zijn opgegeten. Daarna zijn we verplicht ze weg te gooien.
  • We begrijpen dat het weggooien ‘zonde van het eten’ lijkt, maar voedingswaren die te lang blijven liggen zijn een makkelijke prooi voor ziekteverwekkers. En bedenk: patiënten hebben vaak minder weerstand.
  • Als u bederfelijke voedingsmiddelen van uw bezoek krijgt of van huis laat meenemen, vragen we u dit te melden aan de voedings- en servicemedewerker. Deze vertelt u welke regels hiervoor gelden.
  • Als u niet aanwezig bent op het tijdstip dat we de warme maaltijd verstrekken, serveren we een broodmaaltijd.
  • Twijfelt u over de eetbaarheid van iets (houdbaarheidsdatum), gooi het dan weg.
  • Het is niet toegestaan om bederfelijk eten in uw nachtkastje te bewaren.
Lees meer over het ontvangen van bezoek