Eerste Hart Hulp en Hartbewaking

Eerste Hart Hulp en Hartbewaking

Kwaliteit van onze zorg

Op de Eerste Hart Hulp en Hartbewaking van Tergooi MC onderzoeken we u in een korte tijd op een mogelijke hartaandoening. De verwijzing vindt plaats via de cardioloog, ambulance, huisarts, hartfalenverpleegkundige of als u zelf bekend bent met cardiale problemen en klachten heeft. Het doel van uw opname op de Eerste Hart Hulp en Hartbewaking is: snel een diagnose stellen en de behandeling in gang zetten bij de hartaandoening die bij u mogelijk wordt gesteld.

Hoe verloopt een opname op de Eerste Hart Hulp?

De gespecialiseerd verpleegkundige ontvangt u op één van de Eerste Hart Hulp en Hartbewaking bedden. Terwijl de verpleegkundige vragen stelt over de aard van de klachten, sluiten we u aan op de monitor en maken een ECG (hartfilmpje). Daarna meten we de bloeddruk, plaatsen een infuus en nemen bloed af. Bloeduitslagen zijn meestal na twee uur bekend. De arts-assistent verricht een lichamelijk onderzoek en stelt een aantal medische vragen. Soms zijn er aanvullende onderzoeken nodig om een diagnose te stellen zoals een röntgenfoto van hart/longen, een fietsproef of een echo van het hart.

Totdat de diagnose bekend is mag u niet eten of drinken. Soms is het nodig om nogmaals bloed af te nemen en daar de uitslag van af te wachten. Als we een compleet beeld hebben en een diagnose kunnen stellen, besluiten we of u naar huis mag of moet worden opgenomen. De arts-assistent of cardioloog vertelt u dat.

Op de afdeling werken we met een zogenoemd ‘triagesysteem’. Dit kan betekenen dat iemand die later binnenkomt eerder wordt geholpen op basis van de ernst van de aandoening.

Bewakingsapparatuur

Rondom uw bed staat diverse apparatuur. Deze apparatuur gebruiken wij voor constante bewaking en behandeling van de zogenaamde vitale functies, zoals onder andere:

  • Ademhaling
  • Bloeddruk
  • Hartslag

Maakt u zich geen zorgen als één of meerdere apparaten een alarm geven. De verpleegkundigen op de afdeling zien deze alarmen op afstand ook, en zijn getraind hoe ze moeten reageren.

Verblijf

We streven naar een opnameduur van maximaal acht uur. Eventuele begeleiders en bezoekers kunnen gebruik maken van een koffieautomaat in de familiekamer. Er zijn maximaal twee bezoekers tegelijk toegestaan. Als u dit wilt, kan de verpleegkundige u brochures geven over diverse onderzoeken en behandelingen.

Mocht het nodig zijn om u langer te observeren of te behandelen, kunt u opgenomen worden op de Hartbewaking of overgeplaatst worden naar de verpleegafdeling cardiologie.

Wat is het verschil tussen Eerste Hart Hulp en de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH)?

De Eerste Hart Hulp onderscheidt zich van een reguliere Spoedeisende Hulp doordat wij alleen patiënten opnemen met hartklachten. Naast de arts-assistent en de cardioloog onderzoekt en behandelt een gespecialiseerde verpleegkundige u. Het onderzoekstraject is meestal sneller, zo kunnen we eerder starten met de diagnostiek en behandeling.

Hoe verloopt het ontslag van de Eerste Hart Hulp?

Afhankelijk van de diagnose kunt u naar huis of nemen we u op in het ziekenhuis. Alle uitslagen van de onderzoeken die zijn verricht, inclusief een ontslagbrief, sturen we zo snel mogelijk digitaal door naar uw huisarts. Als u naar huis mag, krijgt u zo nodig een afspraak bij de cardioloog en /of recepten voor medicijnen mee naar huis.

Bezoekregels

  • Bezoek volgens afspraak met verpleegkundige.
  • Er mogen niet meer dan twee bezoekers tegelijk bij u op bezoek.
  • Mobiel bellen is op de afdeling niet toegestaan.

Ons team

Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen

Patiënteninformatie
van deze afdeling