Muziekpoli

Muziekpoli: expertise in blessurebehandeling bij musici

Muziek maken is een van de mooiste dingen die er is. Toch kan het ook leiden tot lichamelijke klachten. Musici die kampen met blessures kunnen terecht op de Muziekpoli.

 

Orthopedisch chirurg Laura Kok is initiatiefnemer van de Muziekpoli. Zij is gespecialiseerd in complexe problemen van schouder, elleboog, hand en pols. Binnen dit orthopedische vakgebied heeft zij een superspecialisatie, zij neemt de zorg voor blessures van musici op zich. Laura Kok is zelf musicus en studeerde altviool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Nu is ze expert in het behandelen van blessures aan botten, spieren, pezen, banden en gewrichten bij musici.

Specifieke blessures bij musici

Musici hebben vaak last van klachten die ontstaan door het bespelen van hun instrument. Door de eenzijdige herhalende bewegingen en de aan het instrument aangepaste houding ontstaan specifieke blessures. Die blessures ontstaan vaak in een tijd van toename van speelbelasting, in periodes voorafgaand aan belangrijke concerten en examens. Er is ook een psychologische component die invloed heeft op het ontstaan van lichamelijke blessures: het niet kunnen musiceren heeft voor een musicus een behoorlijke impact op de psyche.

Naast de overbelastingsblessures zijn ook musici met acute (traumatische) letsels welkom op het muziekspreekuur. Het is van essentieel belang om als musicus bij de behandeling van bijvoorbeeld een botbreuk initieel een goede en welafgewogen behandelkeuze te kunnen maken. Kennis van het instrument, speeltechniek en de daarmee samenhangende lichamelijke vereisten is van essentieel belang voor een behandelaar.

Tenslotte hebben musici ook last van ‘gewone’ medische problemen, die niet veroorzaakt worden door het instrument, maar er wel voor kunnen zorgen dat het spelen niet (goed) mogelijk is. Bijvoorbeeld artrose of slijtageklachten, alsook bepaalde zenuwaandoeningen kunnen een musicus behoorlijk frustreren. Ook hier is het weloverwogen maken van een behandelkeuze essentieel. Daarnaast zijn er voor deze groep musici aanpassingen aan het instrument te doen waardoor het spelen mogelijk blijft.

Op de Muziekpoli erkennen we de noodzaak om te kunnen spelen en is dit een essentieel onderdeel van het behandelplan. Drummers, violisten, bespelers van blaasinstrumenten: iedere groep heeft zijn eigen klachten. Iedere musicus anders is gebouwd en heeft een eigen techniek. Daarom vereist iedere blessure van een musicus een behandeling op maat.

Wat voor muziekblessures zijn er?

Strijkers hebben vaak nek- en schouderpijn. Drummers hebben veelal last van hun ellebogen en polsen. Pianisten zijn gevoelig voor klachten aan nek en vingers.

Instrument meenemen naar spreekuur

Bespeel je een draagbaar instrument? Neem het dan mee naar de Muziekpoli. De houding waarin het instrument bespeeld wordt kan ons veel vertellen over de mogelijke oorzaak en behandeling van de muziekblessure. Daarnaast zijn er soms ergonomische hulpmiddelen of aanpassingen aan het instrument die het mogelijk maken om ondanks een blessure te kunnen spelen.

Behandeling van muziekblessures

Musiceren op professioneel niveau is topsport maar in tegenstelling tot topsporters hebben musici vaak een beperkt medisch netwerk. De Muziekpoli biedt hierin uitkomst. De behandeling van de blessures vindt regelmatig plaats in samenwerking met gespecialiseerde fysiotherapeuten, mensendieck therapeuten, instrumentbouwers en collega medisch specialisten. Afhankelijk van het type blessure zijn er verschillende mogelijkheden om muziekblessures te behandelen. Soms kan een blessure door een andere houding of speeltechniek verholpen worden. Ook een behandeling met medicijnen kan helpen de klachten te verminderen. Ook trainen van specifieke spiergroepen kan een positieve bijdrage leveren. Daarnaast kan een brace of een aanpassing aan het instrument de klachten verhelpen of verlichten. Tenslotte zijn er voor sommige aandoeningen ook operatieve behandelopties, waar uiteraard alleen voor gekozen wordt wanneer de andere behandelmogelijkheden niet voor voldoende resultaat hebben gezorgd danwel de de verwachting is dat de klachten alleen met een operatie behandeld kunnen worden.

Ons team