Besnijdenis

bij volwassenen

Besnijdenis (of circumcisie) bij volwassenen

Informatie over de voorbereiding, de ingreep en de nazorg bij een besnijdenis.

Bij een besnijdenis verwijdert de arts de voorhuid van de penis operatief. Een veelvoorkomende reden hiertoe is een te nauwe voorhuid met hierbij mogelijk moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens erectie en geslachtsgemeenschap of ontsteking van de eikel of voorhuid.

Voorbereiding

Bent u ergens overgevoelig voor, bijvoorbeeld jodium, pleisters, bepaalde antibiotica of medicijnen? Zijn bij u ooit hartklepproblemen vastgesteld? Laat het ons weten! Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen dan moet u ons dit laten weten.

De ingreep

Bij volwassenen kan de ingreep vaak poliklinisch onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Hierbij ligt u op een onderzoekstafel. Vervolgens desinfecteren we de penis met jodium. De ingreep vindt plaats onder steriele omstandigheden, waarbij we u bedekken met steriele doeken. De uroloog verdooft u plaatselijk onder meer door injecties aan de basis van de penis. De ingreep duurt ongeveer dertig tot veertig minuten. Bij de ingreep verwijdert de arts de voorhuid en plaatst hij/zij rondom de eikel oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen meestal na twee tot drie weken op en we hoeven ze dus niet te verwijderen. Vóór de ingreep zijn er vaak verklevingen aanwezig tussen de voorhuid en de eikel. Deze maakt de arts tijdens de operatie los en hierdoor ziet de eikel er enkele dagen na de operatie rood en gezwollen uit. Na ruim een week ontstaat er geleidelijk een nieuwe huidlaag. Na de operatie verbindt de arts de penis met een vettige gaas en vervolgens met steriele gazen en zet hij/zij een en ander vast met een drukverband. Dit wordt zo gedaan, dat u gewoon kunt plassen. Ondersteun het verband tijdens aan- en uitkleden als u gaat plassen. We adviseren u zo mogelijk de penis omhoog te dragen, om eventuele stuwing te beperken. We raden u af om na de ingreep zelf een auto te besturen; regelt u zelf vervoer naar huis. Als de ingreep in dagopname plaatsvindt, gaat u na afloop weer terug naar de afdeling voor controle en observatie.

Nazorg thuis

Na de ingreep is het verstandig het de rest van de dag rustig aan te doen. Basisregel van de wondbehandeling is het schoon en droog houden van het wondgebied.

  • De arts spreekt met u af wanneer u het verband mag verwijderen.
  • De eerste twee dagen mag u niet douchen. Vanaf de derde dag is het advies twee keer per dag de douchekop te richten op de onderbuik zodat het water de penis schoonspoelt zonder zeep te gebruiken. Daarna de penis droogdeppen, eventueel met een lauwe föhn drogen of bloot rondlopen.
  • We adviseren twee weken niet te sporten, te zwemmen of te baden en geen geslachtsgemeenschap te hebben gedurende de eerste zes weken.
  • Ook adviseren we een ondersteunende onderbroek te dragen.
  • NB: Na enkele dagen kan alsnog zwelling en verkleuring van het wondgebied optreden. Dit moet na een week afnemen.

Na de ingreep kunt u een pijnlijk gevoel krijgen. Om dit te bestrijden kunt u paracetamoltabletten gebruiken tot maximaal drie keer 1000 milligram per dag. Ook kunt u enkele dagen een branderig gevoel hebben. Op de plaats van de hechtingen ontstaan soms korstjes die kunnen schrijnen. Na de besnijdenis is de eikel onbedekt, dit kan de eerste dagen tot weken gevoelig zijn.

Complicaties

Mogelijke complicaties beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms treedt een wondgenezingsstoornis op in de vorm van een infectie. Als de pijn steeds erger wordt, er pus of bloed uit de wond komt, of als u koorts krijgt boven de 38,5 °C moet u contact opnemen met de dienstdoende huisarts of na 17:00 uur met de Huisartsenpost, T 0900 9359.

Controle

Volgens afspraak komt u na drie tot zes weken voor wondcontrole op het spreekuur van de uroloog. Hiervoor krijgt u van de assistente een afspraak mee.

Vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Op werkdagen bereikbaar tussen 08:00 – 17:00 uur. Voor beide locaties, T 088 753 13 80.

Contact

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Urologie

Besnijdenis als zelfstandige verrichting

25

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 02-05-2024