Blaaskanker

urologische aandoening

Blaaskanker

Urine wordt vanuit de nieren via de urineleiders naar de blaas getransporteerd en daar tijdelijk opgeslagen. In de blaas kan kanker ontstaan. Bij ongeveer 90% van de mensen met blaaskanker, gaat het om een tumor die oppervlakkig groeit en ontstaat vanuit het slijmvlies van de blaas. Bij de overige 10% groeit de tumor de diepte in, in de spierlaag van de blaas.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een blaastumor is bloed in de urine, dit wordt ook wel hematurie genoemd. Meestal gaat dit niet gepaard met pijn. Dikwijls gaat dat bloedverlies weer spontaan voorbij. Het is verstandig hier wel aandacht aan te besteden, en contact op te nemen met uw huisarts, ook als de urine weer helder is. Andere klachten die kunnen voorkomen (maar niet perse duiden op blaaskanker) zijn vaak moeten plassen en een terugkerende blaasontsteking.

Onderzoek

Kijkonderzoek van de blaas en plasbuis (cystoscopie)

Een cystoscopie is een kijkonderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit wordt gedaan met een cystoscoop door een uroloog. Een cystoscopie kan verricht worden indien u bloed plast, bij verdenking van een afwijking van de blaas of plasbuis en bij plasklachten.

Tijdens dit onderzoek ligt u met ontbloot onderlijf op een behandeltafel met uw benen gespreid in beensteunen. We maken uw penis of schede schoon met water en we spuiten verdovend glijmiddel in uw plasbuis. Als dat is ingewerkt, brengt de uroloog de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Om de wand van de blaas goed te kunnen zien, laten we een steriele zoutoplossing in uw blaas lopen. We onderzoeken uw blaaswand, de wand van de plasbuis en (bij mannen) de doorgang in de prostaat.

CT scan

Naast het onderzoek van de blaas zal de uroloog tevens de nieren en urineleiders in beeld willen brengen met behulp van een CT-scan, aangezien de binnenkant hiervan bekleed is met het zelfde soort weefsel als dat in de blaas. In zeldzame gevallen kunnen ook hier tumoren ontstaan.

Behandeling

De operatie

Als er sprake is van een blaastumor dan moet de tumor worden verwijderd door middel van een operatie via de plasbuis (TUR-T of TUR-B). Aan de hand van de operatie kan bepaald worden of het om een agressieve tumor gaat en hoe diep de tumor in de blaaswand groeit.

Bij de meeste patiënten met blaaskanker is de tumor oppervlakkig en kan met één ingreep, zoals hierboven beschreven, alles verwijderd worden. Wel is er vaak nog een aanvullende behandeling nodig in de vorm van blaasspoelingen met een medicijn. Door die spoelingen wordt de kans dat de tumor terugkomt kleiner. Patiënten met oppervlakkig blaaskanker zijn goed te genezen. Hun leven wordt niet door de ziekte bedreigd, maar de ziekte kan wel gemakkelijk terugkomen. Controles worden daarom volgens een vast schema voor langere tijd uitgevoerd.

Wanneer verwijzen we u door?

Als bij u een vorm van blaaskanker wordt aangetoond die ingroeit in de spierlaag van de blaas, verwijzen we u door naar het UMC Utrecht. De gehele blaas wordt hier dan operatief verwijderd. In sommige gevallen is het mogelijk in plaats deze operatie de blaas te bestralen. Deze bestraling vindt plaats bij de afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek.

Na de behandeling

Over de oorzaken van het ontwikkelen van blaaskanker is bekend dat rokers een sterk verhoogd risico lopen. Stoppen met roken wordt daarom ook aangeraden, dit verkleint namelijk ook de kans op terugkeer van de blaaskanker.

Tevens bestaat er een (zeldzame) erfelijke vorm van blaaskanker. Wanneer bij meerdere directe familieleden blaaskanker is geconstateerd, kan men meer risico hebben op deze vorm van blaaskanker. Dan is het belangrijk dit met de arts te bespreken.

Contact