Borstreconstructie

met tissue expander

Borstreconstructie met tissue expander

De plastisch chirurgen van Tergooi MC zijn gespecialiseerd in het reconstrueren van een borst met een tissue expander. Bij een borstreconstructie gebruiken we vaak een prothese. U krijgt bij deze ingreep geen littekens ergens anders op het lichaam. In een uitgebreide intake bespreken met u de voor- en nadelen. Het is belangrijk dat u weet wat u als resultaat kunt verwachten. We bespreken ook de complicaties die kunnen optreden.

Als niet voldoende huid aanwezig is voor een borstreconstructie, moeten we de huid oprekken. Dit doen we met een ballonnetje: een tissue expander. Heeft u in het verleden een amputatie van de borst ondergaan waarbij niet direct een reconstructie is gedaan? Mogelijk komt u dan in aanmerking komt voor een borstreconstructie.

In ervaren en professionele handen

Het team van de Plastische Chirurgie is gespecialiseerd in borstreconstructies. U bent in professionele handen en wordt geopereerd in de veilige omgeving van Tergooi MC. Wij voeren binnen het ziekenhuis alle technieken uit, zo kunnen wij iedereen een oplossing bieden.
In Tergooi MC hebben we de borstkankerzorg georganiseerd centraal rondom de patiënt. We werken intensief samen met internisten, radiologen en oncologisch chirurgen. Door deze manier van werken leveren de plastisch chirurgen zorg van het hoogste niveau. Samen bepalen we de behandeling die het beste bij u past.

De operatie

De borstreconstructie met een tissue expander doen we meestal in dagbehandeling. Het plaatsen van een tissue expander doen we altijd onder algehele narcose. Meestal gebruiken we het oude amputatielitteken. De operatie duurt gemiddeld 75 minuten. Om een goede bedekking te creëren, leggen we de tissue expander tijdens de operatie zoveel mogelijk onder de spieren.

Na de operatie

Na de operatie ziet de borst er hobbelig uit. Omdat de tissue expander onder de spieren wordt geplaatst kan het na de operatie pijnlijk zijn. We hebben daarop altijd aandacht voor een goede pijnstilling. Na de operatie mag u met uw armen 6 weken geen zware inspanning verrichten.

Op de polikliniek vullen we de tissue expander verder op. We kunnen de tissue expander door de huid aanprikken en vullen met steriel water. Zo kunnen we de huid langzaam oprekken. Het aanprikken is meestal niet pijnlijk. Wel kan na het vullen enkele dagen een gevoel van spierpijn optreden. In de fase dat we de tissue expander vullen, ziet de borst er nog niet natuurlijk uit. De plastisch chirurg kijkt samen met u wat het volume van uw borst uiteindelijk moet worden. Dit bepaalt mede hoe vaak we moeten aanprikken.

Enkele maanden na het plaatsen van de tissue expander volgt een tweede operatie. Tijdens deze operatie wisselen we de tissue expander voor de definitieve prothese. Deze ingreep doen we ook onder narcose, maar is veel minder ingrijpend. U kunt dezelfde dag weer naar huis en ondervindt over het algemeen weinig hinder van deze ingreep.

Resultaat

Het resultaat van een borstreconstructie is nooit hetzelfde als uw eigen borst. Doordat we tijdens de operatie – of een eerdere operatie – de zenuwen doornemen, is het gevoel in de borst afwezig.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan waarbij een borstreconstructie is vergeleken met alleen een amputatie. Hieruit blijkt dat meeste vrouwen voordeel hebben van een borstreconstructie. Als u aangekleed bent ziet de buitenwereld niet dat u geopereerd bent. We proberen tijdens de operatie zo veel mogelijk symmetrie te bereiken met de andere borst. Om deze symmetrie te verbeteren is soms een tweede operatie nodig.

Consult

Denkt u na over een borstreconstructie? Dan nodigen we u uit een eerste consult in te plannen. Vul het formulier in en wij nemen contact met u op. We vragen dan wat uw wensen zijn. Eventueel kunnen we dan een consult inplannen bij een van onze gespecialiseerde plastisch chirurgen.

Plan een intake

Contact