CPAP-therapie

bij slaapapneu

CPAP-therapie bij obstructief slaapapneu

CPAP-therapie passen we toe bij slaapapneu. Voor deze therapie gaat u naar de Slaappoli van Tergooi MC.

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure, het betekent letterlijk ‘voortdurend positieve druk in de luchtwegen’. Een masker blaast via uw neus of neus en mond wat lucht in uw keel. De overdruk houdt de luchtweg open, de slaapapneu verdwijnt. Deze behandeling is vooral effectief bij mensen met een matige tot ernstige vorm van slaapapneu.

Slaapverpleegkundige en slaapconsulent

Krijgt u deze therapie? Dan volgt een afspraak bij de slaapverpleegkundige of slaapconsulent. Zij meten het CPAP-masker bij u aan en stellen het apparaat in. U krijgt een uitgebreide instructie hoe u het masker moet gebruiken. De slaapverpleegkundige of slaapconsulent begeleidt u bij het gebruik van de apparatuur, zodat u deze therapie op een goede manier kunt inpassen in uw leven.

Wat doet een CPAP-apparaat?

CPAP ondersteunt uw ademhaling. Een CPAP-apparaat verhoogt de luchtdruk in de neus- en keelholte. Dit voorkomt dat de keelholte afsluit en de ademhaling wordt verstoord. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast die door een slang en een masker in uw neus. Zo blijven de luchtwegen open en voorkomt u dat de adem tijdelijk stopt. De meeste patiënten met slaapapneu hebben baat bij deze therapie.

Drukinstelling

Een behandeling met CPAP start met een zogenaamde titratieperiode. Deze duurt ongeveer drie weken. In deze periode stellen we samen met u het apparaat in op een automatische of vaste stand. Als u het apparaat een week heeft gebruikt, lezen we het apparaat uit en bepalen we of de ingestelde druk effectief is.

Controle tijdens de eerste periode

Eerst krijgt u instructie van de slaapverpleegkundige. Na één week bellen we u op om te horen hoe het bevalt. Als u het CPAP-apparaat twee tot drie weken heeft gebruikt, krijgt u een controle-belafspraak met de slaapverpleegkundige. Na twee tot drie maanden maken we een belafspraak met uw longarts. Heeft u tussendoor nog vragen? Neem dan contact op met de slaapverpleegkundige of de zorgcoach van Vivisol.

Als u tevreden bent over uw CPAP-apparaat en het werkt goed, dan neemt Vivisol het uitlezen van het apparaat over.

Gebruikgegevens op kaartje

Het CPAP-apparaat slaat  al uw gebruiksgegevens op op een kaartje. Bij ieder contact met de slaapverpleegkundige lezen we het kaartje uit en controleren we de volgende zaken:

  • het aantal overgebleven ademstops
  • de drukinstelling
  • de maskerlekkage
  • het aantal uren CPAP-gebruik

De meeste afspraken met de slaapverpleegkundige en de zorgcoach van Vivisol vinden telefonisch plaats. Heeft u een fysieke afspraak met uw slaapverpleegkundige of met de zorgcoach van Vivisol? Neem dan uw apparaat, slang en masker mee.

Gebruiksinstructie

Hieronder leest u hoe u het CPAP-apparaat gebruikt.

Voorbereiding voor het slapen

  • Start met het opzetten van het masker.
  • Als het masker voor uw gevoel goed zit, adem dan rustig door de neus in- en uit.
  • Monteer de slang aan het masker.
  • Zet het apparaat aan door op de aan/uit-knop te drukken.

Handelingen na het slapen

  • Zet het apparaat uit door op de aan-/uitknop te drukken.
  • Maak de slang los van het masker.
  • Zet daarna het masker af.

’s Nachts wakker worden

Wordt u wakker en wilt u naar het toilet?

  • Schakel het apparaat uit.
  • Maak de slang los van het masker.
  • Ga met het masker op naar het toilet.
  • Bevestig de slang weer aan het masker.
  • Schakel het apparaat weer in.

Tips om aan CPAP te wennen

We raden u aan na uw eerste bezoek aan uw slaapverpleegkundige om overdag, op een rustig moment, het masker en apparaat uit te proberen. Ga er bijvoorbeeld even mee voor de televisie zitten. Dan bent u afgeleid en al wat gewend voor de nacht. Als u de eerste nachten met CPAP gaat slapen, probeer dit dan zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u niet, doe het masker dan af en probeer het de volgende nacht opnieuw en dan wat langer. Zo kunt u de slaaptijd met uw CPAP langzaam opbouwen. Dit zorgt voor een beter resultaat. Doet u overdag een middagdutje? Gebruik het CPAP-apparaat dan ook. We weten uit ervaring dat de behoefte aan een middagdutje afneemt als u het CPAP-apparaat juist gebruikt.

Het masker

Om ademstops te voorkomen, krijgt u via het masker lucht ingeblazen. Dit is een drukmasker, het moet daarom perfect passen. Het masker zit met banden aan uw hoofd bevestigd. Er zijn verschillende type maskers. De belangrijkste zijn:

  • Het neusmasker, ook wel nasaal masker genoemd. Dit is een kapje dat alleen over de neus gaat. In de meeste gevallen volstaat een neusmasker. Door de overdruk die het apparaat creëert, slaapt u vanzelf met uw mond dicht.
  • Het volgelaatsmasker, ook wel Full-Facemasker genoemd. Dit masker gaat over de neus en de mond. Dit masker gebruiken we voornamelijk bij mensen die ‘s nachts met de mond open slapen of slecht door de neus kunnen ademen.
  • Neusdoppen, ook wel intra-nasaal of Nose-Pillowmasker genoemd. Dit zijn relatief kleine doppen die van onderaf tegen de neus drukken. Ze dekken het gezicht het minste af. Ze werken goed bij rustige slapers met een lage CPAP-drukinstelling. Dit masker is minder geschikt bij gevoeligheid voor neusverkoudheid, hooikoorts of andere neusallergieën. De slaapverpleegkundige bepaalt samen met u welk masker het best bij u past.

Bevochtigen

Het voortdurend blazen van lucht kan de slijmvliezen uitdrogen. Elk CPAP-apparaat is daarom voorzien van een bevochtiger. Dit is een bakje aan de pomp waarin u water kunt doen. Langsstromende lucht neemt vocht op, de lucht is daardoor minder droog. De instelling van die bevochtiger regelt u zelf. Dit is belangrijk bij het instellen van de juiste bevochtigingstand:

  • Heeft u last van neusklachten? Zet de bevochtigingstand dan hoger.
  • Vindt u de lucht te warm of te benauwend? Zet de bevochtigingstand dan lager.
  • Lucht met een hogere temperatuur kan meer waterdamp bevatten dan lucht met een lagere temperatuur. In de winter is vaak meer bevochtiging nodig dan in de zomer. In de winter is de kans op neusklachten groter in verband met de koude droge lucht.

Schoonmaak en onderhoud

Maskers

  • Reinig de zachte onderdelen van het masker die de huid raken. Dit is de maskerinzet en het voorhoofdsteunkussen. Doe dit iedere dag met warm water en afwasmiddel (zonder citroen). Deze onderdelen moeten zoveel mogelijk vetvrij en ‘stroef’ blijven, omdat ze anders minder goed sluiten.
  • Reinig de harde delen van het maskerframe eenmaal per week met een warm sopje.
  • De hoofdbandage kunt u wassen in een handwas. De hoofdbandage mag niet in de wasmachine, dan verliest de bandage zijn elasticiteit en gaat het klittenband kapot.

Slang

Spoel de slang eenmaal per week door met warm kraanwater. U mag de slang eventueel eerst doorspoelen met een zeepoplossing.

Filters

Het reinigen van de filters hangt af van welk type apparaat u heeft. Als uw apparaat een groffilter (of foamfilter) bevat, moet deze eenmaal per week worden uitgespoeld met water. Alleen uitkloppen kan ook. Deze filters kunt u hergebruiken. Als uw apparaat een fijnfilter (of stoffilter) bevat, moet u deze eenmaal per maand vervangen.

Bevochtiger

De bevochtigingskamer moet u elke dag omspoelen en drogen, het water in de bevochtiger moet u elke dag verversen. U kunt daarvoor gekookt en afgekoeld kraanwater gebruiken of mineraalwater (Spa blauw).
U kunt de bevochtigingskamer ontkalken met bijvoorbeeld schoonmaakazijn, verdund met water. Eenmaal per week is voldoende.

Privacy rond CPAP-therapie

  • De firma Vivisol BV levert de apparatuur voor de CPAP-therapie. Dit is hun website.
  • U tekent met deze firma een gebruikersovereenkomst.
  • Ook geeft u toestemming om gegevens te delen.
  • De firma declareert de kosten rechtstreeks bij uw ziektekostenverzekeraar.
  • Uw zorgverlener deelt ook gegevens, dit is nodig voor een goed gebruik en een juiste instelling van uw apparatuur.
  • Vivisol en apparatuurfabrikant Resmed delen voor uw behandeling gebruiksgegevens met uw zorgverlener.
  • De gegevens die worden uitgewisseld, zijn alleen die gegevens die noodzakelijk zijn voor uw behandeling, de levering en het gebruik en het opstellen van de factuur voor de apparatuur. Dit zijn bijvoorbeeld NAW-gegevens, geboortedatum, geslacht, contactgegevens, diagnose en medische indicatie, apneu en hypopneu index, gebruiksgegevens, gegevens van uw specialist en uw BSN-nummer. Gebruiksgegevens staan anoniem op de apparatuur, bij het versturen van de gegevens gaat alleen het serienummer van het apparaat als identificerend gegeven mee. Pas bij ontvangst van de gegevens vindt koppeling met uw persoonlijke gegevens plaats. Uw privacy is hiermee veilig: alleen bevoegde functionarissen kunnen deze gegevens inzien.

Video’s

Onderhoud van het masker

Opzetten en afstellen van het masker

Wat is PAP-therapie?

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik het apparaat gebruiken?

Elke nacht, omdat u zonder CPAP-apparaat ademstops heeft tijdens de slaap.

Hoe snel merk ik verbetering?

Dit varieert. Sommige mensen merken direct verbetering, anderen pas na enkele weken of maanden. Het is belangrijk dat u telkens als u gaat slapen uw CPAP gebruikt. Als u dit niet doet, keren uw klachten terug naar het eerdere niveau.

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

  • Als uw master niet goed past of verkeerd is afgesteld, kunnen in uw gezicht maskerdrukplekken ontstaan. Deze drukplekken kunnen onafhankelijk van het type masker ontstaan. Om deze plekken te voorkomen, is het belangrijk dat de banden waarmee het masker om uw hoofd vastzit, op de juiste stand staan afgesteld. Bij reeds ontstane drukplekken adviseren wij om de huid in de ochtend in te smeren met zinkzalf (bijvoorbeeld bepanthen of sudocrème). Ook kan een stukje Vileda-zeem, geplaatst tussen de huid en het masker, de druk verlagen.
  • Een droge neus of mond. Dit kan verholpen worden door gebruik te maken van de luchtbevochtiging die u bij het apparaat geleverd krijgt.
  • Irritatie van de ogen. Dit ontstaat als het masker niet goed aansluit en er lucht langs het masker naar buiten komt. Aanpassen van het masker verhelpt dit.
  • Tijdelijke spierpijn op de borst van het tegen een hogere druk uitademen.
  • Oprispingen of winderigheid in de ochtend door het inslikken van lucht.

Wat doe ik als ik last heb van koude lucht of condens in de slang en het masker?

De slaapkamertemperatuur is te koud, sluit ramen. Zet de bevochtiger een stand omlaag of gebruik eventueel een verwarmde slang. U kunt een hoes van fleece om de slang maken om afkoeling te voorkomen.

Wat moet ik doen bij ziekenhuisopname of operatie?

Neem bij een ziekenhuisopname of operatie het CPAP-apparaat altijd mee. Meld bij uw arts en verpleegkundige dat u slaapapneu heeft. Ook de anesthesioloog moet weten dat u slaapapneu heeft en wordt behandeld met een CPAP-apparaat. De anesthesioloog houdt hier dan voor, tijdens en na de operatie rekening mee.

Wat doe ik als ik op reis ga?

Vervoer uw CPAP-apparaat als handbagage. Neem ook een ingevulde douaneverklaring mee. Deze vindt u op pap.vivisol.nl.

CPAP en COVID-19

Mensen die maskerbehandeling (CPAP of BiPAP) gebruiken én een coronavirusinfectie hebben, kunnen dit gemakkelijker overdragen aan de omgeving. Dat wil zeggen aan personen en aan oppervlakten in de slaapkamer, zoals het nachtkastje. Dit komt doordat de druppelverspreiding door de maskerbehandeling toeneemt.

  • OSA-patiënten met CPAP moeten in principe hun CPAP blijven gebruiken. Let extra op hygiëne en schoonmaken.

Handhaaf de gebruikelijke schoonmaakinstructies voor CPAP en toebehoren en zorg ervoor dat ze goed gedroogd worden. Maak ook de oppervlaktes in uw omgeving – met name rondom de CPAP-apparatuur – regelmatig schoon.

Goede schoonmaken is dus een vereiste. Daarnaast raden we aan het CPAP-filter te vervangen als u van covid genezen bent.

  • Als u COVID-19 heeft of mogelijk deze ziekte heeft of uw partner verdacht is of COVID-19 heeft: slaap apart, in een andere kamer.

Als u met een coronavirusinfectie uw maskerbehandeling gebruikt terwijl u geholpen wordt door bijvoorbeeld zorgpersoneel of mantelzorgers, is het risico groter dat hulpverleners besmet worden. Dit risico bestaat ook in situaties waar andere mensen in de omgeving besmet zouden kunnen raken, zoals in een vliegtuig, bus, hostel en dergelijke. In deze situaties raden we de maskerbehandeling bij een coronavirusinfectie af.

  • Stoppen met CPAP vermindert de kans op virusverspreiding. Nadeel is dat gezondheidsrisico´s en slaperigheid kunnen toenemen. (Autorijden kan dan gevaarlijk zijn!).

Overleg met uw slaapcentrum als u overweegt met CPAP te stoppen.

Informatie en vragen

Meer informatie vindt u op:

Meer informatie over slaapapneu en de werkwijze van de slaappolikliniek vindt u op de website www.tergooi.nl/slaappolikliniek

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met met de polikliniek Longziekten, met uw arts, slaapverpleegkundige of slaapconsulent, telefonisch (zie onder) of per e-mail: .

Contact