Cyclusmonitoring

Cyclusmonitoring

Als we uw cyclus monitoren, volgen we één cyclus via vaginaal echo-onderzoek op verschillende dagen in de cyclus. Zo volgen we hoe de eierstokken en de baarmoeder functioneren.

In een normale cyclus ontwikkelt zich één eiblaasje (follikel) per maand in één van de eierstokken (ovaria). In die periode groeit ook de slijmvlieslaag (endometrium) in de baarmoeder (uterus). We volgen de cyclus door één à twee weken een aantal  echo’s te maken.

Hoe werkt het?

Wilt u een cyclusmonitoring starten? Geef dan de eerste dag van uw menstruatie door. Dit doet u via de BeterDichtbij app. Is het niet gelukt om uw menstruatie via BeterDichtbij door te geven, neem dan telefonisch contact met ons op tussen 8:00u – 12:00 uur. Daarna nemen we via BeterDichtbij of telefonisch contact met u op.

We maken dan een afspraak om de eerste echo in te plannen. Deze echo doen we meestal rondom de tiende cyclusdag. Wanneer precies hangt af van uw cycluslengte. Alle echo-onderzoeken doen we op de afdeling Fertiliteit. Een fertiliteitsarts, gynaecoloog of fertiliteitsverpleegkundige/echografiste voert de echo uit. Het is een inwendige echo die we uitvoeren via de vagina. Het beste is als u tijdens het onderzoek een lege blaas heeft. Als u zich tijdens het onderzoek goed kunt ontspannen, is de procedure meestal pijnloos.

Melden voor de afspraak

  • Nadat u uw afspraakticket hebt gescand neemt u plaats in de wachtkamer.

Wat doen we tijdens het onderzoek?

We beoordelen tijdens het onderzoek de baarmoeder en meten de slijmvlieslaag. Daarna brengen we beide eierstokken in beeld. We zoeken naar het eiblaasje dat zich ontwikkelt en meten de grootte. Afhankelijk van wat we vinden, plannen we eventueel een volgende echo-afspraak. Meestal is dit twee tot vier dagen later. Op basis van de eisprong die we verwachten, schatten we de vruchtbare periode in.

In de periode van cyclusmonitoring is seks toegestaan. Seks is zelfs wenselijk, omdat de echo’s in de vruchtbare periode plaatsvinden.

Als we een goed beeld hebben van uw cyclus, doen we geen echo’s meer. Meestal maken we ongeveer één week na de verwachte eisprong met u een afspraak voor bloedafname. Bij uw laatste echo-bezoek krijgt u verdere instructies. Als de cyclus onduidelijk is verlopen en we onvoldoende informatie hebben verzameld, kunnen we in een volgende cyclus nogmaals een cyclusmonitoring afspreken.

Cyclusmonitoring bij ovulatie-inductie

Sommige vrouwen hebben een cyclusstoornis. Heeft u geen menstruatie of zeer onregelmatige menstruaties? Dan krijgt u medicijnen om het eiblaasje te laten groeien en de eisprong te laten plaatsvinden. Dit noemen we ovulatie-inductie. Voor ovulatie-inductie kunnen we de volgende medicijnen gebruiken: Clomid/Clomifene/Letrozol (tabletten), Gonal F/Menopur/Meriofert (onderhuidse injecties) of Ovitrelle (onderhuidse injectie). Een combinatie van deze medicijnen kan ook.
Als u zichzelf de injecties gaat toedienen, krijgt u vooraf een afspraak bij de fertiliteitsverpleegkundige. Zij vertelt u dan hoe u moet injecteren.

Geef de eerste dag van uw menstruatie door via de BeterDichtbij app. Daarna nemen we via BeterDichtbij of telefonisch contact op om een een afspraak voor de eerste echo in te plannen. U hoort dan wanneer u met de medicatie kan starten.

Contact