Elleboog

prothesen

Elleboogprothesen

Klachten

Als het kraakbeen van het ellebooggewricht slijt spreken we van artrose. Dit kan veroorzaakt worden door veroudering, reuma, of door een ongeval waarbij het gewricht beschadigd is geweest. Doordat het kraakbeen versleten is, beweegt het gewricht niet meer soepel. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid van het gewricht. U kunt uw arm niet meer goed buigen of strekken.

Diagnose & Behandeling

De orthopeden van Tergooi MC stellen de diagnose aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek. Aanvullend wordt er een röntgenfoto van de elleboog gemaakt.

In een vroeg stadium kan gewrichtsslijtage behandeld worden met ontstekingsremmers, fysiotherapie of corticosteroïdeninjecties in het gewricht. Als de klachten zo ernstig zijn dat bovenstaande behandelingen niet werken, kan de orthopedisch chirurg besluiten om het versleten gewricht te vervangen door een kunstgewricht: een elleboogprothese. Na de operatie zullen de pijnklachten van de artrose vrijwel geheel verdwenen zijn en kunt u uw gewricht beter bewegen. Alleen volledig strekken is niet mogelijk.

Na de operatie

Na de operatie blijft u enkele dagen in het ziekenhuis. De eerste dagen zit er een drukverband om de wond en geeft een nachtspalk extra steun. Na vier tot zes dagen mag u gaan oefenen met uw arm onder begeleiding van een fysiotherapeut. Wanneer u weer thuis bent na de operatie kunt u stukje bij beetje uw dagelijkse bezigheden weer oppakken. Een elleboogprothese mag u niet te zwaar belasten, omdat de prothese anders kan loslaten.