Enkel inklemming

(impingement)

Klachten

Een enkel impingement wordt ook wel voetballersenkel genoemd. Het is een beknelling tussen het scheenbeen en het sprongbeen. Deze beknelling kan veroorzaakt worden door uitsteeksels aan het bot (benig impingement) of een prop van zacht weefsel in het kapsel van het gewricht (weke delen impingement). Het uitsteeksel komt vast te zitten bij het bewegen van het enkelgewricht en leidt tot pijn en zwelling aan de voor- of achterzijde van de enkel.

U ervaart voornamelijk pijnklachten aan de voorzijde van uw voet bij het omhoog bewegen van de voet. Aan de achterzijde ontstaat de pijn voornamelijk als u uw voet naar beneden beweegt. In een later stadium wordt de bewegelijkheid van uw enkel verminderd.

Een enkel inklemming kan veroorzaakt worden door een te grote belasting of door een te krachtige buiging van het gewricht. Om deze reden komt een enkel inklemming regelmatig voor bij voetballers of balletdansers. Ook het (vaak) verzwikken van de enkel kan een enkel impingement veroorzaken.

Diagnose en behandeling

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek. Daarnaast zal er een röntgenfoto gemaakt worden. Uitsteeksels aan het bot zijn daarop te zien. De beknelling van weefsel in het kapsel van het enkelgewricht is echter niet te zien op de foto. Als er op de röntgenfoto geen afwijkingen worden gevonden, maar de klachten wel wijzen op impingement, wordt een MRI-scan gemaakt.

Een periode van rust gecombineerd met fysiotherapie kan leiden tot minder klachten. Als de klachten blijven kan onze orthopedisch chirurg een kijkoperatie (arthroscopie) aan de enkel uitvoeren. Bij een (kijkoperatie) kan direct de oorzaak van de impingement, het botuitsteeksel worden weggenomen. Tijdens de operatie worden twee kleine sneetjes in de enkel gemaakt en wordt er een kijkbuisje (artoscoop) ingebracht. Verdikt en ontstoken slijmvlies en kapsel wordt behandeld en eventuele botuitsteeksels worden verwijderd.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u een drukverband. U kunt uw enkel meestal direct (gedeeltelijk) belasten. Soms is er een korte periode nodig waarin u de enkel helemaal niet mag belasten. Uw specialist adviseert u hierover. Een fysiotherapeut begeleidt u tijdens de revalidatie die meestal drie tot twaalf weken duurt. Drie tot zes maanden na de operatie mag u weer sporten.