Gebroken heup

Wat is een gebroken heup?

Een gebroken heup komt regelmatig voor meestal bij oudere mensen vanwege zwakker wordend bot (osteoporose) en een verhoogde valneiging. De oorzaak kan verschillend zijn. Struikelen over een stoepje, uitglijden over een mat of duizeligheidklachten die leiden tot een val. Als we u opnemen met een gebroken heup kijken we ook naar de oorzaak van uw val. Bent u 70 jaar of ouder? Dan wordt u in de meeste gevallen opgenomen in het Traumacentrum.

De heup kan op verschillende manieren breken. De meest voorkomende heupfracturen zijn:

  • Dijbeenhalsbreuk (collum-fractuur). Deze ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen.
  • Breuken door de verdikkingen van de heupkop (pertrochantere fracturen).
  • Breuken onder de verdikkingen (subtrochantere fracturen). Deze komen minder vaak voor.

Een gebroken heup kenmerkt zich doordat de patiënt niet meer op zijn been kan staan. Vaak is daarbij het been ook wat verkort ten opzichte van de andere kant en ligt de voet wat naar buiten gedraaid. Dit alles gaat gepaard met erg veel pijn. De persoon moet direct naar de spoedeisende hulp gebracht worden.

Diagnose en behandeling

Op de spoedeisende hulp worden er röntgenfoto’s gemaakt van beide heupen om te bepalen waar precies het bot gebroken is en wat de stand van de breuk is.

Als blijkt dat uw heup gebroken is, is het belangrijk om zo spoedig mogelijk de heup te behandelen. Meestal vindt de operatie binnen 48 uur na uw opname plaats. In het Traumacentrum wordt eerst uw algemene gezondheidstoestand onderzocht. Een deskundig team van geriaters, orthopedisch chirurgen en traumatologen brengt de risico’s op complicaties in kaart en stemt hier de behandeling op af. Het doel is om u zo snel mogelijk te laten herstellen en mogelijke complicaties te beperken.

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) of met behulp van een ruggenprik. Om bij uw heupgewricht te komen, maakt de orthopeed of traumachirurg een snee aan de zijkant van uw bovenbeen. Er zijn verschillende manieren om te opereren, afhankelijk van de soort breuk.

  1. Kop-halsprothese: we vervangen uw heupkop door een prothese.
  2. Dynamische heupschroef (DHS): we behandelen uw heup met een schroef en plaat. De heupkop blijft behouden.
  3. Gecannulleerde heupschroef: we behandelen de heup met meerdere schroeven. De heupkop blijft behouden.
  4. TFNA: we behandelen de heup met een grendelpen. De heupkop blijft behouden.

Na de operatie

Als het mogelijk is, gaat u de dag na de operatie actief revalideren. Ook bespreken we zo spoedig mogelijk wanneer u ontslagen kunt worden uit het ziekenhuis. Soms kunt u niet naar huis en kunt u beter in een revalidatiecentrum revalideren. Tergooi MC werkt hiervoor samen met verschillende zorgcentra.

Hoe lang u moet revalideren, hangt af van uw leeftijd, conditie, gezondheidstoestand, doorzettingsvermogen en de soort operatie. Bij een kop-halsprothese kunt u de heup al vrij snel, in combinatie met krukken of een looprek belasten. Bij de overige operaties, bepaalt de arts hoeveel u uw geopereerde been mag belasten: 0%, 10%, 50% of 100%. In de meeste gevallen moet u de eerste zes tot acht weken na de operatie met een hulpmiddel blijven lopen

Contact