Hallux-valguscorrectie

(scarf- of chevrontechniek)

Hallux-valguscorrectie (scarf- of chevrontechniek)

Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van het middenvoetsbeentje en de grote teen. Daardoor ontstaat een pijnlijke knobbel aan de binnenkant van de voorvoet. Meestal doet lopen pijn. Ook kan het moeilijk zijn passende schoenen te vinden. De scarf- of chevrontechniek is een operatieve techniek om deze scheefstand te corrigeren.

De operatie

De hallux valgus kunnen we met een operatie (scarf- of chevrontechniek) corrigeren. Bij de scarf-ingreep zagen we het middenvoetsbeentje in de lengte door en zetten het terug in de oorspronkelijke (normale) stand. Hierbij laten we twee titanium schroefjes in het bot verzinken, waardoor we ze niet hoeven te verwijderen. Soms plaatsen we ook een krammetje in het eerste kootje van de grote teen. In de milde gevallen passen we de chevrontechniek toe. Dan zagen we alleen het voorste deel van het middenvoetsbeentje door en zetten we het botje met één schroef vast.

De opname en operatie

  • Op de afdeling begeleidt een verpleegkundige u naar uw kamer en voert enkele controles uit. Ook krijgt u een injectie om trombose te voorkomen.
  • We brengen u naar de operatieafdeling. Hier krijgt u een infuus.
  • De anesthesist heeft vooraf met u besproken of een ruggenprik of algehele narcose toegepast wordt.
  • Na de operatie verblijft u op de Recovery (uitslaapkamer) totdat alles goed met u gaat. Daarna brengen we u terug naar uw afdeling.
  • Uw geopereerde voet zit in een stevig verband en ligt op een kussen.
  • Als het nodig is, krijgt u van de verpleegkundige een pijnstiller.
  • Na de operatie mag u weer gewoon eten en drinken.
  • We maken een röntgenfoto om de stand van de botjes te controleren.
  • Een fysiotherapeut leert u met twee krukken te lopen. Uw voet gaat in een speciale schoen (Darco-schoen), u mag uw voet in deze schoen belasten. Deze Darco-schoen (zie foto) zorgt ervoor dat alleen uw hiel wordt belast tijdens het lopen. De voorvoet ‘zweeft’ boven de grond op een plateau.
  • Er wordt uitgegaan van een behandeling met dagopname. Als u zich goed voelt, gaat u ’s avonds naar huis.
  • U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek en de gipskamer.
  • Vanwege mogelijke tijdelijke uitval van de voetheffers (door lokaal zenuwblok) krijgt u zo nodig een EVO (= Enkel Voet Orthese) mee naar huis. Als u de voet weer zelf kunt heffen (meestal binnen 24 uur) mag deze EVO weer uit de Darco-schoen. De EVO levert u bij het eerste bezoek op de polikliniek weer in.


De Darco-schoen                                                               De afneembare spica

Na de operatie

U moet de Darco-schoen de eerste zes weken na de operatie dragen. De eerste twee weken krijgt u een verband om de voorvoet, deze wisselen we na één week. Over dat verband draagt u de schoen. U mag er voorzichtig op gaan lopen; als u de speciale schoen draagt, mag u uw voet in principe volledig belasten. De voet kan nog wel gaan bonken en kloppen als hij te lang naar beneden hangt of veel achter elkaar belast wordt. Daarom ons advies: leg het been regelmatig goed hoog (= enkel boven de knie en knie boven de heup).

De eerste week

Na zeven tot tien dagen komt u terug op de polikliniek bij uw orthopedisch chirurg. Op de gipskamer controleren we uw wond en geven we u een schoon verband.

Na twee weken

Als de wond is genezen en de hechtingen zijn verwijderd, krijgt u een afneembare ‘spica’ (spalk) om de grote teen (zie foto). Deze spica maken we in de gipskamer. U kunt hem er zelf afhalen om voorzichtig te douchen, ga dan niet op de voorvoet staan. Zet eventueel een plastic krukje onder de douche, zodat u zittend kunt douchen. U moet de spica dag en nacht dragen. Het is raadzaam om vier keer per dag de spica af te doen en even te ‘wiebelen’ met de tenen. Hierbij mag u ook de teen voorzichtig gaan oefenen door het eerste kootje van de grote teen omhoog en omlaag te bewegen met de hand. Zo maakt u het gewricht weer soepel.

Na zes weken

Voordat u naar de orthopedisch chirurg gaat, heeft u zonder schoen en spica een röntgenfoto laten maken. De orthopedisch chirurg doet nog een laatste controle. De schoen en spica zijn niet meer nodig. Het is handig om dan een ruime, stevige schoen mee te nemen.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan tussen 08:30 en 17:00 uur de polikliniek Orthopedie, T 088 753 12 70.