Intra Uteriene Inseminatie

(IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

“IUI (Intra-uteriene inseminatie) is een medische procedure die kan worden overwogen als u en uw partner moeilijkheden ondervinden bij het zwanger worden. Tijdens een IUI-procedure wordt zorgvuldig voorbereid sperma rechtstreeks in uw baarmoeder ingebracht. Dit kan helpen de kansen op zwangerschap te vergroten door de reisafstand van het sperma naar de eicel te verkorten.

IUI kan worden aanbevolen in gevallen van lichte mannelijke onvruchtbaarheid, onverklaarde onvruchtbaarheid, of wanneer er problemen zijn met de cervixslijmconsistentie. Het is een minder ingrijpende optie dan sommige andere vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF. De effectiviteit van IUI kan variëren afhankelijk van uw individuele situatie, dus bespreek met uw arts of IUI een geschikte keuze voor u is.”

Wilt u een intra-uteriene inseminatie (IUI) behandeling starten?

Geef dan de eerste dag van uw menstruatie door. Dit doet u via de BeterDichtbij app. Daarna nemen we via BeterDichtbij of telefonisch contact met u op. We plannen dan samen een afspraak in voor de eerste echo. Alle echo’s en de IUI vinden plaats op de afdeling Fertiliteit.

Is het niet gelukt om uw menstruatie via BeterDichtbij door te geven, neem dan telefonisch contact met ons op tussen 8:00 – 12:00 uur. U hoeft voor de echo (vaginaal) geen volle blaas te hebben. Omdat we voor de IUI ook een injectie toedienen, krijgt u bij één van de eerste echo’s een spuitinstructie.

Behandeling

We kunnen de IUI verrichten in een natuurlijke cyclus of een mild gestimuleerde cyclus. Uw arts bepaalt samen met u welke optie het wordt. In totaal bieden we 6 IUI-behandelingen aan.

Spontane cyclus

Rond de tiende cyclusdag komt u langs voor de eerste echo. Wanneer dit precies is, hangt af van uw cycluslengte. Daarna kijken we of u opnieuw voor een echo moet komen en zo ja, wanneer. Dit hangt af van onze bevindingen: hoe groot is de follikel (eiblaasje) en hoe dik is het endometrium (slijmvlies in de baarmoeder). Als de follikel ongeveer achttien millimeter groot is, kunnen we de rijpingsinjectie afspreken en de IUI plannen.

Gestimuleerde cyclus

Bij deze optie injecteert u zichzelf vanaf de derde cyclusdag elke avond met een afgesproken hoeveelheid FSH (Gonal F, Meriofert of Menopur). Rond de achtste cyclusdag komt u langs voor  een echo. Afhankelijk van de bevindingen kijken we of en wanneer u opnieuw voor een echo moet komen. Als één of twee follikels ongeveer achttien millimeter groot zijn, kunnen we de rijpingsinjectie afspreken en de IUI plannen

Bij beide opties spreken we met u af:

  • wanneer u de rijpingsinjectie (Ovitrelle) mag toedienen;
  • wanneer uw partner het potje met sperma moet inleveren (08:00, 13:00 of 15:00 uur). In overleg kunnen we de ‘gastenkamer’ voor spermaproductie reserveren;
  • wanneer we de IUI verrichten (10:00, 15:00, 16:30 uur).

De IUI kunnen we plannen van maandag tot en met zaterdag. Op zaterdag gelden aangepaste tijden.

De IUI

De intra-uteriene inseminatie doen we één keer, ongeveer 40 uur na de rijpingsinjectie. Een fertiliteitsverpleegkundige, fertiliteitsarts of gynaecoloog verricht de IUI-behandeling. Vooraf hoort u de uitslag van het sperma-onderzoek en controleert u uw persoonsgegevens.

U neemt plaats in de gynaecologische stoel. We brengen een spreider in de vagina. De medische term voor deze spreider is speculum. Daarna brengen we het sperma van uw partner met een dunne katheter via uw baarmoedermond in uw baarmoeder. De IUI is vrijwel pijnloos. Na de IUI kunt u direct opstaan. Daarna maken we de vervolg­afspraken.

Na de IUI

  • Als u de zestiende dag na de IUI nog niet menstrueert, mag u zelf een zwangerschapstest doen. U kunt deze uitslag aan ons doorgeven zodat we verdere afspraken maken.
  • Als u wel gaat menstrueren, kunt u zich opnieuw aanmelden via de BeterDichtbij app. Natuurlijk alleen als u weer een behandeling wilt opstarten. Als u gaat menstrueren, gebeurt dit meestal tien tot veertien dagen na de IUI.
  • Als de derde IUI-behandeling niet tot zwangerschap heeft geleid, volgt in principe een rustmaand. We plannen in die periode een gesprek met uw arts om uw situatie en verdere behandeling met u te bespreken.

Het kan voorkomen dat u een maand niet kunt starten in verband met te veel aanmeldingen of vakantiesluiting. Ook kunt u uiteraard zelf een rustpauze nemen.

Als u na 6 IUI-behandelingen niet zwanger bent, krijgt u een gesprek bij de arts om het vervolgbeleid te bespreken. We kunnen, in overleg, ook eerder een gesprek bij uw arts plannen.

Contact

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Gynaecologie

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 26-04-2024