Kangoeroeën

Kangoeroeën

Bij kangoeroeën wordt uw baby met alleen een luier aan, op uw blote borst neergelegd. Dit kan zowel bij de moeder als bij de partner. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat direct huid-op-huid contact tussen ouders en hun te vroeg en/of ziek geboren baby veel positieve effecten heeft.

Het ontstaan van kangoeroeën

Deze manier van huid-op-huidcontact stamt uit Colombia. In de jaren ‘70 startte men daar een project om te vroeg geboren en te kleine baby’s betere levenskansen te bieden. De kindersterfte onder te vroeg geboren baby’s was erg hoog door gebrek aan couveuses en medische opvang. Moeders droegen hun kinderen 24 uur per dag tussen de borsten en voedden ze met moedermelk. Dankzij deze aanpak daalde de zuigelingensterfte enorm en werden er aanzienlijk minder kinderen door hun ouders in ziekenhuizen achtergelaten.

Voordelen

  • Door het huid-op-huidcontact hechten ouders en kind op een natuurlijke manier aan elkaar.
  • Bij te vroeg geboren baby’s is de ademhaling nog onregelmatig. Tijdens het kangoeroeën neemt de baby het diepere ademhalingsritme van de ouders als het ware over en begint zelf beter te ademen.
  • Bovendien herkennen ze het hartritme van de moeder.
  • Te vroeg geboren baby’s kunnen zichzelf ook niet goed warmhouden.
    Bij het kangoeroeën fungeert de ouder als een soort kachel voor de baby. Het kind wordt even warm als de ouder.
  • Moeders die borstvoeding willen geven hebben vaak baat bij het huid op huid contact doordat de lijfelijke aanwezigheid van het kind de melkproductie kan verhogen. Kinderen kunnen al vroeg aan de tepel beginnen te sabbelen of likken. Het echte drinken begint echter pas als ze in zwangerschapsduur de leeftijd van 33 à 34 weken hebben.
  • Andere voordelen zijn dat baby’s al vroeg naar geluiden luisteren. Ze kunnen stemmen herkennen en geuren ruiken. Huidcontact is voor zulke kleine kinderen heel belangrijk.
  • En nog meer voordelen: de baby heeft minder stress door kangoeroeën, een mooiere constante bloedsuikerspiegel, een hoger zuurstofgehalte in het bloed. Bovendien heeft het in aanraking komen met de huidbacterieën van de ouders een beschermend effect op ziekmakende ziekenhuisbacterieën.

De praktijk

Uw baby wordt bij u neergelegd met alleen een luier aan, op uw blote borst. Om warm te blijven worden u en uw baby goed toegedekt met een molton of deken of u trekt een speciaal kangoeroevest aan. Zo is er intensief huid-op-huidcontact tussen u en uw baby mogelijk. In de ideale situatie vindt het eerste huidcontact direct na de geboorte ongestoord plaats. Wanneer uw baby te vroeg is geboren, zal dit waarschijnlijk later plaatsvinden.

Tijdens het kangoeroeën kunt u met uw handen met lichte druk uw baby ondersteunen.  Dit geeft een veilig gevoel bij uw baby.

Aanbevolen wordt om voor een langere tijd te kangoeroeën. Minimaal een uur, maar het mag ook van een voeding tot een volgende voeding. Zorg dat u zelf comfortabel zit met iets warms over de schouders of met het speciale kangoeroevest.

Tot slot

Het lichaam van de ouder is voor de te vroeg geboren baby de beste plaats om tot rust te komen.

We hopen dat u samen met uw baby veel uren zult genieten tijdens het kangoeroeën.

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze altijd stellen aan een van de verpleegkundigen.

De kinder- en tienerafdeling is telefonisch bereikbaar, T 088 753 22 23.

Contact