Knieslijtage (artrose)

en prothesen

Knieslijtage (artrose) en prothesen

Klachten

Het kniegewricht is een scharniergewricht en bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel beweegt en schokken en stoten worden opgevangen.

Slijtage aan de knie wordt veroorzaakt door aantasting van het kraakbeen. Bijvoorbeeld bij reuma, infecties, ongevallen of kraakbeen- en stofwisselingsziekten. Dit geeft aanleiding tot pijnklachten. De pijn treed meestal op bij (trap)lopen en lang staan. Ook startpijn komt voor. Verder wordt het gewricht steeds stijver, waardoor strekking van de knie moeilijker wordt. Ook kan zich een X- of O-beenstand ontwikkelen, waarbij de knie in toenemende mate moe en instabiel aanvoelt. Het vervangen van het kniegewricht door een prothese is dan vaak de enige oplossing.

Diagnose en behandeling

Tijdens uw eerste afspraak bij orthopedie Tergooi MC bespreekt u uw klachten met één van onze orthopeden. Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en een röntgenfoto gemaakt. Soms is aanvullend onderzoek nodig om de diagnose te stellen. Een operatie waarbij het kniegewricht wordt vervangen door een kunstknie, wordt altijd in overleg met u en na instemming besloten.

Bij de operatie maakt de chirurg de knie open door een verticale snee van ongeveer twintig centimeter over de voorkant van de knie. De chirurg verwijdert de aangetaste gewrichtsvlakken en vervangt deze door metalen delen. Deze worden met cement vastgezet. Hier tussen bevindt zich een plastic schijf, die zorgt voor soepel scharnieren. De binnenkant van de knieschijf bedekt de chirurg soms met een kunststof dopje.

Bij deze operatie verwijdert de chirurg meestal de kruisbanden, omdat de knie van zichzelf stabiel is en deze kruisbanden dus niet meer nodig zijn. Om snel te kunnen herstellen van de operatie, is er het One2Home programma. Dit programma zorgt ervoor dat u sneller herstelt en doorgaans binnen 1 dag na de operatie het ziekenhuis kunt verlaten.

Na de operatie

Na plaatsing van de knieprothese is de pijn meestal verdwenen en de loopfunctie sterk verbeterd. Na de operatie krijgt u gedurende een aantal weken intensieve fysiotherapie om verstijving te voorkomen. Als prothesedrager blijft de kans op infectie, ook in de toekomst, bestaan. U moet uw huisarts, tandarts of specialist altijd inlichten over het feit dat u een knieprothese heeft.

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Orthopedie

Knievervanging / totale knieprothese

15

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 02-05-2024