Orchidectomie

Orchidectomie

Informatie over het verwijderen van één of beide zaadballen.

De zaadballen (ook wel testes genoemd) zijn ovaal van vorm en ongeveer vier tot vijf centimeter groot. De zaadballen produceren de zaadcellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron). Er kunnen verschillende redenen zijn om één of beide zaadballen te verwijderen. Bijvoorbeeld:

  • (Vermoeden van) zaadbalkanker.
  • Blijvende of vaak terugkerende infectie van de zaadbal of bijbal.
  • (Uitgezaaide) prostaatkanker.

Bij het vermoeden van zaadbalkanker is het belangrijk dat de operatie zo snel mogelijk plaatsvindt. Het verwijderen van één zaadbal hoeft niet te leiden tot vermindering van het libido of impotentie. Ook de vruchtbaarheid hoeft niet te verminderen, omdat er nog een zaadbal over is. Bij (vervolg)behandelingen zoals chemotherapie is er wel invloed op de vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, kunt u besluiten om uw zaad te laten invriezen. Uw uroloog kan hier meer over vertellen.

De operatie

De operatie vindt plaats onder narcose of u krijgt een ruggenprik. Dit bespreekt de anesthesist met u. Het is belangrijk dat u het operatiegebied niet scheert voor de operatie, zo nodig gebeurt dit op de operatiekamer. Dit om de kans op infectie te verlagen. Er zijn twee verschillende soorten operatietechnieken: via het scrotum en via de lies. Welke bij u nodig is, is afhankelijk van de aard van de aandoening. De wond van enkele centimeters wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen. De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Mogelijke complicaties

De volgende complicaties kunnen optreden:

  • Een bloeduitstorting op of bij het scrotum.
  • Pijn in het wondgebied.
  • Infectie van de wond.

Adviezen voor na de operatie

Om zwelling te voorkomen/verminderen moet u een strakke onderbroek of zwembroek aantrekken.

Tegen de pijn mag u maximaal 4 x daags 1 gram paracetamol nemen. Wij raden u aan om de eerste weken na de operatie rustig aan te doen. De eerste vier weken is het beter om niet te fietsen, sporten, zwemmen of zwaar te tillen. U mag douchen, de eerste week liever niet baden. Na tien dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan.

Wanneer contact opnemen?

U moet contact opnemen bij:

  • ernstige aanhoudende pijn;
  • aanhoudend bloedverlies uit de wond of tekenen van infectie;
  • koorts boven de 38,5 °C;
  • forse zwelling van het scrotum.

Tijdens kantooruren mag u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Buiten kantoortijden mag u contact opnemen met de Spoed Eisende Hulp (binnen 24 uur na ontslag) of met de huisartsenpost (als het ontslag langer dan 24 uur geleden is).

Controle

Wanneer u met ontslag gaat, krijgt u een afspraak mee voor controle. Wanneer de zaadbal is verwijderd in verband met het vermoeden van zaadbalkanker, krijgt u tijdens dit bezoek de uitslag. Indien nodig zal de uroloog de verdere behandeling met u bespreken.

Vragen?

Deze tekst bevat algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met de uroloog. In uw situatie kan het iets anders zijn, dit zal de uroloog of verpleegkundige dan met u bespreken. Als u nog vragen hebt, schroom niet om uw vragen te stellen!

Contact