Sclerocompressietherapie

Sclerocompressietherapie

We informeren u met deze patiënteninformatie over de gang van zaken rondom sclerocompressietherapie. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie voor u op een rij. Heeft u na het lezen van deze patiënteninformatie nog vragen?

 

Onderaan deze pagina vindt u de contactgegevens van de betreffende afdeling. De medewerkers van het SpataderCentrum of uw behandelaar beantwoorden uw vragen graag.

Algemeen

Sclerocompressietherapie is geschikt voor de behandeling van kleine tot middelgrote spataders. Daarbij spuiten we lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®) als vloeistof of schuim in de spatader waardoor de wanden aan elkaar vastkleven. Hieronder leest u wat de behandeling inhoudt.

Wat is scleroseren?

Bij scleroseren spuit de behandelaar lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®) als vloeistof of schuim in de spatader. De lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®) hecht aan de wanden van de bloedvaten, zodat die aan elkaar gaan kleven. De spatader wordt zo ‘dichtgeplakt’. Deze behandeling is geschikt voor kleine tot middelgrote spataders. Verdoving is hierbij niet nodig. Sclerocompressietherapie kan in een groot aantal gevallen leiden tot afname of verdwijnen van de klachten. Het biedt echter geen garantie en het ontstaan van nieuwe spataders wordt er niet mee voorkomen. Ook kan het bloedvat na verloop van tijd weer open gaan. Deze kan dan opnieuw op dezelfde manier worden behandeld.

Vóór de behandeling

  • Zorg dat u op de dag van behandeling ruime schoenen en kleding aan heeft. Door de elastische kousen die u na de behandeling aankrijgt zal een strakke broek of schoen mogelijk niet passen.
  • Smeer op de dag van behandeling geen lotion, crème of zalf op uw benen.
  • Meld de behandelaar tevoren als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt.
  • Meld de behandelaar tevoren of u bekend bent met een allergie voor lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®) of pleisters.

Verhinderd?

Als u bent verhinderd, meld dit alstublieft zo snel mogelijk. In de vrijgekomen tijd kan dan iemand anders worden geholpen. Zie voor telefoonnummers verderop in deze folder.

De behandeling

De grotere spataders worden zo nodig eerst met het echo-apparaat in beeld gebracht en de aanprikplaats wordt op uw been afgetekend. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Uw behandelaar prikt de spatader aan met een kleine naald en brengt daarna enkele millimeters lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®) als vloeistof of schuim in de ader. Dit kan kort een branderig gevoel geven. Uw behandelaar controleert of de lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®) zich goed in de spatader verspreidt. Bij spataders op meerdere plekken wordt de beschreven procedure een aantal keer herhaald. Na het inspuiten dekken we de prikplaatsen eventueel af met pleisters en/of wattenbollen. Tijdens één afspraak kunnen meerdere spataders behandeld worden. Er is echter wel een maximum aan de hoeveelheid lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®) die in totaal per keer ingespoten mag worden. Het kan dus zijn dat niet alle spataders in één keer kunnen worden behandeld.

Elastische kous

Na de behandeling krijgt u een therapeutische elastische kous aan. Deze geeft druk op het behandelde bloedvat om te zorgen dat de wanden goed verkleven. Het dragen van de kous na de behandeling is van groot belang voor het slagen van de behandeling. Houdt u daarom aan het advies van de behandelaar.

  • U draagt de kous de eerste 48 uur dag en nacht continu. Ook de pleisters en/of wattenbolletjes laat u dus 48 uur zitten.
  • Na 48 uur mag u de pleisters en/of wattenbollen eraf halen en mag u ook weer douchen.
  • Daarna draagt u de kous nog vijf dagen alleen overdag en mag u de kous dus voor de nacht uitdoen. Het is de bedoeling dat u de kous direct bij het opstaan aantrekt en hem pas uitdoet als u naar bed gaat. Alleen voor het douchen mag de kous even uit, hij mag namelijk niet nat worden.
  • Na deze periode hoeft u geen elastische kous meer te dragen, tenzij uw behandelaar anders adviseert.

Bij warm weer kan het dragen van een kous vervelend zijn. Daarom raden we deze behandeling in de zomer af.

Mogelijke bijwerkingen

Bij elke behandeling zijn bijwerkingen of complicaties mogelijk. Onderstaand de meest voorkomende complicaties en bijwerkingen.

  •  Donkere verkleuring (pigmentatie) en harde bobbels en/of pijnlijke strengen op de plek van de behandelde spataders. Deze verdwijnen meestal na verloop van tijd. Soms ontstaat echter blijvende pigmentatie. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie.
  • Ontstaan van nieuwe, zeer kleine verwijdingen van bloedvaatjes. Dit kan blijvend zijn.
  • Wondjes/korstjes op de huid door irriterende werking van de lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®).
  • Allergische reactie op de lauromacrogol 400 (Aethoxysklerol®). Dit komt zelden voor.
  • Trombose: de vorming van een bloedstolsel. Het gaat meestal om een oppervlakkige trombose, die herkenbaar is als een pijnlijke streng in het behandelde adergebied. Zeer zelden komt diep veneuze trombose voor: het been wordt daarbij rood en dik, en de huid wordt strak en glanzend. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw huisarts of
    behandelaar.

Na de behandeling

Pijn

Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen (maximaal drie maal per dag 1000 milligram). Helpt dat niet en blijft de pijn langer dan twee dagen continu aanhouden, of wordt het behandelde been rood en/of gezwollen, neem dan contact met ons op.

Zon en zonnebank

Ga tot twee maanden na de ingreep niet met het behandelde been in de zon (ook niet onder de zonnebank). Dit kan blijvende bruine verkleuring van de huid geven in het behandelde gebied. Gebruik een goede anti-zonnebrandcrème (SPF-factor 50).

Sporten

Wanneer u weer kunt sporten, hangt af van de sport die u doet. Bewegen is goed, maar bouw het op. Vermijd de eerste twee weken na de ingreep intensief sporten, met name sporten met impact van een ‘klap op de benen’, zoals hardlopen of fitness. Hierna mag u weer alles doen wat u gewend bent.

Sauna

Ga de eerste maand na de behandeling niet naar de sauna. Door de warmte verwijden de aders zich en kan het effect van de behandeling afnemen.

Controleafspraak

In principe is een controleafspraak niet nodig, tenzij uw behandelaar anders aangeeft. Indien u een controleafspraak heeft, neem uw steunkousen dan mee naar deze afspraak.

Vragen

Heeft u nog vragen? Belt u dan tussen 08:30 – 16:30 uur met de polikliniek

Buiten deze tijden kunt u voor dringende zaken contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp van Tergooi MC locatie Hilversum, T 088 753 15 60.