Scoliose

Scoliose

Klachten

Scoliose is een zijwaartse kromming en draaiing van de wervelkolom (ruggengraat). Bij een kromming van meer dan 10 graden spreken we van een scoliose.

Scoliose kan bij de geboorte al aanwezig zijn, maar openbaart zich meestal op puberleeftijd. De meeste kinderen hebben geen klachten. Mochten zij wel klachten hebben dan betreft het vaak krom lopen of staan, hoofdpijn, longklachten of uitstralende pijn naar de benen.

Diagnose en behandeling

De orthopeed stelt de diagnose op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek. De orthopeed kijkt onder meer of het om een structurele of niet-structurele scoliose gaat. Ook laat hij röntgenfoto’s maken en in sommige gevallen aanvullend onderzoek.

De behandeling die de orthopeed inzet is afhankelijk van de oorzaak, ernst en klachten van de scoliose. Ceasar- of houdingstherapie kunnen in veel gevallen uitkomst bieden.

Wanneer de scoliose bij groeiende kinderen verergert, kan een brace (korset) uitkomst bieden. De behandeling is erop gericht de scoliose stabiel te houden tot na de brace-behandeling. Met behulp van de brace wordt de rug als het ware recht gedrukt waardoor de scheefgroei zo veel mogelijk gecorrigeerd en geremd wordt. De behandeling duurt ongeveer tot het einde van de groei. Bij meisjes is dat ongeveer tot 16 jaar en bij jongens tot 17-18 jaar.

Bij ernstige scoliose of wanneer een brace en therapie onvoldoende effect hebben, kan een operatie worden overwogen. De rug wordt dan met behulp van staven en schroefjes rechtgezet. Deze wervels vergroeien op deze manier met elkaar.

Na de operatie

Na de operatie wordt gestart met revalidatie op basis van fysiotherapie in veel gevallen in combinatie met een korset. Het totale revalidatietraject neemt ongeveer een half jaar tot een jaar in beslag.