Telemetrie

Telemetrie

Hartbewaking door middel van een telemetriekastje.

Metrie betekent meten. Via de op uw huid geplakte elektroden registreren we de elektrische activiteit van uw hart. Tele betekent afstand. Op verschillende plaatsen in ons ziekenhuis zijn antennes geplaatst die deze signalen doorgeven aan een monitor op de afdeling Hartbewaking. Een verpleegkundige van de hartbewaking bewaakt deze monitor.

Werking

Het telemetriekastje registreert continu de elektrische activiteit van uw hart. Een hartritmestoornis kan dan ook direct worden waargenomen. Zodra de verpleegkundigen van de hartbewaking een verandering op de monitor zien, nemen zij contact op met de verpleging van verpleegafdeling Cardiologie A3. De verpleging komt dan bij u en vraagt na hoe het met u gaat. De monitor registreert géén pijnsignalen. Wanneer u klachten krijgt van pijn op de borst, moet u dit dus wel melden bij de verpleging. Wanneer u, in geval van nood, niet bij een alarmknop kunt komen drukt u op het rode belletje op het telemetriekastje. De hartbewaking krijgt dit signaal binnen en neemt contact op met uw verpleegkundige.

Omdat de telemetrie werkt op een oplaadbare batterij moet het kastje elke avond voordat u gaat slapen in een oplader die aan uw bed of nachtkastje wordt geplaatst. De verpleegkundige helpt u hier zo nodig bij. Met behulp van een verlengsnoertje houdt u genoeg bewegingsvrijheid in bed. Past u wel op voor het lange snoer als u hier mee gaat lopen! Als u hierbij hulp nodig heeft, mag u altijd een verpleegkundige om hulp vragen. Om irritatie van de huid te voorkomen worden de elektrode plakkers regelmatig vervangen.

De cardioloog bepaalt wanneer de telemetrie gestopt kan worden.

Regels

Om de gewenste registratie van de elektrische signalen te garanderen zijn er bepaalde regels:

  • U mag zich, na overleg met de verpleging, uitsluitend begeven op de plaatsen waar de antennes het signaal goed kunnen ontvangen. Deze plaatsen zijn:

– Verpleegafdeling Cardiologie A3
– De hartbewaking

  • U mag uitsluitend gebruik maken van het toilet op de afdeling. De deur mag u niet op slot doen, maar u kunt het bordje op bezet schuiven, zodat we in geval van ritmestoornissen snel bij u kunnen komen.
  • Als u wilt douchen moet u dit eerst met de verpleegkunde overleggen. Afhankelijk van de recente registratie op de monitor krijgt u hier wel of geen toestemming voor. Gebruikt u hiervoor het grijze draagtasje, deze kunt u aan een haak in de douche hangen en is spatwaterdicht.
  • Als u zich aan de wastafel wast, moet de telemetrie aanblijven.

Tot slot

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd bij de verpleegkundigen terecht.

Contact