Tennisarm/

golfelleboog

Tennisarm of golfelleboog

Klachten

De tennisarm is een veel voorkomende aandoening. Vaak is overbelasting de oorzaak. Niet alleen tijdens tennissen of golfen, maar ook bijvoorbeeld na zwaar handwerk, zoals poetsen of tillen kan het optreden, repetitieve handelingen. Ook stress en spanning zijn van invloed. Soms ontstaan de klachten door een plotselinge overbelasting. Er is sprake van een irritatie in de peesaanhechtingen van de strekspieren van hand en pols aan de buitenzijde van de elleboog. Minder vaak treedt dit op aan de binnenzijde van de elleboog bij de buigspieren van hand en pols. Dan noemen we het een golfers-elleboog. Het is een hinderlijke aandoening waar u een tijd flink last van kunt hebben, dat duurt soms maanden. Meestal verminderen de klachten in de loop van de maanden geleidelijk.

Diagnose en behandeling

De diagnose tennis- of golferselleboog wordt gemaakt op basis van uw klachten en lichamelijk onderzoek. De aandoening is niet met een röntgenfoto of ‘scan’ vast te stellen. Een foto wordt gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten.

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Ongeacht welke behandeling wordt gekozen, is de duur van de klachten als gevolg van een tennis- of golfelleboog gemiddeld negen maanden. Gemiddeld is na een half jaar 80% van de mensen min of meer klachtenvrij, 90% na een jaar.

De huisarts zal u in eerste instantie adviseren de mate van belasting aan te passen aan de pijnklachten. Absolute rust is niet verstandig. Soms kan een fysiotherapeut u mogelijk helpen door met bepaalde behandelingen de irritatie te dempen en de spieren wat te ontspannen.

Indien deze maatregelen geen effect hebben, is een nieuwe behandeling bedacht, waarbij er een injectie met eigen bloed gegeven wordt in de aanhechting van de pees op het bot. Deze behandeling geeft vaak een vermindering van klachten. Bij 2/3 van de mensen verminderen de klachten voor 2/3. Het effect treedt pas na een week of twee op. We noemen deze behandeling ITEC.

Bekijk onderstaande video:

Injecties met corticosteroïden worden afgeraden

Injecties met corticosteroïden worden niet meer gegeven omdat het pijnverminderende effect vaak maar tijdelijk is en de klachten soms zelfs heftiger terugkomen. Als er geen verbetering optreedt na de niet-operatieve behandeling kan er gekozen worden voor een operatie, waarbij de aanhechting van de strekspieren bij de elleboog wordt “schoongemaakt”.