Gaatje in het trommelvlies

Trommelvliesperforatie

Gaatje in het trommelvlies (trommelvliesperforatie)

Een gaatje in het trommelvlies wordt ook wel een trommelvliesperforatie genoemd. Het gaatje kan klein zijn en in een bepaald deel van het trommelvlies zitten. Het kan ook zo groot zijn dat er (bijna) geen trommelvlies meer over is.

Klachten

Welke klachten iemand heeft, ligt aan:

  • waar in het trommelvlies het gaatje zit
  • hoe groot het is
  • of er ook problemen zijn met de rest van het trommelvlies en middenoor

U kunt door een gaatje in het trommelvlies minder horen. Ook kunt u steeds weer last hebben van looporen. Soms horen patiënten lucht stromen in de gehoorgang als ze hun neus snuiten.

Oorzaken

Een gaatje in het trommelvlies kan ontstaan door:

  • trauma, bijvoorbeeld door een klap op het oor of door te diep schoonmaken met een wattenstaafje
  • middenoorstekingen
  • een cholesteatoom

Onderzoek

De KNO-arts doet een microscopisch ooronderzoek (micro-otoscopisch onderzoek) om de diagnose te stellen. Soms zijn ook andere testen nodig. Een gehoortest of een stemvorktest bijvoorbeeld. De KNO-arts kan ook een CT-scan of MRI-scan van het slaapbeen laten maken.

Behandeling

In veel gevallen sluit een gaatje in het trommelvlies vanzelf. Als het gaatje er al langer zit, wordt de kans daarop kleiner. Om het gaatje dicht te maken, is dan een ooroperatie nodig: een myringoplastiek.

Een gaatje in het trommelvlies kan met verschillende technieken dichtgemaakt worden. De ingreep kan via de gehoorgang of via een snee in de huid achter het oor gebeuren.

Bij een gaatje dat door trauma is ontstaan, wachten we eerst af of het vanzelf dicht groeit. Soms is alleen het herstel van het trommelvlies niet genoeg. Bij bijvoorbeeld een cholesteatoom of ketenreconstructie moeten we ook andere plekken in het oor behandelen.

Contact