Handboek

antistollingszorg

Handboek voor de organisatie van kwalitatieve en veilige antistollingszorg

Bij de behandeling van patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken, zijn verschillende zorgverleners betrokken uit zowel de eerste als tweede lijn. Samenhang binnen de keten is essentieel maar veelal complex en een potentiële bron van fouten. Eén van de aanbevelingen uit de Landelijke Standaard Ketenzorg Antistolling (LSKA) – opgenomen in de aangepaste IGJ-kwaliteitsindicator voor antistollingsbeleid – is het vormgeven van lokale, multidisciplinaire samenwerking binnen het ziekenhuis om kwaliteit en veiligheid in antistollingszorg te vergroten. Binnen Tergooi MC spelen trombosevigilantiemedewerkers hierin een centrale rol. Zij zorgen voor de borging van het casemanagement antistollingszorg door onder andere een centrale rol in (complicatie)screening, interne audits en het up-to-date houden van protocollen.

 

Sinds de start in 2021 is duidelijke verbetering in zorg merkbaar. Niet alleen hebben patiënten, zorgprofessionals en ketenpartners een duidelijk aanspreekpunt bij vragen, bovenal is de werkwijze een duidelijke kwaliteitsverbetering. Zo is onder meer de veiligheid van zorg verhoogd door een check op indicatie en dosering van antistollingsmedicatie bij complicaties.

 

Dit handboek helpt zorgprofessionals in ziekenhuizen die aan de slag willen met het verbeteren van antistollingszorg. Het geeft adviezen over de inrichting van de zorg en is zo geschreven dat het algemeen toepasbaar is.

 

Trombosevigilantie functionarissen als ‘spin in het web’

De drie trombosevigilantiemedewerkers van Tergooi.