Afdeling Farmacie

Medicijnen voor, tijdens en na uw opname of polikliniekbezoek

Afdeling Farmacie

Als u in het ziekenhuis opgenomen of net ontslagen bent, is het van groot belang dat u de juiste medicijnen krijgt. In Tergooi MC wordt dit geregeld door de afdeling Farmacie, die betrokken is bij de volgende stappen die u als patiënt doorloopt.

Medicatieverificatie bij opname

Voordat u wordt opgenomen krijgt u eerst een afspraak met de Polikliniek Medicatieverificatie.
Het is belangrijk dat wij weten welke geneesmiddelen u thuis gebruikt. In een opnamegesprek met onze apothekersassistenten leggen wij uw medicijngebruik vast. Ook bespreken wij of u overgevoeligheden of allergieën heeft. Dit gesprek vindt plaats voor uw opname (op de medicatieverificatie poli) of direct na uw opname aan uw bed.
Neem een actueel medicatie overzicht (AMO) van uw thuisapotheek mee als voorbereiding op dit gesprek.

Medicatieverstrekking bij opname of polibezoek

De afdeling Farmacie centraal is verantwoordelijk voor de geneesmiddelen die u in het ziekenhuis gebruikt als u bent opgenomen of voor dagbehandeling of polikliniekbezoek komt en medicatie nodig heeft.

Zij houden het proces van voorschrijven tot en met het toedienen van medicatie nauwlettend in de gaten. Elke stap wordt gecontroleerd.

Inkoop en levering geneesmiddelen

Het is belangrijk dat geneesmiddelen direct beschikbaar zijn. Verschillende medewerkers zijn bezig met de inkoop van geneesmiddelen en het bevoorraden van afdelingen. In het ziekenhuis kan het gebeuren dat een medicijn er anders uitziet dan thuis. Dit komt omdat we in het ziekenhuis een bepaalde voorraad hanteren (het formularium). De werkzame stof is dan wel hetzelfde. Ook krijgt u soms andere medicatie voorgeschreven dan dat u thuis gebruikt. Informatie over nieuw voorgeschreven medicatie in het ziekenhuis vraagt u op bij de verpleging. Zij kunnen van elk medicijn een bijsluiter overhandigen. Ook kunt u altijd om een gesprek met een apothekersassistent vragen.

Behandeling/ medicatiebewaking

De apothekersassistent controleert alle recepten die onze artsen en zorgverleners voorschrijven. Wij noemen dit medicatiebewaking. We kijken naar de dosering op basis van uw gegevens, naar mogelijke interacties met andere middelen en toetsen die aan protocollen en richtlijnen. De apothekersassistent wordt hierin ondersteunt door de ziekenhuisapotheker.

Als het recept gecontroleerd is maken de apothekersassistenten de geneesmiddelenkarren klaar. Van de verpleegkundige krijgt u de medicatie. Voor de toediening controleert de verpleegkundige nogmaals de medicatie.

De afdeling farmacie is ook voortdurend bezig om richtlijnen en processen te ontwikkelen die door de artsen gehanteerd kunnen worden bij het bepalen van de juiste medicatie.

Bereiden van medicatie

De afdeling Farmacie Bereidingen bereidt een groot aantal medicijnen zelf. Dit zijn vaak medicijnen die niet te koop zijn en die wij speciaal op maat voor u bereiden.
Het gaat hierbij om:

  • Chemokuren (cytostaticakuren) voor patiënten met kanker
  • Speciale voedingsinfusen
  • Cassettes met bijvoorbeeld morfine of antibiotica

Afdeling Farmacie Laboratorium

Het laboratorium van de afdeling Farmacie voert kwaliteitscontroles uit op de grondstoffen en eigen bereidingen. Ook meten zij de aanwezigheid en de concentratie van een geneesmiddel in uw bloed. Zij geven de uitslag aan uw specialist en adviseren over de juiste dosering van uw medicijnen.

Medicatie verstrekking bij ontslag of na polikliniekbezoek

Bij de apotheek bij de hoofdingang op D0 haalt u de medicijnen die u thuis gaat gebruiken. Patiënten die net ontslagen zijn uit het ziekenhuis of via hun medisch specialist op een polikliniek spreekuur een recept hebben voorgeschreven gekregen, kunnen hier terecht.

Lees meer over de apotheek zoals openingstijden en hoe u zich goed kan voorbereiden op een eerste bezoek bij Apotheek.

Opleiding, stage en onderzoek

Tergooi MC leidt apothekers op tot ziekenhuisapotheker. Daarnaast zijn er regelmatig leerling apothekersassistenten of andere stagiaires aanwezig om een gedeelte van de opleiding bij de afdeling Farmacie te doen.

Apothekers-onderzoekers doen onderzoek in het kader van een promotie. Dit doen zij onder andere op het gebied van antibiotica en bijwerkingen.

Video’s over de ziekenhuisapotheker

Andere video’s kijken?

De video’s zijn afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).

Wat kunt u als patiënt zelf doen?

  • Haal vooraf uw medicatieoverzicht bij uw apotheek.
  • Vertel uw arts welke medicijnen u, met of zonder recept, gebruikt. Ook geneesmiddelen die u zonder recept koopt bij de drogist of supermarkt zijn hierbij belangrijk. Denk aan crèmes, pijnstillers, vitaminepreparaten en homeopathische middelen.
  • Hebt u in het verleden medicijnen gebruikt waarvan u bepaalde bijwerkingen of een allergische reactie kreeg? Vertel het uw apotheker en laat het vermelden op uw medicatieoverzicht.

Bij opname in het ziekenhuis zult u merken dat verpakkingen of medicijnen er vaak anders uitzien dan degene die u thuis gebruikt. Als over uw medicijnen iets onduidelijk is, schroom dan niet: uw zorgverleners zijn altijd bereid om uw vragen te beantwoorden.

Ons team