Longgeneeskunde verpleegafdeling

Verpleegafdeling Longgeneeskunde A3

Op de Verpleegafdeling Longgeneeskunde komt u terecht wanneer u verpleging nodig heeft bij:

  • Luchtwegaandoening zoals COPD
  • Voor en na een longgeneeskundige operatie
  • Dagbehandeling van chemotherapie of immuuntherapie

Bij aankomst op de Verpleegafdeling Longgeneeskunde begeleidt de afdelingssecretaresse of verpleegkundige u naar uw kamer. Voor opname volgt eerst een gesprek, zodat medewerkers van de afdeling kunnen vaststellen wat uw zorgbehoeften zijn. Hierdoor kunnen we onze zorg op uw wensen afstemmen.

Ook kan het zijn dat u via de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) of van de Acute Opname Afdeling (AOA) bent opgehaald door de afdelingsverpleegkundige. De verpleegkundige wijst u uw bed en kastruimtes en stelt u een aantal vragen.

De verpleegkundige bespreekt dagelijks met u de zorg en rapporteert dit in uw elektronisch patiëntendossier (EPD). Het dossier mag u als patiënt inkijken. Naast de mondelinge informatie die u krijgt over de noodzakelijke onderzoeken en eventuele ingrepen, beschikt de afdeling ook over schriftelijke informatie.

Er zijn ongeveer twintig vaste verpleegkundigen op de afdeling werkzaam en ongeveer twee leerling-verpleegkundigen en stagiaires. Het kan zijn dat er een leerling-verpleegkundige of stagiaire meeloopt met de verpleegkundige. Binnen het verpleegsysteem is elke verpleegkundige verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg van de aan haar/hem toegewezen patiënten. Mocht u vragen hebben omtrent deze zorg dan kunt u dit met de verpleegkundige bespreken.

Longarts

Tijdens werkdagen zijn de arts-assistenten uw eerste aanspreekpunt. Zij zorgen voor het medisch beleid tijdens u opname. Elke week heeft er 1 longarts supervisordienst. De longarts is op de achtergrond betrokken bij het bepalen van het medisch beleid tijdens u opname. Het kan zijn dat er een andere longarts dienst heeft dan u eigen longarts. In het weekend is er zowel een longarts als arts-assistent aanwezig voor spoedzaken.

Ons team

Nazorg

Tergooi MC hecht veel waarde aan een goede nazorg. Welke zorg u nodig heeft, is afhankelijk van de soort behandeling en uw persoonlijke situatie.

Wanneer tijdens de opname medicatie is gestart die u thuis mag vervolgen, heeft u waarschijnlijk een recept meegekregen. U kunt  met het recept de voorgeschreven medicatie ophalen bij de apotheek in het ziekenhuis of bij uw eigen apotheek.

Krijgt u binnen 24 uur na het ontslag ernstige problemen met uw gezondheid, bel dan altijd het algemene alarmnummer (112).

Een verpleegkundige en arts verzorgen indien nodig een overdracht voor de thuiszorg of instelling waar u naartoe gaat. Heeft u vragen over uw thuiszorg, dan kunt u contact opnemen met de thuiszorg die uw verzorging regelt.