Longverpleegkundige

De longverpleegkundige

Als u (chronische) luchtwegklachten heeft, kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan. De longverpleegkundige is een gespecialiseerd verpleegkundige die u adviseert en begeleidt. Al uw vragen over uw chronische longaandoening kunt u stellen aan deze gespecialiseerde verpleegkundige.

Voor wie is een longverpleegkundige?

De longverpleegkundige begeleidt u als u een chronische longaandoening heeft, zoals astma, COPD, bronchiëctasieën of interstitiële longziekten (ILD). De verpleegkundige is er ook voor uw familie- en gezinsleden en voor hulpverleners die met een chronische longaandoening te maken hebben. Wilt u een gesprek met de longverpleegkundige? Dan heeft u een verwijzing nodig van de longarts of verpleegkundige op de longafdeling.

Wat kan de longverpleegkundige voor u doen?

Heeft u vragen over een chronische longaandoening, zoals astma, COPD, bronchiëctasieën of ILD? De longverpleegkundige legt het u in alle rust uit en neemt – als dat nodig is – de tijd om met u te oefenen en biedt een luisterend oor voor alle problemen en beperkingen die u door de aandoening ondervindt. U kunt vragen hebben als:

  • Wilt u meer weten over de oorzaak van uw klachten?
  • Vraagt u zich af of al die medicijnen écht nodig zijn?
  • Wilt u weten op welk tijdstip u uw medicijnen het beste kunt innemen?
  • Vraagt u zich af of u wel goed inademt, dus of u wel goed inhaleert?
  • Kunt u een benauwdheidsaanval zien aankomen? Wat moet u dan doen?
  • Hoe gaat u het beste om met extra zuurstof?
  • Wie kan me helpen om te stoppen met roken?

Samen op zoek naar de beste oplossing

Als u moeite krijgt met ademhalen, verandert er veel in uw leven. Chronische longaandoeningen zijn complex en niet te genezen. Wel kan een goede behandeling en begeleiding uw klachten verminderen. De behandeling stemmen we af op uw persoonlijke situatie.

De longverpleegkundige zoekt samen met u naar de beste oplossing en wijst u zo nodig de weg naar instanties die u verder kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de gemeente of patiënten­verenigingen. Ook overlegt de longverpleegkundige met andere hulpverleners, zoals fysiotherapeut, diëtist, maatschappelijk werk, ergotherapeut en psycholoog.

Telefonisch spreekuur

U kunt ons  rechtstreeks bereiken op maandag t/m vrijdag van 11:30 – 12:00 uur op:

Buiten het telefonisch spreekuur kunt u zo nodig contact op nemen met de polikliniek Longgeneeskunde. Of u kunt een e-mail sturen naar

Contact