polikliniek Neurochirurgie

polikliniek Neurochirurgie

De polikliniek neurochirurgie in Tergooi MC heeft grote expertise in niet-complexe wervelkolomchirurgie en perifere zenuwchirurgie. Hierbij gaat het om operaties wegens een rug- of nekhernia, of vernauwingen van het wervelkanaal van de rug of nek (stenose). Daarnaast worden operaties gedaan vanwege beknelde zenuwen in de arm, bijvoorbeeld carpale tunnel syndroom of beknelling van de ulnaris zenuw bij de elleboog.

Tussen januari en december 2018 voerden onze twee neurochirurgen 66 hernia operaties, 108 stenose operaties van rug of nek en 60 operaties aan perifere zenuwen in Tergooi MC uit.

De afdeling neurochirurgie van Tergooi MC maakt deel uit van het Neurochirurgisch Centrum Amsterdam. Dit is het samenwerkingsverband van de afdelingen neurochirurgie van het Amsterdam UMC (www.amsterdamumc.nl). U wordt dan ook altijd geopereerd door een neurochirurg uit het AMC of het VUmc.

In Tergooi MC worden patiënten gezien in verband met te opereren afwijkingen van de rug, nek, of perifere zenuwen, zoals het carpaal tunnel syndroom en een beklemming van de zenuw ter plaatse van de elleboog.

Rughernia

Bij een rughernia puilt de tussenwervelschijf door een zwakke plek uit in het wervelkanaal en drukt hierbij tegen een zenuw die naar het been loopt. Dit veroorzaakt heel heftige pijn, uitstralend naar de boven- of onderkant van de voet en het scheenbeen. Meestal gaat dit gepaard met rugpijn. Indien de pijn langer aanhoudt dan ca. 6 weken kan dit een reden zijn om te opereren.
Doel van de operatie is verbetering van de beenpijn. Rugpijn verbetert lang niet altijd na een operatie. Ook zwakte in de voet (klapvoet) wordt vaak na een operatie niet veel beter. In Tergooi MC wordt een hernia onder vergroting (microscopisch) door middel van een zgn. microdiscectomie geopereerd. Bij slanke mensen is hiervoor een rechte snee van ca. 3 cm lengte verticaal op het midden van de rug voldoende.

Nekhernia

Net als een rughernia is een nekhernia een uitpuilend deel van de tussenwervelschijf. Dit keer drukt de uitpuiling op een zenuw die naar de arm loopt. Dit gaat dan gepaard met heftige pijn uitstralend naar de linker- of rechterhand. Ook is er vaak nek- en schouderpijn. Als de hernia ook op het ruggenmerg kan een myelopathie ontstaan; het ruggenmerg raakt dan zelf ontregeld waardoor de kracht en het gevoel in armen en benen slechter wordt. Hierdoor wordt lopen lastiger; mensen ervaren dit alsof ze op watten lopen, en er is veel moeite met fijne handelingen als borduren of knoopjes van een overhemd dichtmaken.
Doel van een operatie is verbetering van de pijn in de hand. Nek- of schouderpijn verbetert niet altijd. Een nekhernia wordt vaak vanuit de hals geopereerd. De gehele tussenwervelschijf wordt dan verwijderd en vervangen door een ‘cage’. Voordeel van benadering door de hals is dat dit op termijn een heel weinig zichtbaar litteken geeft, en dat de operatie veel minder pijnlijk is dan een nekoperatie. In sommige gevallen is een operatie door de nek veel beter uitvoerbaar. In overleg met u zal daar dan voor gekozen worden.

Lumbale wervelkanaalstenose

Lumbale wervelkanaalstenose betekent vernauwing van het wervelkanaal in de onderrug. Dit is een vrij veel voorkomende aandoening bij iets oudere mensen. Door slijtage wordt het kanaal in de onderrug waar de zenuwen door lopen, op één of meerdere plaatsen steeds smaller. Dit gaat gepaard met klachten van een pijnlijk, zwaar en moe gevoel in de benen, vooral bij het lopen. Bij fietsen treden de klachten meestal niet op. De afstand die iemand kan lopen wordt vaak steeds korter. Voorover hangen, of even zitten doet de klachten verlichten.
Bij een operatie wordt de vernauwing opgeheven, waardoor de beenpijn vaak beter wordt. Ook hier geldt dat het doel van operatie verbetering van de beenpijn is; rugpijn blijft meestal als voorheen aanwezig. Omdat de vernauwing meestal aan beide kanten aanwezig is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hernia in de rug, is er een iets langere snee nodig (4-6 cm).

Cervicale wervelkanaalstenose

Cervicale wervelkanaalstenose betekent vernauwing van het wervelkanaal in de nek. Omdat in de nek niet alleen losse zenuwen lopen, maar ook het ruggenmerg zelf leidt dit vaak tot klachten in armen en benen; een myelopathie, waardoor de kracht en het gevoel in armen en benen slechter wordt. Hierdoor wordt lopen lastiger; mensen ervaren dit alsof ze op watten lopen. Er is veel moeite met fijne handelingen als borduren, schrijven of knoopjes van een overhemd dichtmaken.
Net als in de rug bestaat de operatie uit het opheffen van de vernauwing.
Doel van de operatie is hier niet verbetering van pijn, maar voorkomen van verergering van de klachten. Verbetering van klachten is niet uitgesloten, maar het is zeker niet de standaarduitkomst.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt de n. medianus, de zenuw die in het midden van de onderarm, naar de duim, wijs- en middelvinger loopt net voorbij de pols bekneld. In deze vingers ontstaat dan een dof, tintelend en pijnlijk gevoel. Mensen worden hiervan vaak ’ s nachts wakker. Schudden met de hand doet de klachten vaak iets verlichten. Omdat het gevoel in de hand niet helemaal goed is laat men vaak voorwerpen vallen. De diagnose wordt door de neuroloog met een EMG gesteld. Als er een CTS is aangetoond, en andere behandelingen (spalkje, Solumedrol-injecties) niet geholpen hebben kan een operatie worden overwogen. Hierbij wordt onder lokale anesthesie de beknelling opgeheven. Deze operatie helpt vooral goed tegen de nachtelijke tintelingen en pijn in de hand. Na de operatie draagt u gedurende 48 uur een drukverband en een mitella. Na ca. 14 dagen worden op de polikliniek de hechtingen verwijderd.

Beknelling van de elleboogszenuw

De n. ulnaris loopt vrij oppervlakkig aan de binnenzijde van de elleboog. Hier kan hij bekneld raken, en is kwetsbaar voor druk van buitenaf. Dit wordt het sulcus nervi ulnaris syndroom genoemd. De klachten bestaan uit pijn, een vervelend tintelend gevoel, en doofheid in een deel van de ringvinger en pink. Ook hier wordt de diagnose door een neuroloog met behulp van een EMG gesteld. Bij blijvende of verergerende klachten kan een operatie overwogen worden. In eerste instantie wordt dan de zenuw vrijgelegd. Als de klachten hierna niet verbeteren kan in tweede instantie de zenuw worden omgelegd, van de buitenzijde, naar de binnenzijde van de elleboog. De operatie vindt plaats onder algehele anesthesie. U gaat wel dezelfde dag weer naar huis. Na de operatie draagt u een drukverband om de elleboog. Na operatie verbeteren de pijnlijke tintelingen heel geleidelijk. Het beloop duurt veel langer dan na een CTS-operatie. Krachtverlies in de hand verbetert vaak niet.

Kwaliteit

De behandeling van rug- en nekproblemen vindt plaats in teamverband. Op de rugdag spreekt u de neuroloog en wordt dezelfde dag een MRI van de rug gemaakt. Aan de hand van de bevindingen op MRI kan de neuroloog u verwijzen naar de neurochirurg.

De neurochirurgen in Tergooi MC zijn lid van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie en van de Dutch Spine Society. Behandelingen vinden plaats aan de hand van de kwaliteitsrichtlijnen zoals deze door deze verenigingen zijn opgesteld. Er wordt naar gestreefd mensen met een rughernia en een operatiewens binnen vier weken na het polikliniekbezoek bij de neurochirurg te opereren. De uitkomsten na operatie worden bijgehouden in de database van de Dutch Spine Surgery Registry, zodat de uitkomsten vergeleken kunnen worden met de resultaten in de rest van Nederland.

Ons team

Nazorg

Uitkomsten na operatie

De uitkomst na een rug-, nek-, of zenuwoperatie is in het algemeen goed. De kans dat de pijn in één of beide benen na een lage rugoperatie verbetert is groot. Rugpijn wordt in het algemeen niet beter. De kans op verbetering van beenpijn neemt af naarmate de pijn langer dan een jaar bestaat, of wanneer meerdere factoren tegelijk de pijn veroorzaken. Hierbij valt te denken aan een vernauwing, tezamen met een zijwaartse kromming van de rug (scoliose). Ook bij rokers, zijn de uitkomsten slechter dan bij niet rokers.

Wachttijden

In het algemeen zijn de wachttijden voor een rug-, nek of zenuwoperatie kort. Vaak lukt het om een gezonde patiënt met een lage rug hernia binnen 2 weken te opereren. De neurochirurgen beoordelen op basis van de meegestuurde gegevens of een operatie mogelijk zinvol is. Behalve een verwijzing is er bij rugpatiënten dan ook een MRI nodig die niet ouder is dan 6 maanden, en bij patiënten met perifere zenuwbeknellingen een echo of EMG dat niet ouder is dan 1 jaar. Hieronder staan de actuele wachttijden.

Onze wachttijden

Afdeling of Polikliniek

Wachttijd in dagen

Neurochirurgie

14

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Carpaal tunnel syndroom – zenuwbehandeling

15

Operatie hernia / kanaalstenose

30

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 29-04-2024