Verslag

Dress Red Day

3 oktober 2019

Cardioloog Karin Arkenbout bespreekt de uitslag van de hartrisicocheck met Brenda Oostenrijk.
Cardioloog Karin Arkenbout bespreekt de uitslag van de hartrisicocheck met Brenda Oostenrijk.

Focus op het vrouwenhart tijdens Dress Red Day in Tergooi

“Het is toch ongelooflijk, zo’n hart. Zo ingenieus! Wie heeft dit zo bedacht?” Ank van der Vlies (71) uit Baarn heeft er net een korte excursie door het hart op zitten. Een reuzenhart welteverstaan, een opblaasexemplaar dat zich bij ’de kas’ op het ziekenhuisterrein in Blaricum bevindt. Ze is letterlijk, begeleid door een verpleegkundige, door de linker en rechter boezem en de linker en rechter kamer gewandeld.

 

Van der Vlies is deelneemster aan de tiende editie van Dress Red Day in Tergooi. Op deze dag staat het vrouwenhart centraal. “Vorig jaar heb ik ook aan de gratis hartrisico-check meegedaan. Net als nu bleek mijn cholesterol iets aan de hoge kant. Dus ik ga wel weer even naar de huisarts.” Ze vindt het evenement fantastisch. “Vanmorgen tijdens de lezingen (door cardioloog Karin Arkenbout en gynaecoloog Corry de Koning, red) heb ik ook weer nieuwe dingen gehoord. Interessant! Vrouwen moeten elkaar hierover vertellen, elkaar scherp houden.”

Jarenlang lag de focus in de geneeskunde op het mannenhart. Dit was tien jaar geleden ook de aanleiding om de Dress Red Day in het leven te roepen. Inmiddels is het vrouwenhart ’hot’, zijn er zo’n twintig onderzoeken gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dat vrouwen andere symptomen kunnen ervaren dan mannen bij hartklachten is inmiddels breed bekend. Cardioloog Arkenbout somt ze even op: pijn op de borst, pijn tussen de schouderbladen, bovenbuik, kaak, nek of rug, koorts, zweten, misselijk, braken, extreem moe, onrust, angst, duizelig en kortademig. “Vrouwen denken vaak: ik ben een beetje druk geweest. Dan gaan ze in bed liggen, waar ze vervolgens een hartinfarct doormaken.”

De feiten die ze in haar lezing behandelt zijn schokkend. Zo is hartfalen doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen, overlijden meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Ook niet zo bekend: vrouwen krijgen gemiddeld tien jaar later dan mannen hartproblemen, namelijk na de overgang, en maken dan een gigantische ’inhaalslag’, zoals Arkenbout het omschrijft. Oorzaak: het langzaam verdwijnen van het hormoon oestrogeen.

Overgang

Haar collega, gynaecoloog De Koning, schetst vervolgens de invloed van de overgang op het hart en roept vrouwen die last hebben van bijvoorbeeld opvliegers of slaapproblemen op om langs te komen bij de Menopauze poli van Tergooi. “Hormoontherapie kan een oplossing zijn en kan veel ellende later voorkomen.” De afgeladen ziekenhuiszaal vol dames die op verzoek van de organisatie iets roods dragen, luisteren aandachtig naar de lezingen.

Beide artsen vertellen dat vrouwen zelf natuurlijk van alles kunnen doen om hartproblemen te voorkomen. Met stip op 1: stoppen met roken. Maar ook matigen met alcohol, afvallen en regelmatig bewegen horen bij een gezonde levensstijl. Toch komt het voor dat een gezonde levensstijl onvoldoende is om gezond te blijven. “Soms kun je echt baat hebben bij bijvoorbeeld cholesterolverlagende medicatie”, zegt Arkenhout.

“Ik denk dat ik toch maar weer eens langs de huisarts ga”, zegt een bezoekster na afloop. “Ik hoor echt bij de risicogroep: vroeg in de overgang en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. En ik heb vaak pijn tussen mijn schouderbladen.” Brenda Oostenrijk (64) uit Driemond is blij dat ze heeft meegedaan aan de hartrisicocheck. “Alles is in orde: mijn cholesterol en de bloeddruk; ben alleen ik iets te zwaar. Maar daar werk ik aan.”


Dit artikel verscheen op 1 oktober 2019 in de Gooi en Eemlander en is geschreven door Marjolein Vos.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief