Niet meer onnodig gips

bij verdenking scaphoïdfractuur

6 december 2021

Een scaphoïdfractuur wordt vaak opgelopen door een val, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Veel mensen krijgen ten onrechte gips als artsen een breuk van het scheepsbotje (scaphoïdfractuur) in de pols vermoeden. Omdat het botje gebroken kan zijn terwijl er niets te zien is op de röntgenfoto’s, gebeurt dat gipsen uit voorzorg. Maar sinds enkele maanden werken de afdelingen radiologie, orthopedie en chirurgie van Tergooi MC samen aan het optimaliseren van het zorgpad scaphoïdfractuur.  In het kort: Als een röntgenfoto geen breuk aantoont, wordt nu direct ook nog een CT-scan gemaakt. Op een CT-scan is een scaphoïdfractuur beter te herkennen en vooral veel beter uit te sluiten. Waar patiënten eerder voor de zekerheid toch gips kregen, kunnen zij nu zonder gips en controleafspraken naar huis. De pilot – als onderdeel van het programma Zorg Dichterbij – is succesvol afgerond.

 

Lot van Hoorn, radiodiagnostisch laborant van Tergooi MC: “We hebben 80 patiënten doorgestuurd voor een CT-scan. Daarvan had 1 patiënt een scaphoïdfractuur, bij 15 patiënten was een andere fractuur zichtbaar en 64 patiënten hadden geen fractuur en zijn zonder een bezoek aan de spoedeisende hulp naar huis gegaan. Eerder zouden deze 64 patiënten toch gips hebben gekregen en na een week een controlebezoek op de poli hebben gehad. Dit is echt een winst voor de patiënt zelf, maar ook voor de bezetting van onze spoedeisende hulp. Onzinnige zorg wordt zo teruggedrongen.”

Nieuw zorgpad

De huisarts vraagt zoals gebruikelijk een foto aan van de pols bij de radioloog met daarbij de duidelijke vermelding dat wordt gedacht aan een breuk van het scaphoïd. In het geval er op de foto geen scaphoïdfractuur zichtbaar is maar de verdenking bestaat nog steeds, wordt, anders dan voorheen, direct een CT-scan gemaakt. Op een CT-scan is een scaphoïdfractuur, of een andere fractuur met klinisch moeilijk te onderscheiden klachten, beter te herkennen en vooral veel beter uit te sluiten (betrouwbaarheid van ongeveer 95%). Op basis van de CT-scan wordt een behandelplan gemaakt. In geval van een fractuur wordt de patiënt naar de spoedeisende hulp doorverwezen. Indien er geen fractuur is vastgesteld, gaat de patiënt terug naar de huisarts. De huisarts heeft na één week contact met de patiënt en controleert bij aanhoudende klachten opnieuw de pols.

Scaphoïdfractuur

Een van de handwortelbeenderen is het scheepsvormige botje (os scaphoideum). Van alle handwortelbotjes is dit scheepsvormig bot het meest vaak aangedaan. Van alle breuken in de hand en pols is 14% een scaphoidfractuur. Bij tweederde van alle scaphoidfracturen zit de breuk in het middelste deel van dit botje.

Bij een scaphoïdfractuur kan iemand last hebben van:

  • Pijn, voornamelijk bij druk op het kuiltje aan de onderkant van de duim (anatomische snuifdoos).
  • Zwelling en pijn aan de duimzijde van de pols.
  • Toename van de klachten bij knijpbewegingen.

Zorg Dichterbij

Tergooi MC en diverse regio zorgpartners werken samen om zorg dichterbij de patiënt te organiseren waar dat kan. Zo kan de zorg soms veel efficiënter worden ingericht dat prettiger is voor de patiënt en ruimte oplevert voor andere zorg. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met: Marthe Houpt, communicatieadviseur programma Zorg Dichterbij.

www.tergooi.nl/zorgdichterbij

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief