Verwenworkshop

voor kankerpatiënten

3 februari 2020

Natasja-Jongkind-Kastermans-Alexander-marks
Natasja Jongkind en Karin van Hartevelt tijdens de workshop uiterlijke verzorging van de Stichting Look Good – Feel Better. (Foto: Studio Kastermans: Alexander Marks)

Kankerpatiënt Natasja geniet van de verwenworkshop Look Good – Feel Better

Natasja Jongkind (41) ziet er prachtig uit. Haar huid glad, een lichte blos op de wangen, haar ogen subtiel opgemaakt en een ingetogen kleur op de lippen. Blonde lokken vallen perfect langs haar gezicht. Ze heeft net bij Viore (centrum voor iedereen die leeft met kanker) de workshop uiterlijke verzorging achter de rug, verzorgd door de Stichting Look Good – Feel Better en Tergooi. “Dit geeft echt een boost. Nu kan ik weer naar buiten”, lacht ze.

 

Natuurlijk wil ze wel even tijd maken om haar verhaal te vertellen. “Het was 2014. Ik was 17 weken zwanger van mijn tweede kindje toen ik een knobbeltje in mijn borst ontdekte. Het bleek borstkanker. Al tijdens de zwangerschap is de behandeling gestart. Een maand na de bevalling zat ik weer aan de chemo. Eind 2015 bleek ik beter en probeerde ik mijn leven weer op te bouwen. Maar dat is zo zwaar. ’Moe’ is niet eens het juiste woord. Ik kan het niet omschrijven, ik weet alleen dat ik vaak zo uitgeput ben dat ik alleen maar kan spugen. Na kanker word je gewoon nooit meer dezelfde, kom je nooit meer op hetzelfde niveau. Dat vind ik een ontzettend zwaar gegeven. Ik dacht altijd: dat gebeurt mij niet. Ik was altijd zo sportief, energiek, hield alle ballen in de lucht.”

Weer een knobbeltje

Ze zucht en vervolgt: “In 2018 ontdekte ik weer een knobbeltje, in dezelfde borst. De eerste keer had ik nog een borstbesparende operatie gehad. Dit keer werd mijn borst gelijk geamputeerd. En daarmee was ik ook schoon. Tot vorig jaar mei. Toen kwam de mokerslag: uitgezaaide borstkanker in mijn lever, been en rug. Niet te genezen. Wel rekken, misschien vijf jaar.”

Ze vertelt hoe ontzettend ziek ze is geweest, hoe verloren ze zich heeft gevoeld, die eerste maanden na de diagnose. “Gelukkig zijn de chemo’s goed aangeslagen en doet de immuuntherapie z’n werk. Ik begin echt weer een beetje uit m’n schulp te kruipen. Daarom wilde ik ook zo graag nu meedoen aan deze workshop. Kanker zorgt ervoor dat je jezelf totaal kwijtraakt. Wie ben ik? Niet alleen qua energie, ook qua uiterlijk. Ik had lang blond haar bijvoorbeeld. Wat komt daar voor in de plaats? Hoe moet ik met die grauwe, vermoeide huid omgaan? Het is heel fijn om daar tips voor te krijgen, en ook om hier bij Viore met elkaar zo’n verwenochtend te beleven. Je bent met lotgenoten, maar we praten niet eens veel over onze ziekte. Daar gaat het nu even niet om. Hier heb je gewoon een leuke dag.”

Ze vertelt hoe heerlijk het is om weer aandacht aan haar uiterlijk te besteden, hoe ze daar van opknapt. Op goede dagen trekt ze leuke kleren aan en gaat het joggingpak in een hoek. Ze maakt zich op, letterlijk onder het motto ’look good, feel better’. Tegelijkertijd merkt ze dat haar verzorgde uiterlijk soms voor verwarring zorgt. “Mensen zien niet altijd hoe ziek, hoe uitgeput je eigenlijk bent. Dat is wel eens lastig. Daarom vind ik het belangrijk mijn verhaal te vertellen, hoop ik bewustzijn bij mensen te creëren.”

Karin van Hartevelt is naast haar werk als schoonheidsspecialiste, als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Look Good – Feel Better. “Zo bijzonder om te doen. We werken met een groot team, hoor. Verspreid over het hele land zijn er wel 450 vrijwilligers.” Ze vertelt dat het heel gezellige bijeenkomsten zijn. “Het ziet er hier bij Viore allemaal zo mooi, zo huiselijk uit. Het is voor de deelnemers heel fijn om even niet in die ziekenhuissetting te zijn.”

Subtiel of uitbundig

Ze vertelt dat er veel aandacht is voor praktische verzorgingstips. “Van chemotherapie kun je een heel droge huid krijgen, en afbrokkelende nagels. Je lichaam heeft ontzettend te lijden onder de kuren. Crèmes die je altijd gebruikte, kunnen ineens heel anders, zelfs onprettig aanvoelen. Wij vertellen de deelnemers waar ze op kunnen letten. Ook leren we hoe ze zichzelf kunnen opmaken, hoe je omgaat met uitgevallen wimpers en wenkbrauwen. De verzorging en make-up kan heel subtiel, of uitbundiger, net wat bij iemand past, of wat iemand mooi vindt. Het gaat er hier overigens niet om om bepaalde merken te promoten. Alle deelnemers krijgen een prachtige tas vol producten mee, allemaal gesponsord door de cosmetica-industrie. De workshop is een cadeau van het ziekenhuis aan kankerpatiënten.”

Vaste vrijwilliger bij Look Good – Feel Better is Marleen Meijer (ook haarwerkspecialist bij In Balans in Bussum). Mensen voorlichten, informeren. Dat is voor haar het allerbelangrijkst. “Er is zo ontzettend veel mogelijk op het gebied van haarwerken. Nee, we noemen het geen pruiken, die koop je in de feestwinkel. We bespreken hier van alles, bijvoorbeeld over de kans dat je je haar verliest. Dat valt echt niet mee”, vertelt ze. “Alle deelnemers aan deze workshop gaan hier met een brede glimlach op het gezicht de deur uit. Dat vind ik zo fantastisch!”

De eerstvolgende workshops (altijd op een donderdag van 10 tot 12 uur) zijn gepland op 9 april, 18 juni, 17 september en 12 november. Meer info via: , of www.lookgoodfeelbetter.nl


Dit artikel verscheen op 1 februari 2020 in de Gooi en Eemlander en is geschreven door Marjolein Vos.

Wereldkankerdag

Rondom Wereldkankerdag (dinsdag 4 februari) worden bij Tergooi en Viore allerlei activiteiten gehouden. Het centrum voor mensen die leven met kanker is gelegen aan het Oostereind 115 (op het ziekenhuisterrein) in Hilversum.

Bekijk alle activiteiten die georganiseerd worden door Viore en Tergooi

Podcasts

Beluister de eerdere Podcasts rondom kanker

Deze podcasts zijn te beluisteren via onze website en tal van audioplatforms.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief