Behandeling

met niersteenvergruizer

Behandeling met de niersteenvergruizer (ESWL)

Het verwijderen van nierstenen in de urinewegen door middel van de niersteenvergruizer.

 

Tijdens eerder onderzoek is gebleken dat u één of meerdere steen/stenen in de urinewegen (nier, urineleider of blaas) heeft. In uw geval is gekozen voor een behandeling met de niersteenvergruizer ofwel Extracorporele Shock Wave Lithotrypsie (ESWL).

In Tergooi MC behandelen wij u voor nierstenen met één van de meest moderne en krachtige niersteenvergruizers van Nederland. Doordat wij met een Sedatie Praktijk Specialist (SPS) werken die gespecialiseerd is in sedatie tijdens de ingreep, verloopt de behandeling relatief comfortabel.

Afspraak

Nadat in overleg met uw uroloog of physician assistant tot de voorgestelde behandeling is besloten, wordt u gebeld door bureau opname. Hier krijgt u de datum voor de behandeling te horen en een afspraak met een Sedatie Praktijk Specialist. Deze specialistische anesthesiemedewerker zorgt ervoor dat de behandeling zo pijnloos mogelijk verloopt en zal u begeleiden tijdens de behandeling. Hij/zij zal een korte vragenlijst met u doornemen. Belangrijk is dat u eventuele medicatie en eerdere operatieve behandelingen en aandoeningen met hem/haar bespreekt. Neem een recente uitdraai van uw medicijnen mee. Deze kunt u aanvragen bij uw apotheek.

Vooronderzoek

Indien er bij u nog geen röntgenfoto’s zijn gemaakt of echografie is gedaan, dan kan het zijn dat de uroloog of physician assistant dit nog met u afspreekt. Dit geldt ook voor bloedonderzoek en urine. Als u bent ingeschreven voor de behandeling en alle vooronderzoeken zijn uitgevoerd, wordt de behandeling met de niersteenvergruizer ingepland. Er kan een wachttijd zijn.

Tijdens deze wachttijd vragen we u de polikliniek Urologie zo spoedig mogelijk te bellen als:

  • u op de geplande dag verhinderd bent;
  • uw gezondheidstoestand tijdens de wachtperiode verandert;
  • u opgenomen wordt in een ander ziekenhuis;
  • u in de tussenliggende tijd een steen uitplast;
  • blijkt dat u zwanger bent.
  • er iets veranderd in uw medicatie gebruik.

De polikliniek Urologie is te bereiken op T 088 753 13 80. Denkt u eraan om de urinekweek/ sediment tien dagen voor de opname in te leveren?

Voorbereiding

Welke voorbereidingen treft u thuis?

  • Regel van tevoren uw vervoer terug naar huis. U mag beslist niet zelf terugrijden en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen. U krijgt namelijk pijnstillende en rustgevende medicijnen toegediend.
  • Er moet iemand bij u in huis zijn als u weer thuis bent na de behandeling, zodat u de eerste avond en nacht niet alleen bent. Het is mogelijk dat u pijnklachten krijgt van passerende stukjes steen. Iemand moet u dan kunnen bijstaan, bijvoorbeeld wanneer u eventueel weer naar het ziekenhuis moet.

Bij de Sedatie Praktijk Specialist ontvangt u informatie over de noodzakelijke voorbereidingen die we u vragen te treffen. Als u medicijnen gebruikt die de bloedstolling vertragen, stopt u hier vóór de ESWL mee.

  • Marcoumar stopt u zeven dagen voor de ingreep.
  • Ascal, aspirine, plavix en persantin stopt u vijf dagen voor de ingreep.
  • Sintrom/acenocoumarol stopt u drie dagen voor de niersteenverguizing.
  • Een DOAC stopt u 2 dagen tevoren, dit zijn bijvoorbeeld medicijnen als Xarelto, Rivaroxaban of Lixiana

Als u twijfelt of u bepaalde medicijnen wel of niet mag innemen, overlegt u dit dan met de Sedatie Praktijk Specialist tijdens het gesprek of neem zonodig op een later tijdstip contact op met de SPS. Meer informatie staat in de folder Sedatie.

De dag van de behandeling

U wordt op de dag van de behandeling ‘nuchter’ in het ziekenhuis verwacht. Nuchter wil zeggen dat u vanaf de avond tevoren na 24:00 uur niets meer mag eten. Ook mag u niet roken. Tot drie uur voor de behandeling mag u wel heldere vloeistoffen zonder koolzuur, melk en suiker gebruiken. Koffie is alleen toegestaan zonder melk.

Uitzondering hierop is als u na 13:00 uur wordt opgenomen. Dan mag u een licht ontbijt nuttigen. Dit betekent een kopje thee zonder suiker en een beschuitje met jam. U mag ABSOLUUT geen melkproducten nuttigen.

  • Als u tabletten gebruikt in verband met uw suikerziekte, mag u die op de dag van behandeling niet innemen. Neem de tabletten wel mee naar het ziekenhuis. Na de behandeling mag u ze weer innemen.
  • Als u medicijnen gebruikt voor hartklachten, hoge bloeddruk en/of maagklachten, moet u deze op de ochtend van de behandeling om 07:00 uur wel innemen met een klein slokje water.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw oproepbrief
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee om uzelf te kunnen aanmelden of inschrijven in het ziekenhuis.
  • Uw verzekeringspapieren en legitimatie (omdat de mogelijkheid bestaat dat u voor een langere periode opgenomen wordt)
  • De medicijnen die u regelmatig gebruikt
  • Eventueel iets om te lezen

U meldt zich in Tergooi MC Hilversum bij de balie die met u is afgesproken.

Daar wordt u opgehaald door een verpleegkundige. U krijgt een operatiejasje aan, waarbij u uw eigen onderbroek aan houdt. U krijgt een infuus.

Zodra u aan de beurt bent, wordt u op een bed naar de behandelruimte gebracht. De Sedatie Praktijk Specialist komt met u kennismaken. Ook de arts-assistent/ physician assistant Urologie zult u daar ontmoeten.

De niersteenvergruizer

De niersteenvergruizer vergruist uw steen door middel van krachtige schokgolven. In het tafelblad is een ronde opening uitgespaard voor een waterballon. Op de bodem van deze ballon bevindt zich een schokgolfgenerator. De ballon wordt met gel erop tegen uw huid geplaatst. De drukgenerator maakt een drukgolf die zich concentreert op de steen. Om de steen goed te kunnen zien en de golven goed te kunnen richten, maken we gebruik van röntgendoorlichting of echogeleiding.

Als de steen moeilijk te vinden is via röntgendoorlichting, kan de arts een röntgencontrastvloeistof inbrengen om de steen beter in beeld te brengen. Bent u overgevoelig voor röntgencontrastvloeistof, meldt u dit dan tevoren aan de behandelend arts/ physician assistant.

Afhankelijk van de plaats van de steen kan de behandeling vragen we u op de rug of buik te gaan liggen. Tijdens het richten van de golven en de behandeling vragen we u zo stil mogelijk te blijven liggen en niet te praten. De positie van de steen kan anders veranderen en wordt niet goed meer vergruisd.

Het uiteenvallen van de steen in brokjes of zeer fijn gruis vindt vaak al tijdens de behandeling plaats. Maar dit kan ook in de weken daarna gebeuren. Tijdens de gehele behandeling krijgt u een sterke pijnstiller en een rustgevend middel toegediend. Als er iets is, steekt u dan voorzichtig uw hand omhoog. Wij komen dan naar u toe. Door de medicatie voelen de meeste patiënten betrekkelijk weinig pijn. Als u toch pijn voelt, meldt u dit dan. U kunt dan via het infuus extra medicijnen tegen de pijn krijgen. Soms wordt ook een antibioticum toegediend.

Duur van de ESWL-behandeling

De behandeling met de niersteenvergruizer zelf duurt een halfuur tot één uur. De totale duur van het verblijf in het ziekenhuis is ongeveer 3 uur.

Na de behandeling

  • U blijft nog enige tijd op de afdeling om bij te komen. Daarbij controleren we uw bloeddruk, pijnscore en temperatuur. Ook wordt de urine nagekeken op mogelijk steenmateriaal en bloed. Zo nodig wordt een uroloog op de afdeling geroepen.
  • U mag pas naar huis als alle controles goed zijn. Dit houdt in dat u gegeten, gedronken en geplast heeft, en niet misselijk, pijnlijk of duizelig bent.
  • Voordat u de afdeling verlaat, heeft u nog een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U haalt uw medicijnen bij de polikliniek apotheek en krijgt schriftelijke instructies . Uw begeleider haalt u hierna op van de afdeling. U mag de eerste avond en nacht niet alleen thuis zijn.
  • U mag, zoals eerder aangegeven, niet zelf naar huis rijden in verband met de sterke pijnstillers die u gehad heeft.
  • U krijgt u een recept mee voor pijnstillende middelen. Indien u een recept voor antibiotica heeft gekregen moet u de antibioticakuur afmaken.
  • Er kan bloed in de urine zitten, dit is normaal. Soms ziet u al kleine brokjes steen. Meestal neemt dit binnen 24 uur duidelijk af. Elke plas moet er minder roodgekleurd uitzien, maar soms kan het langer duren. Wij raden u aan de eerste dagen na de behandeling veel te drinken, twee tot drie liter per dag. Indien u koliekpijn heeft, kunt u beter minder drinken totdat de pijn weg is en pijnstillers innemen.

Opvang steengruis

Direct na de ESWL-behandeling begint u met het zeven van de urine. U kunt hiervoor een nylon theezeefje of een leeg koffiefilter gebruiken. Als u steengruis uitplast, moet u dit bewaren voor steenanalyse. Dit is nodig om de oorzaak van de steenvorming vast te stellen en herhaling te voorkomen.

Belangrijk!

Neemt u contact op met de polikliniek Urologie wanneer:

  • er fors bloedverlies optreedt dat langer dan 24 uur aanhoudt
  • de pijn, ondanks het gebruik van pijnstillers, blijft aanhouden
  • u meer dan 38,5 °C koorts heeft.

Na 16:30 uur neemt u contact op met de huisartsenpost, T 0900 93 59. De dienstdoende huisarts kan dan met de dienstdoende uroloog overleggen.

Controle

Drie tot zes weken na ontslag heeft u een poliklinische controleafspraak bij de uroloog/ physician assistant. U krijgt ook een afspraak bij de afdeling Radiologie voor een echografie, rontgen foto of CT-scan. Dit is nodig om na te gaan of de behandeling effect heeft gehad. U belt de dag na de behandeling met de polikliniek urologie om de afspraken in te laten plannen. Tijdens de controle krijgt u van de uroloog/ physician assistant de uitslag van het radiologisch onderzoek te horen. Het resultaat van een ESWL-behandeling kan soms pas na enige weken vastgesteld worden. Soms is een tweede of derde behandeling nodig.

Tot slot

Heeft u nog vragen over de behandeling met de ESWL, dan kunt u op werkdagen tussen
08:00 – 16:30 uur bellen met de polikliniek Urologie.

Contact

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Urologie

Vergruizing niersteen

51

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 02-05-2024