CT-onderzoek

CT-onderzoek

Informatie over het doel, de voorbereiding en de werkwijze bij een bijzonder radiologisch onderzoek.

CT betekent Computer Tomografie. Een CT-scanner is een modern röntgenapparaat dat met behulp van een computer (dwars-)doorsneden maakt van het menselijk lichaam. De hoeveelheid straling die u voor dit onderzoek ontvangt, is minimaal en wordt verantwoord geacht om tot een diagnose te komen.

CT scan

Doel

Het doel van een CT-onderzoek is inzicht te krijgen in de aard, de structuur, de ligging en de afmetingen van een orgaan of lichaamsdeel. Door bestudering van deze foto’s kunnen we wellicht de oorzaak van uw klachten vinden.

Afspraak

We verwachten u voor een CT-onderzoek op de afdeling Radiologie. Na overleg met uw arts heeft u ingestemd met een CT-onderzoek. Het is noodzakelijk dat u hiervoor een afspraak maakt op de afdeling Radiologie. Omdat de afspraken volgens een strak schema verlopen, verzoeken we u op tijd aanwezig te zijn. Helaas is het soms onvermijdelijk dat, bijvoorbeeld door een spoedgeval, uw onderzoekstijdstip verschuift. We hopen dat het u niet zal overkomen, maar vragen uw begrip mocht dit onverhoopt toch gebeuren.

Verhindering

Wilt u bij verhindering van uw afspraak altijd zo spoedig mogelijk contact met ons opnemen? Mogelijk kan een andere patiënt dan in uw plaats komen. Afdeling Radiologie: T 088 753 15 00.

Voorbereiding

U moet zich voor het onderzoek deels ontkleden. Slechts het gebied dat we onderzoeken moet vrij zijn van kleding (op een hemdje of shirtje na), sieraden, bril, haarspelden en dergelijke. Gemakkelijke kleding zoals een T-shirt is aan te raden.

Specifiek voorbereiding per onderzoek staat beschreven op de pagina van het onderzoek zelf.
Lees goed welke informatie voor u van toepassing is!

 CT-colonografie
 CT-onderzoek bloedvaten (angio)
 CT-onderzoek van de buikorganen (abdomen)
 CT-onderzoek hals en/of borstorganen (thorax)
 CT-onderzoek borst-buikorganen en hals (thorax/abdomen en hals)
 CT-onderzoek calciumscore (hart)
 CT-onderzoek kransslagaders (hart)
 CT-onderzoek hoofd, wervelkolom of ledematen
 CT-onderzoek nieren en blaas

Onderzoek

Het onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie. Het totale onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken gebied, ongeveer vijftien minuten en is pijnloos. De laborant helpt u in de juiste houding op de onderzoektafel en verlaat vervolgens deze ruimte. Hij of zij begeleidt en instrueert u gedurende het onderzoek van achter een raam. De onderzoektafel schuift door de opening van de CT-scanner tot het te onderzoeken gebied midden in de opening is geplaatst.

Tijdens het maken van de scans vraagt de laborant u zo stil mogelijk te blijven liggen. De onderzoektafel beweegt tijdens de scans. Soms vragen we u om tijdens het onderzoek even uw adem in te houden. Ook kan het nodig zijn dat u jodiumhoudend contrastmiddel toegediend krijgt via een tijdelijk infuus in de arm. Hiervan kunt u gedurende een paar minuten een warm gevoel krijgen. Als u zich tijdens het onderzoek ergens zorgen over maakt, meld het ons dan. Zodra het onderzoek is afgelopen, kunt u direct weggaan.

Belangrijk is dat u:

  • altijd een afspraak maakt
  • een geldig legitimatiebewijs meeneemt om uzelf te kunnen aanmelden of inschrijven in het ziekenhuis
  • de medicijnen mag innemen die u altijd gebruikt (met een slokje water), tenzij uw aanvragend arts aangeeft dat voor u een aanpassing noodzakelijk is
  • een (mogelijke) zwangerschap vooraf meldt (NB: Als u probeert zwanger te worden, heeft u alleen de tien dagen na de menstruatie de zekerheid dat u het niet bent!)
  • een allergie voor jodiumhoudend contrastmiddel aan uw behandelend arts meldt. Mogelijk heeft dit namelijk invloed op de voorbereiding op uw onderzoek. Meld het op de dag van het onderzoek ook aan de radiodiagnostisch laborant die het onderzoek bij u uitvoert.
  • na het onderzoek op eigen gelegenheid naar huis of uw werk kan gaan
  • uw sieraden zoveel mogelijk thuis laat
  • weet dat de radioloog het onderzoek beoordeelt en de uitslag naar de aanvragend arts stuurt: uw aanvragend arts brengt u op de hoogte van de uitslag
  • als u een injectie met jodiumhoudend contrastmiddel heeft gekregen, u twee liter drinkt binnen 24 uur na het onderzoek

Contact