Dyspnoe-score

Dyspnoescore

De dyspnoe-score noemen we ook wel de benauwdheidscore. Hoe benauwd bent u? Dat kunt u zelf het beste zeggen. Als u opgenomen bent op de afdeling Longgeneeskunde, vraagt de verpleegkundige u tweemaal per dag de benauwdheidsscore aan te geven. Door de benauwdheid die u ervaart een cijfer te geven, krijgen artsen en verpleegkundigen een goed inzicht in uw benauwdheid. Of het bijvoorbeeld minder erg of juist erger wordt. Hoe meer we weten over uw benauwdheid, hoe beter wij u kunnen behandelen.

Wat is een benauwdheidsscore?

Een thermometer is een betrouwbaar instrument om te meten of u koorts heeftEen instrument om uw benauwdheid te meten bestaat niet. U bent de enige die kan vertellen of u benauwd bent en hoe erg die benauwdheid voor u is. Het is soms lastig aan te geven hoe u uw benauwdheid ervaart. Uw benauwdheid een cijfer geven, kan daarbij helpen.

Waarom mijn benauwdheid meten?

Met behulp van de benauwheidsscore krijgen de verpleegkundigen en artsen meer inzicht in de voor- of achteruitgang van uw benauwdheid. Op deze manier kunnen we uw benauwdheid goed behandelen en maatregelen nemen om uw benauwdheid te verlichten.

Hoe meten we uw benauwdheid?

Tweemaal per dag vraagt de verpleegkundige u om uw benauwdheid een cijfer te geven. Een cijfer tussen 0 en 10. Een 0 betekent geen benauwdheid, een 10 de meest denkbare benauwdheid.

Score 1 tot 4

Als u uw benauwdheideen score van 1 tot 4 geeft, dan weet de verpleegkundige dat u op dat moment niet erg benauwd bent. De benauwdheid is voor u acceptabel. Het is niet noodzakelijk om direct maatregelen te nemen.

Score 5 tot 10

Als u erg benauwd bent, kunt u een cijfer geven tussen de 5 en de 10. De verpleegkundige vraagt dan aan u of er maatregelen genomen moeten worden om de benauwdheid te verminderen.

Kan ik een verkeerd cijfer geven?

U kunt geen verkeerd cijfer geven. Het gaat om de benauwdheid die u ervaart. Wel kan het zijn dat de benauwdheid op bepaalde momenten wisselt. Er zijn mensen die bijvoorbeeld tijdens bewegen benauwd zijn. Vertel dit dan aan de verpleegkundige en geef een cijfer aan die bewuste benauwdheidsbeleving.

Vragen

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Laat dit dan weten aan de verpleegkundige op de afdeling.

Contact