Longrevalidatie

Informatie over programma

Longrevalidatie

Longrevalidatie is een programma voor patiënten met een chronische longaandoening zoals COPD, astma, bronchiëctasieën of longfibrose die matige of ernstige klachten ervaren in het dagelijks leven, die beperkt worden door de benauwdheid en of recent een longaanval of ziekenhuisopname hebben doorgemaakt. Het longrevalidatieprogramma van Tergooi MC bestaat uit multidisciplinaire begeleiding, waarbinnen voorlichting, lichamelijke training, voedingsadviezen en psychosociale ondersteuning aan bod komen.

Bekijk het webinar over longrevalidatie met longarts Sylvia Hiep

Doel

Het doel van het programma longrevalidatie is uw kennis over uw longaandoeningen te vergroten, het leren herkennen van uw klachten en tijdig en juist om te gaan met deze klachten. Daarnaast is het doel om uw kracht en conditie te verbeteren, zodat u uw dagelijkse activiteiten kunt hervatten of makkelijker kunt uitvoeren. Daardoor zal de kwaliteit van leven verbeteren en kan een ziekenhuisopname worden voorkomen.

De intakeprocedure

De aanmelding vindt altijd plaats via de longarts.

Voor de start van het programma vindt er een longfunctietest, een maximale inspanningstest (fietsergometer) en een test van de spiermassa plaats op de longfunctieafdeling. Tijdens een intake gesprek met de longverpleegkundige wordt, de door u thuis ingevulde digitale vragenlijst besproken. Met deze vragenlijst onderzoeken wij de ernst van uw longklachten, in hoeverre u zich hierdoor beperkt voelt en de mate van aanpassing aan en acceptatie van uw klachten. Tijdens dit gesprek stelt zij samen met u een longaanvalplan op, worden er behandeldoelen opgesteld en wordt er gekeken of individuele begeleiding van andere zorgverleners gewenst is.

Al deze gegevens worden met het hele behandelteam besproken tijdens een multidisciplinair overleg (MDO), waarna de afdeling fysiotherapie contact met u zal op nemen voor een intakegesprek met de fysiotherapeut. In dit gesprek wordt het revalidatieprogramma op uw hulpvraag en individuele mogelijkheden afgestemd. Daarnaast worden er nog aanvullende inspanningstesten en spierkrachttesten gedaan, vervolgens start het revalidatieprogramma.

Longrevalidatieteam

Het programma wordt uitgevoerd door:

  • longarts
  • longverpleegkundige
  • fysiotherapeuten
  • diëtiste
  • ergotherapeut
  • maatschappelijk werker
  • psycholoog

Individuele begeleiding door de longverpleegkundige vindt standaard plaats. Het is ook mogelijk, indien nodig, individuele begeleiding te krijgen door de psycholoog, maatschappelijk werker, diëtist of ergotherapeut.

Wat kunt u verwachten

Een groot deel van het trainingsprogramma vindt plaats in groepsverband, waarbij ruimte is voor individuele begeleiding. Tijdens het programma krijgt u het volgende aangeboden:

  • duurtraining
  • spierkrachttraining
  • oefeningen om het slijm op te hoesten
  • ademhalingsinstructies
  • ontspanningsoefeningen

Aan het einde van de revalidatie kunnen wij u adviseren over uw vervolgtraject.

Fysiotherapie

Mensen met een chronische longaandoening kunnen op twee manieren reageren op een beperkte belastbaarheid. Meestal proberen mensen dezelfde activiteiten (op dezelfde manier) als voor de longaandoening uit te voeren. Het kost echter veel meer energie om op ditzelfde niveau te functioneren. Daardoor ontstaat overbelasting. Een andere manier van reageren op de beperkte belastbaarheid en de klachten die daarmee samenhangen is onderbelasting. Bij onderbelasten gaan mensen steeds minder doen, om op die manier vermoeidheid te vermijden. Deze mensen zijn vaak erg voorzichtig of bang zich teveel in te spannen. Het onderbelasten heeft echter hetzelfde effect op de beperkte belastbaarheid als het overbelasten; namelijk het nog slechter worden van de toch al beperkte belastbaarheid. Het verbeteren van het inspanningsvermogen en het vinden van een balans in de energieverdeling vormen daarmee een belangrijk onderdeel van het longrevalidatieprogramma.

Diëtist

De diëtist besteed tijdens de revalidatie aandacht aan een goede voeding en het bereiken of behouden van een goed lichaamsgewicht en of goede spiermassa. Hierbij maakt zij gebruik van de resultaten van de spiermassa metingen en stelt een individueel behandelplan op rekening houdend met uw wensen en omstandigheden.

Ergotherapeut

De behandeling door de ergotherapeut is erop gericht om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. Ergotherapeuten begeleiden mensen bij waar het in feite om gaat: op de best mogelijke manier leren leven met de longaandoening. Vermoeidheid speelt vaak een belangrijke rol bij longaandoeningen, een goede energieverdeling over de dag is dan van groot belang. De ergotherapeut geeft de cliënt inzicht in zijn belasting en belastbaarheid en geeft vervolgens advies en begeleiding in het vinden van een evenwicht hierin.

Maatschappelijk werker

Bij het maatschappelijk werk kunt u terecht voor hulp bij praktische zaken zoals hulp bij financiële-, werk- en woonproblemen, wanneer dit samenhangt met uw longaandoening. Een maatschappelijk werker biedt ook adviesgesprekken bij problemen als stress, eenzaamheid, relatieproblemen, seksueel en of huiselijk geweld of rouw die voortvloeien uit de longproblematiek. Ook kan maatschappelijk werk, in samenspraak met u, ervoor kiezen u door te verwijzen naar de psycholoog. Deze kan u dan nog steeds helpen met de praktische problemen.

Psycholoog

Behandeling van psychische klachten die samen hangen met uw longproblemen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een sombere stemming, angst bij benauwdheid of inspanning of acceptatie van uw beperkingen en of uw chronische longaandoening.

Informatie en voorlichting

Naast het trainingsprogramma vinden er vijf informatiebijeenkomsten in groepsverband plaats.

De behandeling van chronische longaandoeningen bestaat niet alleen uit het gebruik van medicijnen. Ook een gezonde manier van leven is belangrijk bij de behandeling. Hiervoor moet u vaak uw gedrag aanpassen, bijvoorbeeld door te stoppen met roken of meer te bewegen. Door een gezonde manier van leven kunt u uw ziektelast verminderen en uw kwaliteit van leven verbeteren. Voorlichting is een belangrijk onderdeel van de longrevalidatie, zo krijgt u niet alleen meer kennis over uw longaandoening, maar leert u ook wat u zelf kunt doen en wat u kunt verwachten van uw longaandoening en van de behandeling. Elke voorlichting vraagt van u een voorbereidende thuisopdracht en er wordt een actieve rol van u verwacht tijdens de bijeenkomsten. Ook is uw partner of zijn uw naasten van harte uitgenodigd om aan te schuiven bij deze bijeenkomsten. Twee horen meer dan één!

Daarnaast is er na afloop van de training regelmatig gelegenheid tot het stellen van vragen en lotgenotencontact.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is één van de belangrijkste onderdelen van de behandeling van patiënten met een chronische longaandoening. Tegelijkertijd kan het heel moeilijk zijn om te stoppen met roken.
Als u nog rookt en wilt starten met de longrevalidatie is het de bedoeling dat u naast het starten van de training stopt met roken. De longverpleegkundige in het ziekenhuis kan u hiervoor individueel begeleiden. Daarnaast bestaat op locatie Hilversum een training ‘Stoppen met roken’ in groepsverband. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar Het is tijd om te stoppen met roken.

Duur van het programma

Het revalidatieprogramma duurt 10 weken, waarbij u 2 keer per week traint. Er vindt een tussen- en een eindevaluatie plaats. Tussendoor vindt er zo nodig overleg plaats met de longarts en longverpleegkundige.

Vergoeding

De kosten van het longrevalidatieprogramma worden vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering.

Contact