Onderzoeksprogramma geriatrie

(Geheugenpoli)

Onderzoeksprogramma geriatrie (Geheugenpoli)

Geriatrie

Geheugenklachten geven vaak hinder in het dagelijks leven. Het is belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is. Als we de oorzaak weten, kunnen we er misschien iets aan doen. Ook geven we u tips hoe u het beste met uw geheugenklachten om kunt gaan. Geheugenklachten kunnen vele oorzaken hebben. De klachten kunnen bij uw leeftijd horen, ook een ziekte kan ervoor zorgen dat uw geheugen minder wordt.

Voor het onderzoeksprogramma geriatrie op de Geheugenpoli bezoekt u op één dag de geriater en medische psycholoog diverse onderzoeken en krijgt diverse onderzoeken, zoals bloedonderzoek, geheugentesten, bloedonderzoek en een CT-onderzoek van de hersenen. U hoeft maar één keer naar het ziekenhuis te komen en weet snel waar u aan toe bent.

Meenemen naar uw afspraak

  • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument) om uzelf te kunnen aanmelden of inschrijven in het ziekenhuis.
  • Overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit noemen we een ‘actueel medicatie-overzicht (AMO)‘. Dit krijgt u gratis bij uw apotheek.
  • Een begeleider die goed op de hoogte is van uw situatie. Dit kan een familielid zijn of iemand die u goed kent.
  • Heeft u een hoorapparaat of (lees)bril? Neem deze dan mee.
  • Neem de opgestuurde vragenlijsten mee. U kunt deze zelf invullen of samen met uw partner of ander familielid.
  • Een boek, handwerk of laptop om de wachttijd wat leuker te maken
  • Trek gemakkelijk zittende kleding aan.

Onderzoeksprogramma

Tijdens het onderzoeksprogramma krijgt u de volgende onderzoeken. De volgorde van de onderzoeken kan verschillen.

Onderzoek door de geriater

Allereerst maakt u kennis met de geriater. De geriater bespreekt met u uw geheugenklachten, uw medische voorgeschiedenis en uw medicijngebruik. Na dit gesprek volgt een onderzoek van de arts. Het gesprek en lichamelijk onderzoek vinden plaats in de artsenkamer op de afdeling. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Bloedonderzoek

We doen bij u bloedonderzoek, omdat afwijkingen in het bloed ons soms meer vertellen over de oorzaak van uw geheugenklachten. Zo kunnen een te traag werkende schildklier, nierfunctiestoornissen of vitaminetekort invloed hebben op uw geheugen. U hoeft niet nuchter te zijn voor deze bloedafname, u mag thuis gewoon ontbijten.

CT-onderzoek van de hersenen

Een CT-onderzoek van de hersenen brengt uw hersenen in beeld. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel onder een grote cameraboog. Het onderzoek doet geen pijn, u hoort alleen het geluid van de camera. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie en duurt ongeveer 5 minuten.

Geheugenonderzoek

Het geheugenonderzoek bestaat uit diverse tests om de aard en de ernst van uw klachten vast te stellen. We kijken niet alleen naar uw geheugen, maar ook naar andere hersenfuncties, zoals taal, aandacht, waarneming en uw vermogen om te plannen.
U beantwoordt een aantal vragen en voert korte opdrachten uit. Een medewerker van de afdeling Medische Psychologie neemt de test af. Gebruikt u een leesbril of gehoorapparaat? Neem die dan mee naar de Geheugenpoli.

Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling zelf en duurt ongeveer 1 uur.

Gesprek met begeleider

Thuis heeft u enkele vragenlijsten ingevuld. Aan de hand van deze vragenlijsten heeft de arts een gesprek met uw begeleider. Dit gesprek gaat over de problemen die uw begeleider bij u thuis heeft gesignaleerd. Uw begeleider en uw arts bespreken hoe die signalen kunnen samenhangen met  geheugenklachten.

Samen met het neuropsychologisch onderzoek (de eerdergenoemde tests) geeft dit gesprek belangrijke informatie over de aard en de ernst van uw geheugenklachten. Ook geeft dit inzicht in de eventuele zorg die u nodig heeft.

Dit gesprek vindt plaats op de afdeling en duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

Als alle onderzoeken klaar zijn, bespreken de specialisten die u hebben onderzocht de uitslagen van dat moment. Bij deze bespreking bent u zelf niet aanwezig.
Na dit overleg volgt een gesprek met u over de uitslag van de onderzoeken. Ook komen eventuele behandelings- of begeleidingsadviezen aan de orde.

Soms is het nodig nog aanvullend onderzoek te verrichten. Dit doen we altijd in overleg met u.

De uitkomst van het gehele onderzoek sturen we schriftelijk naar uw huisarts. Daarin staat ook ons advies over de zorg die eventueel in de toekomst nodig is.