Psoriasis

Wat is psoriasis?

Bij de aandoening psoriasis zie je vaak rode vlekken met dikke en schilferende plekken op de huid. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Ongeveer 1 tot 3 procent van de mensen in Nederland heeft psoriasis.

 

Normaal gesproken vernieuwt de huid geleidelijk. Oude huidcellen aan de buitenkant laten los en groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de te veel gemaakte cellagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen. De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak is nog niet bekend.

Wie krijgt psoriasis?

Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook baby’s en ouderen kunnen psoriasis krijgen. Er is duidelijk sprake van een familiaire aanleg: de kinderen of kleinkinderen van een psoriasispatiënt hebben een hogere kans om ook psoriasis te krijgen.

Sommige geneesmiddelen kunnen psoriasis uitlokken of verergeren. Bijoorbeeld bètablokkers, lithium of malariaprofylaxe.
Ook roken is een aanzienlijke risicofactor voor psoriasis, met name bij de variant psoriasis palmoplantaris (Andrews-Barber). Stoppen met roken kan bij psoriasis vermindering van de klachten geven.

Vormen van psoriasis

Psoriasis vulgaris (gewone psoriasis)

Heel typisch voor psoriasis zijn scherp begrensde, rode schilferende plekken aan de strekzijde van armen en benen. Vooral de knieën en ellebogen doen vaak mee. Dit is de meest algemene vorm en heet daarom psoriasis vulgaris oftewel: gewone psoriasis. Psoriasis op het behaarde hoofd komt hierbij vaak voor. Het lijkt soms op ‘roos’ maar de hoofdhuid is vaak veel roder en schilfert veel sterker.

Psoriasis guttata

Dit is ook een veel voorkomende vorm van psoriasis en wordt gekenmerkt door vele kleine, schilferende rode plekjes verspreid over het lichaam, alsof het druppeltjes zijn. (Guttae in het Latijn is betekend druppels)

Psoriasis inversa

In tegenstelling tot de gewone psoriasis waar de plekken aan de strekzijde van de armen en benen te vinden zijn, zien we bij psoriasis inversa juist plekken in de plooien. Bijvoorbeeld in de liezen, oksels en bij vrouwen onder de borsten. Psoriasis inversa is meestal niet schilferend: het zijn rozerode, glanzende plekken en meestal niet verdikt.

Psoriasis unguium

Vaak zijn ook de nagels/vingertoppen aangedaan. Kenmerkend zijn kleine putjes in de nagel. Bij ernstiger vormen ontstaat er ook een dikke eeltlaag onder de nagel die de nagelplaat optilt.

Psoriasis arthropathica

Bij alle beschreven vormen van psoriasis kunnen ook klachten ontstaan van pijnlijke gewrichten. Dit heet psoriasis arthropathica of artritis psoriatica. Dit zit vooral in de kleinere gewrichten zoals de handen en de voeten, maar kan ook juist in de onderrug stijfheid en klachten veroorzaken. Het is belangrijk om uw dermatoloog of huisarts te attenderen op het feit dat u ook last heeft van uw gewrichten. Deze kan dan beoordelen of u wellicht ook naar de reumatoloog moet.

Psoriasis pustulosis palmoplantaris (Andrews-Barber)

Deze bijzondere vorm van psoriasis betreft kleine, met pus gevulde blaasjes aan de handpalmen en/of voetzolen. De aandoening wordt vaker gezien bij rokers.

Behandeling van psoriasis

Er zijn verschillende soorten behandeling voor psoriasis. Elke behandeling is gericht op het onderdrukken van de symptomen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om psoriasis te genezen. Ruwweg kunnen we de behandelingen in drie groepen onderverdelen:

  • Lokale therapie met zalven, crèmes en lotions
  • Lichttherapie
  • Systemische therapie

We kunnen behandelingen uit de verschillende groepen soms ook combineren.

Lokale therapie met zalven, crèmes en lotions

Er zijn verschillende lokale therapiën mogelijk.

Corticosteroïden (‘hormooncrèmes’)

In de bestrijding van psoriasis wordt veelvuldig gebruik gemaakt van corticosteroïden. Deze corticosteroïden, die lijken op de hormonen die de bijnier maakt, zorgen voor een afname van de de ontsteking in de huid en afname van de dikte van de psoriasisplekken. Vaak lukt het om met sterkere corticosteroïden de huid vrijwel rustig te krijgen. Corticosteroïden worden verdeeld in verschillende sterkteklassen: van klasse 1 (licht) tot klasse 4 (zwaar). In de behandeling van psoriasis worden over het algemeen de zwaardere klassen gebruikt (klasse 3 en 4). Er zijn corticosteroïd zalven, crèmes, emulsies en lotions.

Nadelen van corticosteroïdtherapie: na langdurig gebruik hebben corticosteroïden minder effect (tachyfylaxie) en kan de huid dunner worden (atrofie).

Calcipotriol/betamethason (Dovobet®)

Dit is een combinatiepreparaat dat bestaat uit calcipotriol (vitamine D3) en bethamethason (corticosteroïd). Deze combinatie is vooral geschikt bij dikkere schilferlagen op de psoriasisplekken.

Salicylzuur

Salicylzuur maakt de overmatige schilfering los. Daardoor kan lokale therapie dieper in de psoriasis doordringen en beter werken. Salicylzuur wordt daarom vaak toegevoegd aan corticosteroïden.

Lichttherapie via UVB (Ultraviolet B)

Ultraviolet B is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Voor psoriasis is het goed te gebruiken. We gebruiken meestal UVB-lampen met golflengte 311 nm (TL-01, Philips). Lees meer over lichttherapie bij huidziekten

Voordelen:

  • Beproefde, effectieve behandelmethode; soms langdurige verbetering.
  • Bij uitgebreide psoriasis is het veel gemakkelijker dan smeren.
  • Kan eventueel in zwangerschap worden toegepast.

Nadelen:

  • Frequente lichtbehandelingen verhogen de kans op ontstaan van huidkanker op langere termijn.

UV-thuisbehandeling

Tegenwoordig is het mogelijk de UVB-therapie ook thuis te volgen. Dit geeft het voordeel de belichting uit te voeren op de momenten van de dag dat het u goed uitkomt. Niet iedere verzekeraar vergoedt deze therapie.

Systemische therapie

Bij ernstige vormen van psoriasis die niet met lokale middelen of lichttherapie verbeteren, kan uw behandelaar een systemische therapie voorstellen. Controle en begeleiding van deze therapie hoort altijd door uw Tergooi MC behandelaar te worden uitgevoerd. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Acitretine

Acitretine lijkt op vitamine A zuur en zorgt ervoor dat de huidcellen weer normaal uitgroeien.

Voordelen:

  • Eenvoudig in te nemen, over het algemeen één keer per dag.

Nadelen:

  • Zwangerschap streng verboden tot drie jaar na het staken van de acitretine. Acitretine is zeer schadelijk voor het ongeboren kind.
  • Tijdens de therapie kunnen droge lippen, huid en ogen ontstaan. Het bloed moet regelmatig worden onderzocht.

Ciclosporine

 Ciclosporine onderdrukt de immuunreactie die bij psoriasis een rol speelt.

Voordelen:

  • Eenvoudig in te nemen; snel werkend; meestal zeer effectief.

Nadelen:

  • Ciclosporine is maar gedurende een bepaalde tijd toe te passen, vanwege de bijwerkingen op nieren en bloeddruk. Na stoppen kan de psoriasis weer sterk opspelen.
  • Regelmatige controles van bloed en bloeddruk zijn noodzakelijk.

Fumaraat

Fumaraat is afgeleid van een stof die normaal in het lichaam aanwezig is. Fumaraten (dimethylfumaraat) kunnen als eerste keus systemische behandeling worden overwogen gezien de effectiviteit en het goede veiligheidsprofiel op de lange termijn.

Voordelen:

  • Geschikt voor psoriasis die te uitgebreid is voor toepassen van lokale therapie

Nadelen:

  • Opvliegers (ook bij mannen) en maagdarmklachten als mogelijke bijwerking.
  • Behandeling moet soms gestopt worden als fumaraat tot sterk verlaagd aantal lymfocyten (bepaald type afweer bloedcel) leidt.
  • Regelmatige labcontroles zijn nodig.

Methotrexaat

Dit geneesmiddel werkt door remming van de celdeling. Bij psoriasis is sprake van een toegenomen celdeling, die door de methotrexaat kan worden genormaliseerd. Lees meer over Methotrexaat bij psoriasis.

Voordelen:

  • Eenvoudig in te nemen, over het algemeen één keer per week, in combinatie met foliumzuur 1 à 2 dagen later.

Nadelen:

  • Niet tijdens zwangerschap te gebruiken.
  • De kwaliteit van het zaad bij mannen die methotrexaat gebruiken is verminderd en het is beter om dan geen kinderen te verwekken.
  • Remming van de aanmaak van bloedcellen in het beenmerg is mogelijk waardoor je weerstand afneemt.
  • Leverfunctiestoornissen.
  • Onderzoek van het bloed is geregeld nodig.

Biologics (biologische geneesmiddelen)

De laatste ontwikkeling in de behandeling van psoriasis zij de zogenoemde ‘biologics’. Sinds 2004 kunnen biologics ook worden voorgeschreven voor ernstige psoriasis. Uw behandelaar kan deze middelen onder bepaalde voorwaarden voorschrijven wanneer andere systemische therapieën (zoals lichttherapie en methotrexaat) al zijn geprobeerd. Deze middelen zijn erg duur en remmen in principe ook de afweer. U blijft dan ook onder controle bij uw behandelaar in Tergooi MC. Het geneesmiddel wordt toegediend door middel van een injectie die (na oefening en begeleiding) door de patiënt zelf of iemand uit zijn/haar omgeving kan worden gegeven.

Apremilast

Apremilast is een afweeronderdrukkend medicament in tabletvorm dat ontstekingsstoffen remt die bij psoriasis zijn betrokken. Dit middel is erg duur en wordt alleen overwogen bij ernstige psoriasis als lichttherapie en andere systemische behandelingen onvoldoende helpen.