Lichttherapie

bij huidziekten

Lichttherapie bij huidziekten

Ter voorbereiding op uw behandeling, informeren we u met deze patiënteninformatie over de gang van zaken rondom lichttherapie bij huidziekten. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie voor u op een rij.

 

Heeft u na het lezen van deze patiënteninformatie nog vragen? Onderaan deze pagina vindt u de contactgegevens van de afdeling. De medewerkers van de afdeling Dermatologie of uw behandelaar beantwoorden uw vragen graag.

Algemeen

Lichttherapie is een behandeling met ultraviolet licht. Mensen met chronische huidaandoeningen, vooral met psoriasis of eczeem, kunnen hier baat bij hebben. De precieze oorzaak van deze aandoeningen is nog niet bekend en ze zijn niet te genezen. Gelukkig zijn ze vaak wél goed te behandelen.

De behandeling

Zalven

De behandeling van psoriasis of eczeem start meestal met zalven. Voorbeelden zijn hormoonzalven en zalven op basis van vitamine D. Bij sommige mensen helpt smeren echter onvoldoende. Behandeling met licht kan dan zinvol zijn.

Licht

Veel mensen met huidaandoeningen merken een duidelijke verbetering van hun huid onder invloed van zonlicht. Zo komen velen na een zonnige vakantie met een ‘gave’ huid terug. Het positieve effect hiervan is soms wel een half jaar merkbaar. Psoriasis en eczeem zijn echter chronische aandoeningen die helaas na enige tijd vanzelf weer actiever kunnen worden. In deze folder bespreken we de lichttherapie die gebaseerd is op de positieve effecten van zonlicht op deze huidaandoeningen.

Lichttherapie

Lichttherapie maakt gebruik van het werkzame deel van het zonlicht, namelijk ultraviolet licht (UV-licht).

Vormen van lichttherapie

Er zijn twee soorten UV-licht voor behandeling van huidziekten: UV-A en UV-B. Met name UV-B is belangrijk bij behandeling van huidziekten. In Tergooi MC beschikken we over de mogelijkheid van behandeling met UV-B licht in een cabine. De lichtcabine is een soort zonnebank waarin u rechtop staat. U staat (bijna*) geheel ontkleed in de cabine. U kunt de cabine altijd van binnen uit openduwen.

Bijwerkingen

Het is bekend dat langdurige blootstelling aan UV-licht een versnelde veroudering van de huid en huidkanker kan veroorzaken. Ook langdurige lichttherapie kan de risico’s hierop verhogen. We streven er natuurlijk naar deze risico’s zo veel mogelijk te beperken. Vertel het uw behandelaar of de assistente als u ongewone plekjes op uw huid opmerkt. Lichttherapie is niet hetzelfde als een zonnebank. Bij lichttherapie is de samenstelling van het licht anders en de kuur wordt meer geleidelijk en gecontroleerd opgebouwd.

Bij de behandeling kan lokale huidreactie optreden. Het is normaal dat u na de belichting het gevoel heeft dat u een beetje bent verbrand. Als dit gevoel langer dan 24 uur aanhoudt, meld dit dan aan de assistente. Het belichtingsschema kan dan worden aangepast.

Praktische informatie

Het eerste bezoek

Het eerste bezoek duurt ongeveer 15 minuten. De assistente stelt u enkele vragen. Zij neemt onder andere uw gezondheidstoestand en uw medicijn- en zalfgebruik met u door. Ook geeft zij u praktische informatie. Er is uiteraard altijd gelegenheid om vragen te stellen. Tijdens het eerste bezoek vindt ook de eerste belichting plaats.

Kuur

U krijgt de lichttherapie in de vorm van een kuur. Dat betekent dat u twee keer per week naar het ziekenhuis komt voor de lichttherapie, meestal gedurende twee tot drie maanden (afhankelijk van het resultaat). De meeste mensen krijgen maximaal één of twee lichtkuren per jaar. De eerste behandeling duurt minder dan een minuut. Daarna verlengen we de behandeling geleidelijk tot een maximum van ongeveer tien minuten.

Richtlijnen behandeling

We streven naar een optimale veiligheid en een zo goed mogelijk behandelresultaat. U kunt daar zelf aan bijdragen door onderstaande adviezen op te volgen:

  • Houd u precies aan het voorgeschreven aantal behandelingen per week. Het is erg belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt. Het resultaat vermindert anders aanzienlijk.
  • Vóór de belichting mag u geen zalf of crème gebruiken omdat dit het effect van de belichting kan beïnvloeden.
  • Tijdens de lichtbehandeling draagt u een kunststof zonnebrilletje om uw ogen te beschermen. Het brilletje is bij de lichtcabines op de poli aanwezig.
  • U neemt in de lichtcabine altijd dezelfde houding aan en staat in het midden van de cabine;
  • Gebruik ná de behandeling steeds een neutrale zalf of crème: zo voorkomt u dat uw huid uitdroogt. Heeft u geen zalf of crème in gebruik, vraag dan de assistente om advies.
  • Mannen moeten bij iedere belichting een sok, washandje, dan wel een stuk buisverband om de geslachtsdelen dragen, behalve als de aandoening op de geslachtsdelen zit.*
  • Bent u wat verbrand, dan raden we u aan om na de belichting met een neutrale crème of zalf te smeren. Crème is vloeibaarder en wordt sneller opgenomen door de huid. Zalf op basis van vaseline is vettiger en houdt de huid langer vochtig.
  • Tijdens de kuur mag u niet zonnebaden of gebruik maken van zonnebank, hoogtezon of solarium.
  • Heeft u nieuwe medicijnen gekregen? Geef dit dan aan de assistente door.

Neem altijd contact op als u:

  • koorts of een koortslip heeft;
  • medicijnen bent gaan gebruiken die lichtovergevoeligheid als bijwerking kunnen hebben (bijvoorbeeld diverse antibiotica);
  • bent verbrand;
  • bent verhinderd.

Tot slot

Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met de beste zorg te omringen en uw bezoek aan het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.Heeft u na het lezen van deze patiënteninformatie nog vragen? Neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Dermatologie, T 088 753 11 20.