Uroflowmetrie

plastest

Plastest (uroflowmetrie)

Bij een plastest onderzoeken we de urinestraal. Dit noemen we een uroflowmetrie. U plast op een toilet met apparatuur die het volgende meet:

  • de hoeveelheid urine die u uitplast
  • de tijdsduur: hoelang u erover doet om uw blaas te legen
  • de kracht van de urinestraal
  • de manier waarop u de urine uitplast

Voorbereiding op uw afspraak

Kom met een volle blaas

Om uw plaspatroon te kunnen registreren is het belangrijk dat u met een volle blaas naar het ziekenhuis komt. Wat is een volle blaas? Als u aandrang voelt en thuis normaal gesproken naar het toilet zou gaan, is uw blaas voldoende gevuld. Spaar uw urine niet uren op: het is  niet de bedoeling dat u met een overvolle blaas in het ziekenhuis komt. Maar ook: plas niet thuis kort voordat u naar het ziekenhuis gaat. U weet zelf het beste wanneer en om de hoeveel tijd meestal aandrang krijgt om te plassen. Hou daar rekening mee op de dag dat u op de polikliniek Urologie komt voor de plastest.

Onderzoek

U plast in een apart kamertje in een trechter. Voor vrouwelijke patiënten plaatsen we een bril op de trechter zodat u kunt zitten. Het trechtervormig toilet is verbonden met registratieapparatuur. Vertel na de plastest of het plassen op het testtoilet vergelijkbaar was met de manier waarop het thuis ook gebeurt. De assistent meet hierna met echoapparatuur of u volledig bent uitgeplast. Dit noemen we een residumeting.

Uitgebreider onderzoek

Als de uroloog ook de spierkracht van uw bekkenbodemspieren en kringspieren wil meten, dan gebeurt het volgende:

  • We brengen 3 elektroden aan op de registratieapparatuur.
  • Eén elektrode plaatsen we boven de bilnaad, de andere twee achter op uw billen. Hiermee registreren we de elektrische activiteit van uw bekkenbodem- en kringspieren.
  • Als u daarna uitplast in de trechter, kunnen we vaststellen of uw bekkenbodemspieren volledig ontspannen zijn geweest.
  • De assistent meet hierna met behulp van echoapparatuur of u volledig hebt uitgeplast. Dit noemen we de residumeting.

Uitslag

De uroloog bespreekt tijdens uw volgende afspraak de uitslag van het onderzoek.

Contact