Voeding bij zwangerschapsdiabetes

Voeding bij zwangerschapsdiabetes

Het uitgangspunt van een dieet bij zwangerschapsdiabetes is een gezonde basisvoeding met voldoende voedingsstoffen voor moeder en kind. Het doel is om normale bloedglucosewaarden te bereiken bij een volwaardig eetpatroon. Dat kun je bereiken door een evenwicht te vinden tussen het aantal koolhydraten dat je eet en de mate waarin je beweegt. Het advies is om minstens vijf dagen per week een halfuur te bewegen.

Waar bestaat voeding uit?

Alles wat we eten valt in één van de volgende groepen:

  • koolhydraten;
  • vetten;
  • eiwitten.

Koolhydraten en vetten zijn de brandstoffen in de voeding. Eiwitten zijn vooral nodig als bouwstof. Bij zwangerschapsdiabetes spelen de koolhydraten een grote rol.

Koolhydraten

Koolhydraten dienen net als vetten als energiebron voor ons lichaam. Koolhydraten is een verzamelnaam voor:

  • Zetmeel: dit zit in brood, aardappelen, rijst, couscous, peulvruchten, macaroni en andere deegwaren.
  • Melksuiker (lactose): dit zit in alle soorten melkproducten, ook de ongezoete soorten zoals melk, karnemelk, yoghurt en kwark.
  • Vruchtensuiker (fructose): dit zit in fruit, vruchtensappen en vruchtenmoes, ook de ongezoete soorten.
  • Suiker uit de suikerpot: dit komt voor in koek, gebak, ijs, snoep, drop et cetera.

Je kunt het beste de koolhydraten die je eet goed over de dag spreiden: In drie hoofdmaaltijden en drie tot vier keer iets tussendoor. Een tussendoortje kan zijn: een snee brood, een portie fruit of een melkproduct. Je kunt het beste ongeveer anderhalf tot twee uur tussen de maaltijden/eetmomenten aanhouden.

Tips voor de maaltijden

  • Broodmaaltijd: Kies hartig beleg op/bij het brood: magere kaas of vleeswaren, pindakaas, salades, sandwichspread, olijven, tapenade, vis et cetera. Halvajam kan ook, maar met mate.
  • Warme maaltijd: Neem bij de warme maaltijd slechts één zetmeelproduct: aardappelen óf rijst of pasta of couscous of bakbanaan of bonen/peulvruchten óf kleine roti óf brood. U kunt een halve pizza met salade nemen. Neem weinig pindasaus en appelmoes.
  • Tussendoortjes: Vermijd zoveel mogelijk de zoete tussendoortjes: chocolade, taart, koekjes, nagerechten met suiker. Een (klein) stukje mag. Een hartig belegde boterham mag wel, of een portie fruit, maar neem geen twee porties fruit tegelijk.
  • Drinken: Kies drinken zonder suiker: water, kruidenthee, lichte thee of koffie (met mate). Ongezoet of vers vruchtensap bevatten vruchtensuikers en zijn geen goed alternatief voor frisdrank. Gebruik niet meer dan vier glazen met een zoetstofbevattende drank per dag.

Voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor een goede botopbouw van je kindje. Het zorgt dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. Je kunt tijdens de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag innemen.

Calcium

Calcium is ook belangrijk voor een goede botopbouw van je kindje. Je krijgt voldoende calcium binnen als je 450 milliliter aan melkproducten (twee of drie glazen melk) en anderhalf plak kaas per dag neemt.

Ijzer

IJzer is nodig om de kans op bloedarmoede te voorkomen. Je krijgt genoeg ijzer binnen door bijvoorbeeld volkorenbrood te eten en vlees of een vleesvervanger met toegevoegd ijzer. Als je bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten eet, zoals groente en fruit, neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.

Let op met Vitamine A

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Een zwangere vrouw mag daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, tenzij je vaak lever(producten) eet of vitamine A supplementen slikt. Daarom is het belangrijk om die producten niet te nemen. Een keer een boterham met leverworst of leverpaté kan wel, maar neem dan maximaal één boterham op een dag.