Bloeddruk meten aan armen/enkels
Belangrijk vooraf
- Kort voor aanvang van het onderzoek mag u zich niet inspannen. Dus bijvoorbeeld niet fietsen of lopen. Dit heeft een negatieve invloed op de onderzoekresultaten. Zorg dat u circa tien minuten vóór de start van het onderzoek aanwezig bent.
- Doe gemakkelijke kleding aan en laat kostbaarheden thuis.
- Het onderzoek doet geen pijn. U kunt na het onderzoek gewoon op eigen gelegenheid naar huis en uw werkzaamheden hervatten.
- Familieleden en begeleiding mogen niet mee de onderzoekskamer in.
Onderzoek
Bij dit onderzoek meten we op verschillende plaatsen de bloedstroom in de slagaders. We gebruiken hiervoor een kleine transducer. Dit is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Ook meten we de bloeddruk van beide bovenarmen en enkels. Om die bloeddruk te meten wikkelen we banden om uw armen en enkels. Daarna pompen we die op. Dit doet geen pijn, maar kan wel een wat knellend gevoel geven. Tijdens het onderzoek ligt u plat op uw rug. Dit is belangrijk om betrouwbare resultaten te krijgen.
We kunnen het onderzoek uitbreiden met een inspanningstest en/of een teendrukmeting. De vaatlaborant beslist tijdens het onderzoek of dit nodig is. Het onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. Dit is inclusief een eventuele inspanningstest en teendrukmeting.
Inspanningstest
Eerst meten we uw bloeddruk in rust. Daarna laten we u inspannen en meten we opnieuw. Er zijn 2 soorten inspanningen. Een inspanningstest waarbij u na de rustmeting maximaal 250 meter wandelt op een loopband. Dit is ongeveer vijf minuten. Hierna wordt opnieuw uw bloeddruk gemeten. Bij de andere inspanningstest duwt u na de rustmeting twee minuten lang met de voet een gewicht van vier kilo weg. Hierna doen we weer enkele bloeddrukmetingen. Welke inspanningstest u heeft, is afhankelijk van uw klachten of de kamer waar u staat gepland.
Teendrukmeting
Bij de teendrukmeting ligt u plat op uw rug. Om betrouwbare onderzoeksresultaten te krijgen, is het belangrijk dat u stilligt. De vaatlaborant plakt een klein lichtcelletje op uw huid en doet een bloeddrukbandje om uw teen. Hiermee meten we de bloedstroom en de bloeddruk in uw teen. Als we tijdens deze meting geen goed signaal krijgen kunnen we uw voet(en) even opwarmen.
Na het onderzoek
De uitslag van het onderzoek sturen we naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt met u ook de uitslag. De laborant die het onderzoek uitvoert, mag u geen uitslag meegeven.