Wensen rond palliatieve zorg

Wensen rond palliatieve zorg

Er kan een moment komen dat helemaal beter worden niet meer mogelijk is. De ondersteunende zorg die we dan bieden, heet palliatieve zorg. Het doel is dan om de kwaliteit van uw leven zo goed mogelijk te behouden en te verbeteren. Belangrijk is dat we weten wat uw wensen zijn rond deze zorg en behandeling. Dit kunt u in een gesprek aangeven. Dit gesprek is onderdeel van palliatieve zorg en heet ook wel Advance Care Planning (ACP) of proactieve zorgplanning. Hieronder leest u wat palliatieve zorg is en wat u kunt verwachten tijdens dit gesprek.

Wat is palliatieve zorg?

Het kan zijn dat genezen niet meer mogelijk is. Tegelijkertijd kunt u mogelijk nog wel een tijd leven met uw ziekte. Afhankelijk van uw ziekte kan dit weken, maanden of jaren zijn. De zorg gaat op dat moment niet meer over genezen, maar om de kwaliteit van uw leven. De ondersteunende zorg die we dan bieden, noemen we palliatieve zorg.

Gesprek over wensen rond zorg en behandeling (ACP)

Wat vindt u belangrijk in deze periode van uw leven. Het is belangrijk dat u nadenkt over uw wensen en dit bespreekt met uw familie. Uw arts kan u vertellen welke mogelijkheden er zijn om u zo goed mogelijk en naar uw wensen te ondersteunen. Dit gesprek noemen we het ACP-gesprek.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op het gesprek sturen we u een vragenlijst. In deze vragenlijst staan vragen over de kwaliteit van uw leven en mogelijke beslissingen. Door deze vragenlijst in te vullen, kunt u zich goed voorbereiden op het gesprek.

Uw behandelend arts of huisarts bespreekt daarna met u uw wensen rond de zorg en behandeling die u krijgt. Uw wensen leggen we vast in uw zorgplan. Zo kunnen uw zorgverleners rekening houden met uw wensen. U houdt de regie: op uw verzoek kunnen we uw wensen en uw plan altijd aanpassen.

Met wie voert u het gesprek?

Nadat u met uw behandelend arts dit onderwerp hebt besproken en een folder hebt meegekregen, neemt een verpleegkundige van het palliatief team telefonisch contact met u op. U kunt dan aangeven of u dit gesprek wilt en met wie u dit wilt voeren. Dit kan uw huisarts of uw behandelend arts zijn.
U kunt ook zelf bij uw behandelend arts aangeven dat u graag een ACP-gesprek wilt. Uw behandelend arts geeft dit dan door aan een verpleegkundige van het palliatief team.

Gesprek met uw huisarts

Wilt u dit gesprek voeren met uw huisarts? Laat de verpleegkundige dit dan weten. Neem dan zelf contact op met uw huisarts om een afspraak te maken. Wij vragen u en uw huisarts of u de uitkomsten van dit gesprek met uw behandelaren in het ziekenhuis wilt delen. Uw wensen en voorkeuren zijn dan bekend bij uw behandelend arts in het ziekenhuis.

Gesprek in het ziekenhuis

Kiest u voor een gesprek in het ziekenhuis? Dan maken wij een afspraak met u op de polikliniek. In dit geval vragen we u of we uw wensen en voorkeuren met uw huisarts mogen delen.

Het is prettig als u iemand meeneemt naar het gesprek. Zolang de coronamaatregelen gelden, krijgt u hiervoor een bezoekerskaart van het ziekenhuis, zodat u samen kunt komen.

Het gesprek duurt ongeveer een uur. De verpleegkundige van het palliatief team voert met u het eerste deel van het gesprek. Het palliatief team heeft hier veel ervaring mee. Aan de hand van het vragenformulier dat u ingevuld heeft, gaat de verpleegkundige met u praten. Dit deel van het gesprek duurt ongeveer 40 minuten. Dan sluit uw behandelend arts aan. Samen bespreekt u welke afspraken u wilt maken rondom uw behandelwensen. U hoeft niet over alles meteen al een beslissing te nemen. U kunt ook een vervolggesprek inplannen op de polikliniek of met uw eigen huisarts. Sommige mensen vinden dit prettig.

Als u het gesprek in het ziekenhuis heeft gevoerd, leggen we uw wensen vast in uw plan. Als u hiervoor toestemming geeft, informeren we ook uw huisarts over dit gesprek en de afspraken die we samen gemaakt hebben.

Nieuw voor het ziekenhuis

Deze manier van gesprekken voeren is nieuw in Tergooi MC. Wij kijken hoe wij deze zorg en gesprekken zo goed mogelijk kunnen organiseren. Wij evalueren deze vorm van zorg en sturen bij waar nodig. Het kan zijn dat u we u vragen naar uw ervaring met het palliatief team en het gesprek over uw zorg- en behandelwensen. Als u opmerkingen of tips heeft, geef deze dan door aan uw behandelend specialist of de verpleegkundige van het palliatief team. Uw ervaring helpt ons.

Meer informatie

Op internet vindt u verschillende websites die meer informatie geven over advanced care planning (ACP) en palliatieve zorg, bijvoorbeeld: www.ikwilmetjepraten.nu en levenseinde.patientenfederatie.nl.