Ooglidchirurgie bij dermatochalazis

Ooglidchirurgie bij dermatochalazis

Als er een overschot aan huid op de oogleden zit, heet dat dermatochalazis. De grootste oorzaak is veroudering van de huid. Dit kan irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken. Een operatie biedt dan vaak uitkomst.

 

Het goed functioneren van de ogen hangt mede af van de positie en functie van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk. In de meeste gevallen kan uw eigen oogarts de ingrepen het beste zelf doen. Voor niet veel voorkomende of ingewikkelde operaties verwijst uw oogarts u zo nodig naar een in ooglidchirurgie gespecialiseerd centrum.

Oorzaak

De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Dit wordt mede veroorzaakt door het verdwijnen van de elastine vezels. Een gering teveel aan huid in de oogleden is alleen cosmetisch storend. Wanneer de huid echter over de ooglidrand hangt, veroorzaakt dit functionele beperkingen van het bovenste gezichtsveld. Ook kan vet uit de oogkas naar voren komen door verslapping van het onderhuidse bindweefsel. Veroudering veroorzaakt soms een lagere positie van de wenkbrauw. Dit kan van invloed zijn op het resultaat van de correctie, het is dan soms noodzakelijk dit ook te corrigeren.

Voorbereiding

Pijn

In het algemeen geeft de operatie niet veel napijn. Het is daarom doorgaans niet nodig om van tevoren een pijnstiller in te nemen.

Medicijngebruik

Hieronder volgt een lijst met medicijnen die u niet mag gebruiken als u een ooglidoperatie ondergaat onder plaatselijke verdoving. Hierdoor kunnen tijdens of na de operatie bloedingen ontstaan. Het is belangrijk dat u eerst overlegt met uw huisarts of specialist die het bloedverdunnende medicijn heeft voorgeschreven óf u het gebruik van dit medicijn mag stoppen. Wanneer u niet met de bloedverdunners mag stoppen, moet u dit met uw oogarts overleggen.

Sintrom (acenocoumarol) en marcoumar

  • Het gebruik van sintrom (acenocoumarol) moet u 5 dagen vóór de ingreep stoppen en mag u 3 dagen na de ingreep weer starten.
  • Het gebruik van marcoumar moet u 7 dagen vóór de ingreep stoppen en mag u drie dagen na de ingreep weer starten.

Ook de onderstaande medicijnen kunnen aanleiding geven tot bloedingen:

acenterine, acetosal-codeine, acetyl, acetylsalicylzuur, het combinatiemedicijn acetylsalicylzuur/paracetamol, adiro, antigrippine, apac, apacod, ascal, aspirine, aspirine C, aspro, benortan, carbasalaatcalcium, ­chefarine 4, daro kiespijntabletten, darosal, dispril, dolviran, durasil, duvium/enterosalicyl, enterosarine, libradol, Meenk grieppoeders, Meenk kiespijnpoeders, natriumsalicylaat, rheumin, rhonal, sinaspril, spalt, synthol, togal, Witte Kruis poeders.

Het gebruik van bovenstaande geneesmiddelen moet u 10 dagen vóór de ingreep stoppen en mag u 3 dagen na de ingreep weer starten.

Operatie

  1. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten.
  2. De oogarts tekent het teveel aan huid en vet op de huid af en verwijdert het daarna.
  3. De wond sluit hij/zij met een niet-oplosbare hechting.

Na de operatie

  • Na de operatie krijgt u een afspraak om een week later deze hechting te laten verwijderen.
  • Na de operatie kan het oog soms tijdelijk wat slechter sluiten. Hierdoor kan een gevoel van irritatie of zanderigheid optreden, eventueel kan uw oogarts u kunsttranen voorschrijven.
  • Het litteken van de operatie valt weg in de huidplooi.

Complicaties

  • Een kleine asymmetrie in de hoogte van de huidplooi of de littekens kan voorkomen.
  • Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Echter, ook aan deze operaties is een zeker risico verbonden.
  • Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel.
  • Littekens en infecties treden zeer zelden op.

Waarschuwing

De eerste twee weken na de ingreep kunt u beter niet sporten of zware, lichamelijke werkzaamheden verrichten. Wanneer u na een ooglidoperatie merkt dat het oog naar voren komt of dat u zeer slecht gaat zien, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met uw oogarts, of ga direct naar het ziekenhuis!

Tot slot

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing.

Deze folder is tot stand gekomen onder redactie van de commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)(2011). www.oogheelkunde.org

Onze wachttijden

Behandelingen

Wachttijd in dagen

Oogheelkunde

Ooglidcorrectie

28

Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.

Update: 24-04-2025