Docudrama

'Achter gesloten ogen'

18 februari 2021

‘Achter gesloten ogen’ laat zien wat een coronapatiënt ziet en ervaart op de COVID IC

Achter gesloten ogen: docudrama over coronapatiënten op de IC

Met gepaste trots presenteert Tergooi het docudrama ‘Achter gesloten ogen’ van onze collega Angelique Titulaer. ‘Achter gesloten ogen’ is een docudrama en gaat over een vrouw die na besmetting met het coronavirus op de Intensive Care belandt.

 

De film toont de onvoorstelbare impact op de patiënt, die de ziekte en behandeling op haar heeft. Het gaat over het machteloze gevoel en uiteindelijk het gevoel van overgave vlak voor het starten van de beademing op de IC. Ofwel het loslaten van de touwtjes van het leven. Momenten van lichte bewustwording worden afgewisseld met delier. Ze lijkt een gevangene in een enge wereld van wazige beelden, schimmen en geluiden.

Tijdens het terugkomen in de werkelijkheid heeft ze het idee een tijd niet geleefd te hebben. Ze weet van dingen niet of ze echt gebeurd zijn. Het besef komt met flarden terug. Pas dan begint ze te beseffen dat haar leven aan een zijden draadje gehangen heeft.

Achtergrond informatie

De film is gefilmd vanuit het perspectief van de IC patiënt. De camera lag als het ware direct naast het hoofd van de patiënt. Het gaat om reële beelden met Intensivisten en IC verpleegkundigen op de Intensive Care van ziekenhuis Tergooi. De film laat zien wat een coronapatiënt ziet en ervaart op de COVID IC en is gebaseerd op ervaringen van ex IC patiënten. Wat zien ze? Wat denken ze? Hoe beleven ze dingen? Wat maken ze mee? Er is amper geacteerd, het betreft reële situaties. De film wordt ondersteund door een denkstem, die is ingesproken door een stemactrice.

Waarschuwing: deze film bevat schokkende beelden.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief