Onze

adviezen

Onze adviezen

Als cliëntenraad adviseren wij de raad van bestuur en soms ook de raad van toezicht van Tergooi MC. Dat doen we op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Hierin staat dat een cliëntenraad gevraagd en ongevraagd advies mag geven en dat een cliëntenraad instemming geeft bij belangrijke beslissingen die het ziekenhuis neemt.

Voorbeelden van onze adviezen

De Patiënt Effect Rapportage

Op initiatief en advies van de cliëntenraad heeft Tergooi MC de Patiënt Effect Rapportage (PER) ingevoerd. Bij elk beleidsvoorstel worden nu de effecten voor cliënten in kaart gebracht, zowel de positieve als de negatieve. De PER vergroot het bewustzijn van de praktische betekenis van een bepaald besluit en helpt de cliëntenraad om weloverwogen te adviseren, dan wel in te stemmen.

De cliëntenraad mag de raad van bestuur van Tergooi MC gevraagd en ongevraagd advies geven.

Bezoektijden

De raad van bestuur heeft de cliëntenraad gevraagd om in te stemmen met een wijziging van de bezoektijden. Het idee is om na de coronacrisis en als de reguliere zorg is hersteld de bezoektijden te verruimen: van 10:00 – 12:30 uur en van 14:30 – 20:00 uur. De aanwezigheid van naasten helpt namelijk bij het sneller herstellen en bespoedigt het ontslag uit het ziekenhuis. Omdat de patiënt zich fysiek veilig voelt met familie om zich heen, kan de verruiming van de bezoektijden ook bijdragen aan het verlagen van de werkdruk voor de verpleegkundigen. In verband met de huidige meerpersoonskamers hanteren we een maximum van twee bezoekers per patiënt. In het nieuwe ziekenhuis zijn alle kamers voor één persoon, het voorstel is om dan (in 2023) de bezoektijden te verruimen: van 09:00 tot 21:00 uur.

De cliëntenraad heeft ingestemd met het voorgenomen besluit om de bezoektijden te verruimen vanaf het moment dat de coronacrisis achter de rug is. Wel met de kanttekening dat er geen continue stroom van bezoekers ontstaat. Hoewel er een maximum van twee personen geldt, kan het tot onrust leiden als bezoekersduo’s elkaar afwisselen.

Monitoren op afstand

De raad van bestuur heeft de cliëntenraad om advies gevraagd over het monitoren op afstand van de bloeddruk bij patiënten met hypertensie en/of diabetes type 1. Voorwaarde is dat de patiënt een eigen bloeddrukmeter heeft. Er wordt aangenomen dat dit vaak al het geval is bij deze groep patiënten.

De cliëntenraad adviseert in principe positief. Veel patiënten worden ontlast wanneer zij minder vaak naar het ziekenhuis moeten. De cliëntenraad maakt bezwaar tegen de aanname dat de patiënt een eigen bloeddrukmeter heeft. Het beschikbaar stellen van een bloeddrukmeter aan de patiënt is een randvoorwaarde voor het slagen van dit project. Volgens de cliëntenraad mag vernieuwing van zorg nooit leiden tot extra kosten voor de patiënt. De raad van bestuur wordt verzocht met de zorgverzekeraars in gesprek te gaan over een vergoeding voor de aanschaf van een bloeddrukmeter.

Meer lezen of uw ervaring delen? Maak hier een account op Tapster.