24 uursbloeddrukregistratie

24 uursbloeddrukregistratie

Bij een 24 uursbloeddrukregistratie meet een apparaat gedurende 24 uur regelmatig uw bloeddruk. Overdag iedere 20 minuten, ‘s nachts ieder uur.

Doel van de bloeddrukregistratie

We registreren uw bloeddruk over een langere periode en tijdens dagelijkse bezigheden, daardoor krijgen we een betere indruk van uw bloeddruk.

Afspraak

Als u met uw arts overleg heeft gehad over dit onderzoek, maakt u een afspraak met de polikliniekassistent.

Op de polikliniek doen we de bloeddrukmeter om. We verzoeken u hiervoor een eigen riem mee te brengen. Daarna mag u weer naar huis. De volgende dag brengt u de apparatuur weer terug. De uitslag van de meting krijgt u van uw cardioloog of internist.

De bloeddrukmeting

Tijdens het meten van de bloeddruk, vult de bloeddrukband (de manchet) zich met lucht. Sommige mensen ervaren dit oppompen van de manchet als hinderlijk. Er kan bij het oppompen een uitstralend prikkelend gevoel in de arm optreden, maar dit kan geen kwaad. Om de metingen goed te laten verlopen is het belangrijk dat u uw bezigheden even staakt als de manchet zich vult. Sterke bewegingen van de arm bemoeilijken de meting.

Tijdens de bloeddrukregistratie kunt u in principe al uw normale bezigheden doen. Alleen activiteiten met extreme lichaamsbeweging, zoals sporten, kunnen de meting bemoeilijken en schade aan de meetapparatuur geven. Beperk deze activiteiten daarom zoveel mogelijk. U mag wel deelnemen aan het verkeer.

U draagt de meetapparatuur (manchet, slang en meter) 24 uur achtereen. We adviseren u om overdag en ‘s nachts over de slangen een kledingstuk te dragen.

De meetapparatuur mag niet nat worden, douchen is dus niet mogelijk. De meetapparatuur is kostbaar, ga er dus voorzichtig mee om.

Vragen

Heeft u vragen of bent u verhinderd? Neem dan contact op met de polikliniek waar u geweest bent, dus de polikliniek Cardiologie, T 088 753 11 00 of de polikliniek Interne Geneeskunde, T 088 753 11 50.