Adalimumab

bij psoriasis, artritis psoriatica en acne inversa

Uw behandelaar heeft met u gesproken om het medicijn adalimumab te gaan gebruiken. Adalimumab is geschikt voor de behandeling van matige tot ernstige chronische plaque psoriasis. We kunnen het ook voorschrijven bij artritis psoriatica als die actief is en steeds erger wordt. En bij erge vormen van acne inversa.

 

We schrijven adalimumab vaak alleen voor als andere behandelingen niet genoeg werken of niet kunnen. Bijvoorbeeld andere medicijnen of lichttherapie.

Adalimumab is een biologisch medicijn. Biologics of biologicals, noemen we die ook wel. Adalimumab remt de stof TNF-alpha. TNF staat voor Tumor Necrosis Factor. Deze stof wekt ontstekingen op. De stof zit van nature in ons lichaam. Mensen met psoriasis hebben veel meer TNF-alpha in hun lichaam. Daardoor komen er steeds weer ontstekingen in de huid (en gewrichten). Adalimumab zorgt dat de ontstekingscellen hun boodschap niet meer kunnen doorgeven. Zo worden ontstekingen geremd en voorkomen. Het middel pakt klachten in de gewrichten, op de huid en op de nagels aan.

We controleren voor, tijdens en na de behandeling met adalimumab of u infecties heeft. Tuberculose bijvoorbeeld. Als u adalimumab gebruikt, kan een sluimerende infectie actief worden. Tuberculose is zo’n sluimerende infectie. Die zit soms jarenlang in het lichaam zonder dat u hier iets van merkt. Heeft u mogelijk sluimerende tuberculose? Dan moet u eerst langs een arts die daarin gespecialiseerd is. U behandelt dan eerst de tuberculose voor u met adalimumab start.

We kijken ook of er aanwijzingen zijn dat iemand eerder een hepatitis B infectie heeft gehad. Of drager is van het virus. Hepatitis B kan opnieuw actief worden door het gebruik van een middel als adalimumab.

U krijgt het medicijn via een injectie onder de huid. Hoeveel u krijgt, ligt aan waarvoor u het krijgt:

Bij psoriasis

  • Volwassen patiënten met psoriasis krijgen de eerste keer 80 mg adalimumab.
  • Een week later volgt een dosis van 40 mg.
  • Daarna krijgt u één keer per twee weken 40 mg.

Bij artritis psoriatica

Volwassen patiënten met artritis psoriatica krijgen één keer per twee weken 40 mg adalimumab.

Bij acne inversa

  • U krijgt de eerste keer 160 mg adalimumab (4 x 40 mg).
  • In week 2 krijgt u 80 mg.
  • Vanaf week 4 krijgt u 40 mg per week.
  • Na week 12 heeft u controle. We kijken dan of we wel of niet verder moeten gaan met de behandeling.

Hoe snel u iets merkt

  • Binnen 12 weken kunnen de klachten minder worden of zelfs helemaal weggaan. Soms merkt u al na vier tot zes weken dat het middel werkt.
  • Uw arts beslist hoe lang u het middel moet gebruiken. Dat ligt ook aan hoe u en uw huid op het middel reageren.
  • Is na 16 weken geen verbetering te merken? Dan kan uw arts adviseren om te stoppen met adalimumab.

Geen vaccinaties

Het wordt afgeraden om tegelijk met adalimumab een levend vaccin te krijgen. Overleg met uw arts of als u tijdens de behandeling een vaccinatie moet krijgen.

U mag adalimumab niet gebruiken:

  • als u overgevoelig bent voor de stoffen die in adalimumab zitten.
  • als u tuberculose of een andere ernstige infecties heeft. Zoals bloedvergiftiging (sepsis).
  • als u last van hartfalen heeft (matig tot ernstig).

Zwangerschap en borstvoeding

We raden af adalimumab tijdens de zwangerschap te gebruiken. Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Gebruik een betrouwbaar voorbehoedsmiddel om niet zwanger te worden als u adalimumab gebruikt. Doe dat tot vijf maanden nadat u met adalimumab bent gestopt. U mag ook geen borstvoeding geven met adalimumab. Tot vijf maanden na uw laatste injectie met adalimumab niet.

Heel vaak

Meer dan 1 op de 10 patiënten krijgt last van een reactie op de plek waar de injectie is gegeven. Bijvoorbeeld roodheid, zwelling en jeuk.

Vaak

Meer dan 1 op de 100 patiënten krijgt last van:

Lagere luchtweginfecties, virale infecties, schimmelinfectie (candidiasis), bacteriële infecties, bovenste luchtweginfectie, duizeligheid, hoofdpijn, neurologische gewaarwordingsstoornissen, hoest, nasofaryngeale pijn, diarree, buikpijn, mondslijmvliesontsteking en mondzweren, misselijkheid, verhoogde leverenzymen, uitslag, jeuk, skeletspierpijn, koorts, vermoeidheid.

Soms

Meer dan 1 op de 1.000 patiënten krijgt last van:

Bloedvergiftiging (sepsis), een infectie omdat uw afweer minder goed is, abces, gewrichtsontsteking, huidinfectie, oppervlakkige schimmelinfecties, goedaardige huidepitheeltumor, neutropenie, tekort aan witte bloedlichaampjes, te weinig bloedplaatjes in het bloed, bloedarmoede, opgezette lymfeklieren, te veel witte bloedcellen, tekort aan lymfocyten in het bloed, systemische lupus erythematodes, angio-oedeem, overgevoeligheid voor medicijnen. te weinig kalium in het bloed, toegenomen lipiden, problemen met de eetlust, hyperurikemie, stemmingswisselingen, angst, flauwvallen, migraine, tremor, slaapstoornissen, visusstoornis, stoornissen van het gevoel van het oog, infectie, irritatie of ontsteking van het oog, oorproblemen, hartritestoornissen, verhoogde bloeddruk, blozen, hematoom, astma, benauwdheid, dysfonie, neusverstopping, rectale bloeding, spugen, maagklachten, opzwelling van de buik, verstopping, galbulten, psoriasis, blauwe plekken, purpura, ontstekingen van de huid en eczeem, haaruitval, bloed plassen, problemen met de werking van de nieren, blaas- en urinebuissymptomen, stoornissen in de menstruatiecyclus en uteriene bloedingsstoornissen, pijn op de borst, oedeem, griepachtige aandoening, verhoogd bloedcreatininefosfokinase, verlengde geactiveerde gedeeltelijke tromboplastinetijd, aanwezigheid van autoantilichamen, toevallige verwonding, slechtere genezing.

Zelden

Meer dan 1 op de 10.000 patiënten krijgt last van:

Fasciitis necroticans, virale meningitis, diverticulitis, wondinfectie, lymfoom, niet-hematologische orgaantumoren, maligne melanoom, plaveiselcelcarcinoom van de huid, pancytopenie, idiopathische purpura die verband houdt met trombocytopenie, serumziekte, hooikoorts, schildklieraandoening, te veel of te weinig caldium in het bloed, multipele sclerose, gezichtsverlamming, panoftalmie, iritis, glaucoom, gehoorverlies, tinnitus, hartstilstand, kransslagaderinsufficiëntie, angina pectoris, pericardeffusie, congestief hartfalen, hartkloppingen, bloedvatafsluiting, aortastenose, tromboflebitis, aorta-aneurysma, longoedeem, faryngeaal oedeem, pleurale effusie, pleuritis, pancreatitis, darmstenose, colitis, enteritis, oesofagitis, gastritis, levernecrose, hepatitis, leververvetting, cholelithiasis, verhoogd bilirubine in het bloed, erythema multiforme, ontsteking van het vetweefsel, rhabdomyolyse, proteïnurie, nierpijn.

Wanneer contact opnemen

Waarschuw uw arts of apotheek als u last van bijwerkingen krijgt. Doe dat ook als bij een bijwerking die niet in de bijsluiter staat.

Met dank aan Huidarts.com